Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

David Christensson Rymden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "David Christensson Rymden."— Presentationens avskrift:

1 David Christensson Rymden

2 David Christensson Faktatext
Vintergatan

3 Vintergatan ser ut som en diskus från utsidan
Vintergatan ser ut som en diskus från utsidan. Den är som massa slingrande spiralarmar. Man tror att det finns ett svart hål i mitten.

4 Vintergatan består av Gas, Stoft och damm
Vintergatan består av Gas, Stoft och damm. Det finns miljarder stjärnor i vintergatan. Vintergatan ligger i en liten galaxhop. Det är 35 galaxer i våran galaxhop. Vintergatan är den näst största i våran galaxhop.

5 Ibland på mörka nätter så kan man se ett band av dimmigt ljus på stjärnhimlen. Bandet kommer från alla stjärnor. Att namnet vintergatan kom till var för att bandet såg ut som en snöig väg. I England så kallar man Vintergatan The Milky Way. Det finns 100 miljarder galaxer i universum.

6 stjärnor

7 En stjärna ser ut som ett glödande gasklot
En stjärna ser ut som ett glödande gasklot. En stjärna föds lever och dör. Den föds i en nebulosa. En nebulosa är ett måln av stoft och damm. Om man tittar här från jorden så ser det ut som om stjärnorna är som små ljusprickar, men dem är jättestora. Nebulosa Bild:Kanijoman

8 Vår sol är en brinnande stjärna
Vår sol är en brinnande stjärna. En stjärna kan födas som en dubbel-stjärna. Vissa stjärnor har funnits lika länge som unirversum. Stjärnor Bild: Johan Lange

9 Stjärnbilder

10 Man kan se olika stjärnor vid olika årstider
Man kan se olika stjärnor vid olika årstider. Alla dem stjärnor som vi kan se finns i vår egen galax Vintergatan. Om man drar sträck mellan vissa stjärnor så säger man att det är stjärnbilder. För att komma ihåg stjärnbilderna så kom vikingarna på historier och sagor om gudar och gudinor. BILD: Freddy Olsson

11 Solen

12 Solen är en medelstor gul stjärna
Solen är en medelstor gul stjärna. Stjärnan föddes för 4,6 miljoner år sedan och den kommer att dö om ca Fem miljarder år ( ). På solens yta så är det grader. Men inuti solen är det betydligt varmare än på ytan det är nämligen grader.

13 Solen snurrar också runt sin egen axel som våran jorden gör
Solen snurrar också runt sin egen axel som våran jorden gör. Det tar ungefär 27 dagar. Det tar åtta minuter för att solens strålar att nå till jorden. Solens diameter är km. Ca 100 våran jorden på rad i solen. Det är väldigt mycket.

14 Solsystemet

15 Det finns det 8 planeter i vårt solsystem
Det finns det 8 planeter i vårt solsystem. Dem åtta planeterna heter Merkulius,Venus, Tellus(jorden), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Det finns också tre dvärgplaneter och en dvärgplanet är en planet som inte har en speciel bana och dem är lite mindre. Dem heter: Pluto, Sedna och Eris.

16 Kometer, astrmoider och månar kan inte lysa själva
Kometer, astrmoider och månar kan inte lysa själva. Även planeter häller. Det är solljuset som reflexteras och då ser det ut som att dem lyser. Nästan alla planeter har månar. Några har ungefär runt trettio stycken och vissa har inga alls. Vi Tellus har en måne.

17 Alla planeter har fått sina namn av olika gudar. T. EX
Alla planeter har fått sina namn av olika gudar. T.EX. Merkulius är ju snabb och därför fick planeten sitt namn efter den snabba guden med samma namn. Venus tyckte forskarna var fin så den fick sitt namn efter den fina/vackra gudinnan med samma namn. Osv.

18 Solsystemet hålls samman med hjälp av dragningskraften
Solsystemet hålls samman med hjälp av dragningskraften. Om inte det skulle finnas någon dragningskraft så skulle alla planeter flyta runt i yttre rymden. För i tiden så trodde man att Jorden låg i mitten och Solen snurrade runt Jorden. Man trodde också att Jorden var platt. Men nu när man har utforskat och hållit på så vet man att Solen ligger i mitten och att Jorden är rund.

19 Merkurius

20 Merkurius är den planet som ligger närmast solen och även den som är minst. Merkurius kärna består av järn. Merkurius är lik månen för Merkurius har många kratrar och det har månen också.

21 Det tar bara 88 dygn för Merkurius att snurra ett varv runt jorden
Det tar bara 88 dygn för Merkurius att snurra ett varv runt jorden. På dagen är det grader C och på natten är det -180 grader C.

22 Jorden-tellus

23 Jorden är den tredje planeten i solsystemet
Jorden är den tredje planeten i solsystemet. Jorden heter Tellus på latin. Planeten Jorden har en måne. Jorden är den ända planeten med liv. Jorden är den ända planeten med liv för att det finns ljus, värme, luft och flytande vatten.

24 Jorden har Atmosfär. Det finns syre i atmosfären
Jorden har Atmosfär. Det finns syre i atmosfären. På Jorden finns en jordskorpa som består av hårt berg. Inuti Jorden finns magma. När det blir hål i jordskorpan så kommer det ut magma som då kallas lava när den kommer ut. Då bildas även vulkaner.


Ladda ner ppt "David Christensson Rymden."

Liknande presentationer


Google-annonser