Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Geografi År 7.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Geografi År 7."— Presentationens avskrift:

1 Geografi År 7

2 Mål Du ska känna till hur många planeter vi har i vårt solsystem.
Du ska förstå jordens rotation. Du ska känna till och förstå hur en jordglob används. Du ska kunna våra sju världsdelar och känna till de olika klimatområdena och hur det är att leva i dem.

3 Bedömning Bedömningen kommer dels att baseras på ett prov och dels ske kontinuerligt under lektionerna genom diskussioner och mindre skrivuppgifter.

4 Vårt solsystem Solsystemet består av åtta planeter. Vet du vilka?
De inre planeterna (de som ligger närmast solen) är: Merkurius Venus Jorden (Tellus) Mars Dessa planeter består mest av mineraler och metaller.

5 Solsystemet De yttre (de som ligger längst från solen) planeterna är:
Jupiter Saturnus Uranus Neptunus Dessa planeter består mest av gas och är mycket större än de inre planeterna.

6 Solsystemet Här ser du planeterna i sin rätta ordning.

7 Jordens rotation Rotation betyder hur jorden snurrar.
Jorden snurrar runt sig själv Ett snurr runt sig själv = 1 dygn Ett varv runt solen = 1 år.

8 Jordgloben

9 Jordgloben Jordgloben är en förminskad modell av jordklotet.
Nordpolen ligger i norr och sydpolen i söder. Linjen som går mitt över jordklotet och delar jorden i två delar kallas för ekvatorn. Ekvatorn delar jorden i två halvklot Norra och södra halvklotet.

10 Jordgloben För att man ska kunna beskriva var en plats ligger på jordklotet har man täckt hela jordytan med cirklar på längden och bredden. - Bredgrader - Längdgrader

11 Jordgloben

12 Jordgloben Ekvatorn har breddgraden 0O
Polerna (nord och syd) ligger 90O från ekvatorn. Längdgrader går från nordpolen till sydpolen. Alla längdgrader är lika långa.

13 Uppgift ”solsystem och jordglob”
Läs sidan 6 och 7 i ditt geografihäfte. Svara på frågorna på sidan 7 i din SO-skrivbok Läs sidan 8-9 i ditt geografihäfte. Återberätta (det vill säga: skriv om med dina egna ord)vad du precis har läst. Skriv i din skrivbok. Läs sidan 10 och 11 i ditt geografihäfte. Svara på frågorna på sidan 11 (ej fråga 6) i din SO-bok.

14 Vår jord Världshaven täcker omkring 70% av jordens yta.
Var finns allt vatten? Vattnet finns överallt; i hav, på land, i luften, i växter, djur och människor. Det allra mesta vattnet finns i haven -98%.

15 Våra oceaner Egentligen hänger alla hav ihop i ett och samma jättehav, men man har delat in det i oceaner. Vet du vilka? Stilla havet Atlanten Indiska oceanen Mindre och mer avskilda delar av oceanerna kallas bihav. Medelhavet, Karibiska havet och Nordsjön hör till denna grupp.

16 De stora oceanerna Vilken är den största oceanen tror du?
Stilla havet! Atlanten kommer på andra plats och minst är Indiska oceanen.

17 Olika klimatområden Jorden består av sju stora världsdelar.
Kan du vilka? Nordamerika, Sydamerika, Europa, Asien, Afrika, Oceanien och Antarktis.

18 Olika klimatområden Vad är klimat?
Vädret under lång tid (30 år) kallas för klimat. Klimatet påverkar växtligheten. Hur då tror du? Kallt väder = växer dåligt. Varmt väder = växer bra.

19 Olika klimatområden Den tropiska zonen
På båda sidorna ekvatorn finns en het zon, den tropiska zonen. Hettan beror på att solstrålarna träffar jordytan rakt uppifrån. Här är mycket varmt men det regnar också väldigt mycket. Tropiska regnskogar.

20 Olika klimatområde Subtropiska zoner
Söder och norr om de tropiska zonerna ligger de subtropiska zonerna. Här är det fortfarande varmt, men det regnar betydligt mindre. Öken.

21 Olika klimatområden Tempererade zoner
Norr och söder om de subtropiska zonerna. Här är det tydliga växlingar mellan årstiderna. Sverige ligger i den norra tempererade zonen.

22 Olika klimatområden Polarzonerna Hur tror du att det är här?
Vid polerna i norr och söder ligger jordens allra kallaste områden. Växtligheten här är obefintlig (finns knappt) och jorden är täckt av is

23 Att göra Läs sidan 16-19 i ditt geografihäfte
Svara på frågorna på sidan 19. Skriv i din SO-skrivbok. Läs sidan i ditt geografihäfte. Svara på frågorna på sidan 23. Läs sidan i ditt geografihäfte. Svara på frågorna 1 och 2 på sidan 25. Läs sidan i ditt geografihäfte. Svara på frågorna 1 och 2 på sidan 27. Svara på frågorna i din SO-skrivbok


Ladda ner ppt "Geografi År 7."

Liknande presentationer


Google-annonser