Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av Jennifer Karlsson rymden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av Jennifer Karlsson rymden."— Presentationens avskrift:

1 Av Jennifer Karlsson rymden

2 jorden Månen är ett klot av sten.
På latin kallas jorden för tellus. Man kallade tellus för dem romerska jordgudinnan i mytologin. Det tar 365 dygn alltså ett år för jorden att röra sig runt solen. Det tar 24 timmar/ett dygn runt sin egen axel. Nordpolen och sydpolen är det kalaste platserna på jorden Polerna är täckta med is och det kan vara minus 88 grader där. Runt jorden rör sig en måne vi har bara en måne. Tellus är den tredje planeten från solen.

3 venus Venus är ett klot av sten. som ligger närmast jorden. Det är mycket regn och åska på venus. På venus finns berg, vulkaner och slätter. Venus är också den varmaste planeten. Venus är nästan lika stor som månen. Venus har en bana närmast jorden. Det tar 225 dagar för Venus att åka runt solen. Ett dygn på venus är 243 dygn runt sin axel. Det är lätt att se venus här ifrån jorden. På morgonen kallas stjärnan för morgonstjärnan och på kvällen kallas den för aftonstjärnan.

4 Jupiter Jupiter består av gas därför kan man inte landa på den.
Jupiter är den största planeten och den femte planeten från jorden. 4 stora månar finns runt Jupiter. Det kallas det galleiska månarna För att galelei uppfann kikaren och upptäckte månarna. Jupiter består av gas därför kan man inte landa på den. Gasen är helium och väte. På ytan är det grader och inuti kärnan är det grader.

5 Jupiter Jupiter har en röd fläck i mitten.
Det tar 12 år för Jupiter att snurra runt solen och 9 timmar och 50 minuter att snurra runt sin egen axel.

6 venus Rymdsonder har besökt venus. Magellan har undersökt ytan med radar. Venus kallas för romerska kärleksgudinnan.

7 Merkurius Merkurius är den minsta planeten i vårt solsystem. Det är den planet som har sin bana närmast solen. Det är många kratrar som bildas när rymdstenar krockat med planeten. Merkurius rör sig ett varv runt solen på 88 dygn. Merkurius har en kärna av järn. Den är synlig från jorden men man ser den inte så bra för den ligger nära solen. Ett varv runt sin egen axel tar 59 dygn. Planeten har fått sitt namn efter det romerska gudarnas budbärare Merkurius. Merkurius är även ganska lik vår måne. På dagen är det 430 grader Och på natten är det -180 grader. Det tar 48 kilometer i timmen för Merkurius att åka runt solen.

8 Solsystemet Solsystemet består av solen, planeterna med sina månar. Det finns åtta planeter Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, saturnus, och Neptunus. Och Pluto men Pluto är ingen planet den räknas som en dvärgplanet. Jupiter är den största planeten. Planeter kretsar i banor runt solen. Vi brukar kalla kometer för is klumpar. Förr trodde människorna att planeterna var mäktiga gudar.

9 solsystemet Astronomer reser ut med rymdfarokost.
Venus är den vackraste planeten. Astronomerna studerar rymden med teleskop. Mars ser röd ut. Det är Märkurius som rör sig snabbast runt solen. Astroider rör sig runt solen. Neptunus ser blå ut.

10 solen Solen är en gul medelstor stjärna. Solen är ett brinnande gasklot. Koronan är allra längst ut på solen. Det finns två personer som är jätte intresserad av solen och dem heter Galilieo Galilei och Isaac Newton. Det tar cirka 27 dagar för solen att snurra runt sin egen axel. Inuti solen är det mycket varmare en vad det är utanför solen. Kärnan i solen är 15 miljoner grader. Det tar 8 min för solens strålar att nå jorden.

11 stjärnbilder Det finns tusentals stjärnor på natthimlen.
Det ser ut som om stjärnorna rör sig. Men det är inte stjärnorna som rör sig. Utan det är jorden som snurrar runt och runt. Det finns en stjärna som kallas för polstjärnan Den kallas polstjärna För att den är exakt över nodpolen. Förr när kompassen inte var uppfunnen använde Sjömännen polsstjärnan För att kunna hitta norr Så dem kunde se över haven och vart dem skulle åka.

12 stjärnbilder Förr redan för 1000 år sedan började människorna hitta mönster och stjärnbilder. Dem hittade på berättelser om figurerna dem hade sett så dem kunde komma ihåg hur Stjärnbilderna såg ut Och vad dem heter. Sagorna var mest grekiska gudasagor. Om man kollar på dem 2 bakre stjärnorna kan man tänka sig en rak linje åt sidan så ser man polstjärnan

13 stjärnbilder Man vet att det är polstjärnan för att den lyser starkare en dem andra stjärnorna.

14 Vintergatan Astromer tror att det finns et hål i mitten av vintergatan. Det är tjockare i mitten för där finns det mera stjärnor. Vintergatan är näst störst. Det flästa galaxer är ganska små. På engelska heter vintergatan the milky way. Vintergatan innerhåller ca 500 miljader stjärnor

15 galax En galax består av flera miljarder stjärnor. Vintergatan är våran galax. För 100 år sedan trodde dem att det bara fanns en galax men nu vet dem att det finns jättemånga. Galaxerna och stjärnorna bildades för flera miljarder år sedan. Källor Rymdboken – Beta pedagog Stora läs och lär om rymden – Marie Tengnäs

16 stjärnor Stjärnor kan leva i 10 till 100 miljader år. Stjärnor föds i moln av gas och stoft som kallas för nubelusa. Många stjärnor liknar vår sol. Solen är medel tung och medel stor. Solen är närmast jorden av alla stjärnor. Vår sol är nämnligen en stjärna. Solen är ett brinnande gasklot. Stjärnan är en lysande himlakropp. Vissa stjärnor kallas för röda dvärgar det är dem minsta och lättaste stjärnorna När bränslet i stjärnan tar slut blir stjärnan till en svart dvärg.


Ladda ner ppt "Av Jennifer Karlsson rymden."

Liknande presentationer


Google-annonser