Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Av: Noah G.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Av: Noah G."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Av: Noah G

2 Galax Edwin Habble Edwin Hubble en astronom var han som upptäckte Andromedea. Han upptäckte Andromedea med ett stort teleskop. Det är därför som det finns ett teleskop som heter Edwin Hubble teleskop.

3 Galaktos Galaktos betyder mjölk på Grekiska, det var för att man trodde att gudarna hade spillt mjölk i himmelen.

4 Stjärnor och galaxer Stjänor och galaxer bildades för många år sedan. För i tiden trodde man att Vintergatan var den enda galaxen. Men nu vet man att det finns flera galaxer i universum och dom kan ha olika former.

5 Big bang Efter Big bang var det väldigt varmt men efter ett tag så börja det svalna och det bildades moln.

6 Vintergatan Vintergatan på Grekiska säger man mjölkvägen-gatan. På Danska säger man Maelkevejen på Tyska milchstrasse och på Engelska säger man The milky way. I vår galaxhopp finns det 35 galaxer. Några astronomer tror att det är ett svart hål inne i Vintergatan. En av dom Miljarder Stjärnorna är solen. Vintergtan är den näst största galaxen.

7 Vintergatan Det finns röda, vita och svarta dvärgar. Dom röda dvärgarna är lätast och minst. När bränslet tar slut i en stjärna blir den mindre och svalnar till en svart dvärg.

8 stjärnor Stjärnorna föds i en nebulosa. Stjärnorna är glödande gasklot. En stjärna föds, lever och dör. Stjärnorna lever i flera 100 miljarder år. Solen är den närmste stjärnan.

9 Stjärnorna Svarta hål sleper inte ut något ljus. När en stjärna dör blir den till en neutronstjärna eller ett svart hål.

10 Stjärnbilder Den lättaste stjärnbilden att hitta är Karlavagnen den består av 7 stjärnor. Karlavagnen är en del av stora björnen. I olika länder tycker man olika om hur Karlavagnen ser ut. I USA tror man att Karlavagnen är en Skopa i Kina Kejsarens vagn, England Plogen, Frankrike Kastrulen.

11 Stjärnbilder SiriusFinns på södra stjärnhimelen. Södra korset syns också på södra himelen.

12 stjärnbilder När man börja se stjärnbilder så kom dom på att man kan skriva berättelser för att man skulle kunna komma ihåg stjärnbilderna.

13 Solen Solen är en medelstor gul stjärna. Solen har levt halva sitt liv. På solen finns det solfläckar och dom är 4000 grader varma. Kärnan är 15 miljoner grader varma Utan solen skulle det inte finnas något liv på jorden. På jordens yta är det grader.

14 Solen Solen är vår närmaste stjärna den är 150 miljoner kilometer från jorden. Det tar 8 minuter för solens strålar att skina på jorden. Koronan är de ytteresta laget på atmosfären. Solen roterar runt sin egen axel för ett varv tar det ca 28 dagar.

15 Solsystemet I vårt solsystem finns det 8 planeter. Det är Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Nepturnus. Planeterna kometerna och asteroider och månar kan inte lysa av sig själva. Det finns dvärgplaneter och de är Pluto, Sedna och Eris. Vårt solsystem heter Vintergatan.

16 Solsystemet Förr i tiden trodde man att Jorden var platt och låg längst in i solsystemet. Men nu vet man att jorden är rund och att solen ligger längst in i solsystemet. Dragningskraften gör så att planeterna åker kvar i banor runt solen.

17 Merkurius Merkurius är den planet som är närmast solen i vårat solsystem. Merkurius saknar atmosfär så därför är den dålig på att reflektera solljuset. På dagen är det +430 grader och på natten är det -180 grader. Från Jorden (Tellus) vid solnedgången kan man se Merkurius.

18 Merkurius Merkurius haren kärna av järn. Merkurius är lik våran måne för att den har så många krater. Merkurius är ett sten klot. Merkurius är den minsta planeten. Merkurius rör sig runt solen på 88 dygn. Merkurius snurar runt sin egen axel på 59 dygn.

19 Venus har noll månar. Venus är den varmaste planeten i vårat solsystem
Venus har noll månar. Venus är den varmaste planeten i vårat solsystem. Venus brukar man kalla för Jodens (Tellus) tvilling för att dom är nästan lika stora.Venus har är den planet som har bana närmast Jorden (Tellus). Venus har fått namn av den romerska Kärleks gudinnan Venus. Det är mycket regn och åska på Venus. Venus kallas för Morgonstjärnan på morgonen och på kvällen Aftonstjärnan.

20 På Venus finns det vulkaner, berg och slätter. Venus är ett stenklot
På Venus finns det vulkaner, berg och slätter. Venus är ett stenklot. Venus haren tjock atmosfär av koldioxid.

21 Venus På Venus är det +460 grader.

22 Jorden (Tellus) Jorden (Tellus) är den tredje planeten från månen. Jorden (Tellus) har en måne. Jorden är den enda planeten med liv på. Jorden (Tellus) består av ljus , värme , luft och flytande vatten. Jordskorpan består av hårt berg. Dt finns en glödande massa som kallas magma. Jorden har en atmosfär med syre i.

23 Jorden Tellus har fått namnet av den romerska gudinnan Tellus. Jorden snurrar runt solen på 365 dygn. Jorden snurrar runt sin egen axel på 24 timmar. Det finns dag och natt för att den sidan som är riktad mot solen är det dag. Runt ekvatorn är det ca +58 grader och vid polerna är det ca -88 grader.

24 Jorden Jorden lutar 23 grader och det är därför det finns årstider.

25 Mars Mars är den 4:e planeten från solen i vårat solsystem. Mars har 2 månar som heter Phobos som betyder rädsla och Deimos som betyder skräck. Dom är inte helt runda utan som ser ut som potatisar .Mars har fåt namn av den romerska krigsguden. Mars består av berg, vulkaner, kratar och stenar av järn som har rostat. Det är därför planeten är röd. den sidan som är mot solen kan bli +20 grader och den sidan som är bort från solen kan bli -130 grader. På Mars har man inte hittat något liv. Mars har tunn luft den består av nästan inget syre och mest koldioxid. För Mars att snurra ett varv runt solen tar det 687 dygn. För Mars att snurra ett varv runt sin egen axel tar det 24 timmar och 37 minuter.

26 Källor: Bild: Clipart Stor läs och lär om rymden- Marie Tengnäs Rymdboken- Beta Pedagog


Ladda ner ppt "Rymden Av: Noah G."

Liknande presentationer


Google-annonser