Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pluto SOLSYSTEMET Solsystemet är vår sol och alla planeter, dvärgplaneter, asteroider, kometer, mindre stenar och stoftkorn som kretsar kring den. Till.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pluto SOLSYSTEMET Solsystemet är vår sol och alla planeter, dvärgplaneter, asteroider, kometer, mindre stenar och stoftkorn som kretsar kring den. Till."— Presentationens avskrift:

1 Pluto SOLSYSTEMET Solsystemet är vår sol och alla planeter, dvärgplaneter, asteroider, kometer, mindre stenar och stoftkorn som kretsar kring den. Till solsystemet hör också alla de månar som kretsar runt planeterna.

2 SOLEN Solen är vår egen stjärna, den som planeterna i vårt solsystem kretsar kring. Det är en alldeles vanlig stjärna. Men den är ändå mycket stor, jämfört med planeterna. Mätt tvärs över är solen mer än hundra gånger så stor som jorden.

3 MERKURIUS Merkurius är den innersta av planeterna i vårt solsystem, alltså den som har sin bana närmast solen. Merkurius kan vara svår att få syn på eftersom den alltid håller sig nära solen på himlen. Planeten har fått sitt namn efter den romerska guden Merkurius, som beskyddade handel och köpmän.

4 VENUS Venus är en av de inre planeterna i vårt solsystem. Planeten ligger innanför jordens bana, och bara Merkurius är närmare solen. Venus har fått sitt namn efter den romerska kärleksgudinnan. Venus är ett stenklot som Merkurius, Jorden och Mars. Den är nästan lika stor och tung som jorden,

5 JORDEN Månen Jorden är den planet vi bor på. Ibland kallas jorden Tellus. Jorden är en av planeterna i vårt solsystem, den tredje från solen, efter Merkurius och Venus. Närmaste planet utanför jorden är Mars. Men den närmaste himlakroppen är månen.

6 MARS Mars är en av planeterna i vårt solsystem. Den har fått sitt namn efter guden Mars som var en romersk krigsgud. Mars går runt solen i banan närmast utanför jorden. Mars är betydligt mindre än jorden och väger bara lite mer än en tiondel så mycket som vår planet.

7 JUPITER Jupiter är den tyngsta och största av planeterna i solsystemet. Den är så tung att den väger 318 gånger så mycket som jorden. Jupiter har fått sitt namn efter den mäktigaste av de romerska gudarna. Jupiter rör sig så långsamt runt solen att ett år där är nästan tolv jordår långt.

8 SATURNUS Saturnus är en av de yttre planeterna i vårt solsystem. Den ligger utanför Jupiter men innanför Uranus. Liksom dessa är Saturnus en jätteplanet. Saturnus är lättare än Jupiter men nästan lika stor. I den yttersta delen av atmosfären är temperaturen omkring minus 100 grader. Saturnus behöver nästan trettio år för att fullgöra ett varv runt solen,

9 URANUS Uranus är en av de yttre planeterna i vårt solsystem. Den har fått sitt namn efter det latinska namnet på himlen som gud. Uranus är en av de fyra jätteplaneterna, och den liknar mest Neptunus. Där finns också metangas som färgar planeten blå

10 NEPTUNUS Neptunus är en av planeterna i vårt solsystem. Den har fått sitt namn efter den romerska guden Neptunus, som hade ansvar för hav, sjöar och vattendrag. Neptunus är den mest avlägsna av de kända planeterna. Neptunus behöver 164 jordår för att göra ett varv runt solen. Neptunus är för ljussvag för att synas med blotta ögat.

11 MÅNEN CHARON PLUTO Pluto är en himlakropp i vårt solsystem. När den upptäcktes 1930 räknades den som en planet. Men 2006 beslöt Internationella astronomiska unionen (IAU) att Pluto ska betecknas som dvärgplanet.


Ladda ner ppt "Pluto SOLSYSTEMET Solsystemet är vår sol och alla planeter, dvärgplaneter, asteroider, kometer, mindre stenar och stoftkorn som kretsar kring den. Till."

Liknande presentationer


Google-annonser