Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Musik arbete. År Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Musik arbete. År Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia"— Presentationens avskrift:

1 Musik arbete. År 9. 2011. Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia
ROMANTIKEN! Musik arbete. År Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia

2 Romantikens musikstilar
Det fanns den tidiga romantiken Högromatiken och senromantiken Sen romantiken är sista delen i romantikens stilperiod och framförallt där harmoniken utvecklas. Musiken utmärks av många tonarts förändringar och ett brett, svulstigt och episkt tonspråk.

3 Romantikens vanligaste instrument.
De vanligaste blåsinstrumenten under romantiken var klarinetten, valthornet, basun tuban, fagotten, saxofonen(saxotromban) och trumpeten. Andra instrument var fiolen, mandolinen, orgeln, pianot och flygeln. Framförallt var det populärt med en solo pianist eller violinist.

4 När befinner vi oss i historien
När befinner vi oss i historien? Vad hände i samhället under denna tiden? Viktiga händelser, städer, personer, styrelseskick, krig och konst o.s.v Romantiken varade mellan 1820 – 1910. Industrialisering = mycket fabriker växer fram vilket leder till att fler människor skaffar jobb och städerna blir större. Det leder till att t.ex kompositörer kommer ditt. Och att det finns publik för opreror och konserter.

5 Vad var typisk för Romantiken och hur utvecklades den?
Romantiken utvecklades med musiken t.ex blås instrumenten som fick knappar och ventiler som gjorde att instrumenten kunde ta bättre han om sina toner i den tempererade skalan. Det som var så typiskt för Romantiken var Känslorna, Andligheten och världssjälen.

6 I vilken sammanhang hur och var användes musiken?
Musiken under romantiken framfördes ofta på konserthus inför en publik. Men användes även också i konsert sammanhang, för att lyfta fram konsten på ett bättre sätt. Musiken under denna tid var harmonisk och känslosam, vilket passade bra till den då vanliga dansen balett. Då balett rörelserna kombinerades av den harmoniska musiken.

7 Här är en bild på en som Dansar romantikens Balett.

8 Kvinnornas roll i musiken
Det var ovanligt med kvinnliga musiker Dom flesta hade musiken som hobby eller arbetade som pianolärare Kvinnorna började träda fram Systrarna Nadia och Lili Boulanger

9 MUSiKTERMER RAPSODi= Musikstycke likt ett medley. Blandning mellan flera låtar som flätas ihop i övergångarna. STRÅKKVARTETT= Ensemble (grupp) bestående av två fioler, altfiol och cello. NATiONALROMANTiKER= Kompositörer som skrev verk om sina egna länder inspirerat av dess folkmusik, kompositörerna ville bevara landets kultur. SYMFONiORKESTER= Orkestrar bestående av personer . PROGRAMMUSIK= Texter till instrumental musik som beskrev vad musiken handlade om.


Ladda ner ppt "Musik arbete. År Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia"

Liknande presentationer


Google-annonser