Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Annie dahlberg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Annie dahlberg."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Annie dahlberg

2 Galaxer gekerna kalade vår galax galaktos. Dom trode gudarna hade spillt mjölk.. Galaktos betyder mjölk på svenska. Galaxer är är gort av massa stjärnor. Som vår galax Vintergatan. Dom gamla gr Först trode man att det bara fanns en galax. Men Edwin Hubbe astronom . Han udersökte noga om det fanns en annan galax. Tillslut hittade han en annan galax den kan du se me blota ögat. Galaxen heter Andromedea. han kunde även se dom andra galaxer som flyttade på sig hela tiden.

3 Vintergatan bästår av ungefär 200- 500 miljader stjänor i vå galax
Vintergatan bästår av ungefär miljader stjänor i vå galax. våran galax ser ut som en diskus men är formad som en spiral. Runt våran galax finns det 35 Andra galaxer men dom flesta är ganska små. Fast vintergatan är den näst största. Men det finns 100 miljader galaxer i hela universom. Vår galax kalas för vintergatan bara för den ser ut som en snö väg. Fadst i vissa andra länder kalar det för mjölk vägen. På danska heter det maelkevejen, påp tyska milchstrass, på engelska The milky wey. Vintergatan

4 STJÄRNOR stjärnor är en himlakrop som är gord av gass och stoft. En stjärna bildas i en nebulåsa . Nebulåsa är när en stjärna bildas. Det finns flera stjänor i en nebulåsa. Stjörnorna glider ifrån varandra. anars blir det en dubbel stjärna. dubbel stjärna är när stjärnorna är när två stjärnor snurar med varandra. Det finns olika stjärnor. Den minsta heter röd dvärg är den minnsta stjärnan den kan leva i ungäfär 100 miljader år. våran sol är en gul stjärna som kan leva i ungefär 10 miljader år. Röd superjätte kan leva i ungefär 10 miljjjoner år . det är inte så konstigt för det är den största stjärnan . en Stjärna är ungefär som oss dom föds lever och dör. jordens närmaste stjärna är solen . Dem andra stjärnor är också rät så nära men man tycker dom ser små utt för det är flera mils avstånd.

5 stjärnbilder stjärnbilder har funnits i tussen år.Den lättaste stjärnbilden att hitta för oss är karlavangnen. karla vangnen är en del av stora björnen. Alla länder tycker inte karla vangnen ser ut som en björn. tillexempel England tycer Karlavangnen ser utt som en plog, Kina kisarens vangn. USA skopa, Frankrike en kastrul. man hittade på Historier för att komma ihåg Stjärnbilderna. Det hanlade om gudar,gudinor,hjältar, monster och djur. om du hittar karlavangnen kan du hitta polstjärnan. polstjärnan är ett rakt strek från karlavgnen. polstjärnan använde sig sjömän förr innan kompasen var upp funnen. Mam visste att polstjärnan fanns på norra stjärnhimlen. Polstjärnan lysser mest på stjärnhimlen. Polstjärnan flyttar sig alldrid den svävar kvar på samma plats hela tiden. Fast igenkligen så är det jorden som snurar runt det ser bara ut som om stjärnorna rör sig.

6 SOLEN Solen är ett jättelikt gasklott som är ca grader på utan. I kärnan kan det vara ungefär 15miljoner grader varmt. Det finns solfläkar på solens yta. Solfläkar är fläkar på solens yta som är svalare en solen. solfläkarna kan vara ca 4000 grader varmt. Isacc Newton var nyfiken på hur solsystemet fungerade så när han såg ett äpple fala från ett träd så kom han på att äpplet och planeterna, solen, Månen fungerade på samma sätt. Det var dragningskraften som gorde så solen ,planeterna, månarna hålls samans i olika omlopsbanor. Gadeleo uptäkte att det fanns sol fläkar på solen. Han uptäkte det med sitt teleskop. Och att solen snurar runt sin egen axel på 28 dagar.

7 SOLSYSTEMET I vårt solsystem finns det åtta planeter. Ientligen finns det tre till planeter . Pluto, sednaoch Eris. Men nu räknas det bara som dvärg planeter. Sedna hittades november För trode man att jorden låg i mitten och att den var plat . Men astronomerna utforskade dem jordenoch solen. dem kom fram till att det var solen som var mitten och att jorden snurade runt solen. Jorden och alla andra planeter snurar runt solen på grund av den inorma dragnignskraften. Solen har en sån dragnings karft så planeterna liger i omlops banor. Planeterna kan inte få upp något ljus själva . Så sol ljuset Reflexerar sig mot planeterna som fångar up allt sol ljus.

8 MERKURIUS Merkurius är den planet som är närmast solen. Den är också den minsta planeten i vårt solsystem. Merkurius är lik vår måne. Merkurius är störe än vår måne. Merkurius har en väldigt stenig yta. Merkurius har mängder med kratrar. Merkurius har så många kratrar för när det klotet bildades krokade en massa stenar med merkurius. Det tar merkurius 88 dyngn att snura runt solen som betyder att den har en hastighet på 48 Km per sekund. Men den snurar väldigt långsamt runt sin egen axel 59 dyngn är en dag på merkurius. På dagen är det +430 grader på merkurius men på kvällen kan det bli -180 grader på merkurius. Merkurius saknar atmosvär därför kan merkurius inte reflektera något soljus. Så himlen är lika svart som på månen. Man kan se merkurius från jorden under skymning och gryning men mdet är bara som en liten fläk på himlen .

9 VENUS Venus är den varmaste planeten på vårt solsystem den är 460 grader varm. Venus har ett tjokt atmosvär som är fylld av koldioxid. Venus har orange fyllda måln med svavelsyra. Venus yta är jord av sten med många vulkaner och berg. Venus kan ibland kallas för jordens tviling. Fast jag tycker inte jorden och venus är lika varandra. Venus snurar motsols jorden snurar åt andra hålet. Det tar venus 225 Dagar att snura runt Solen. Venus snurar väldigt långsamt runt sin egen axel. Det tar den 243 jord dygn för den att snörra runt sin egen axel.

10 Jorden Jorden även kalat Tellus är den 3:e planeten Närmast solen. Jorden har en Måne som kretsar runt Jorden. Jorden är den ända planeten det finns liv på.Det är bara för att vi har Ljus, värme, luft och flyttande vatten som Djur växter behöver för att överleva. Vår luft även kalat syre som Vår atmosfär Stänger in så luften inte åker ut. Jorden har en skorpa som Har berg. Under den Tjoka skorpan finns det en trögflytade Vätska som heter magma. Magma är lava fast man säger Lava när en vulkan får utbrott. Tellus är på latin tellus är en romerskgudinna. Dag är när den sidan som är riktad mot solen. Natt är när den sidan om jord klotet inte är riktat mot solen. jordens axelsnurrar runt sin egen axel på 24 timmar som är ett dygn. Det tar jorden att 365 dagar att snörra runt solen. jordens axel lutar och det gör att vi har olicka årstider

11 SATURNUS

12 källor Stora läs och lär om rymden-tengnäs Rymdboken- beta pedagog


Ladda ner ppt "Rymden Annie dahlberg."

Liknande presentationer


Google-annonser