Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barocken!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barocken!."— Presentationens avskrift:

1 Barocken!

2 Barocken var år Barockmusikens tid var feodalsamhällets sista århundraden. Den politiska makten i samhället hade glidit över till kungen, och den ekonomiska makten till de allt mäktigare och rikare borgarna. Borgarna började bygga upp ett alltmer offentligt musikliv, där man kunde köpa en biljett till en opera eller konsert bara man hade pengar. Furstar och stormän var angelägna om att visa sin makt. De älskade pråliga utsmyckningar med guld och krusiduller och byggde enorma slott med Ludvig XIV:s versalles som förebild. Man ville imponera och göra intryck och allt skulle vara dramatiskt,storstilat och mäktigt. Sådant ´stildrag finns i all konst och musik från denna tid.

3 Barock (konstigt, överdrivet)
Opera och oratorium sägs ha uppfunnits i Italien under början av barocken, men också i Antika Egypten. (Oratorium är som opera fast som kretsar runt kristna historier) Kantat kallades den musik som sjungs och sonat kallades den musik som var instrumental. Dur och moll började användas Concerto, där flera instrument spelar en ”duell” mellan varandra. Buxtehude, en dansk som spelade orgelmusik, bosatt i norra Tyskland var en av de första att ta betalt för sina konserter, Bach gick som 20 åring 30 mil bara för att höra honom spela. Barockmusik är föregångaren till hårdrock. Generalbasen och basso continuo används i alla sammanhang i barock musik.

4 Kända kompositörer! Under talets epok fanns ett antal mycket kända kompositörer, de flesta kanske mer kända idag än under sin livstid. De mest kända kompositörerna var blandannat Monteverdi Schûtz och Telemann, men de som är allra mest kända är nog Bach, Händel och Vivaldi.

5 Antonio Vivaldi De som ogillade Vivaldi brukade säga något i stil med han ”hittade på en låt och sedan skrev om den flera gånger”. Med andra ord de tyckte att alla hans kompositioner lät likadant, Men Vivaldi, och många andra kompositörer hade en mycket svår arbetssituation då de ständigt var tvungna att skriva nya oratorier och instrumentalkonserter till nya helgonsfester och viktiga onsdagar. Vivaldi hann alltså med att skriva en del låtar, Och bland dom finns naturligtvis nåra riktiga ” superhits”. Bland annat en av den klassiska musikens mest kända stycken ”Våren” ur ”De fyra årstiderna”.

6 Johann Sebastian Bach Bach, som han kallas är en mycket känd kompositör som väldigt många anser vara den största genom musikens historia, ända tills nutiden. Om man frågar ett stort antal människor som sysslar med musik, oavsett musikstil vem som är den störste inom musikens historia skulle de förmodligen svara och hålla med om att det är just Bach, just på grund av hans enastående musik som innehåller tekniska mästerskap förenat med djup känsla. Trots allt detta var Bach inte speciellt känd under sin livstid. Hans Musik spelades oftast bara på kyrkor och hov där han var anställd. Han var under sin livstid känd som en fantastisk improvisatör och som tekniskt skicklig cembalo och violinist spelare, men samtiden tyckte hans kompositioner var komplicerade och omoderna. Bach återupptäcktes på 1800talet av ett under, det var en man vid namn Mandelson som köpte fisk av en handlare och fick den inslagen i en av Bachs gamla notpapper ”Matteus passionen”. Matteus Passionen är ett musikhistoriens största verk någonsin skapat.

7 Genrer inom barockmusik
Operan, som föddes i Italien genom bl a Monteverdis opera Orfeo som skrevs 1607.

8 Kvinnornas roll Kvinnor under barocken fick inte sjunga på teater utan kastratsångare sjöng kvinnorollerna. Men en kvinna kunde bli stöttad och få möjligheten att utveckla sin musikbegåvning om hon hade turen att vara född i en frisinnad adelsfamilj. Francesca Caccini hade just den turen. Francesca var dotter till en känd kompositör och levde i Florens. Där den första operan hade framförts 100 år tidigare. Francesca komponerade till en del operor som framfördes i staden. I Venedig fanns ett barnhem för unga flickor, detta barnhemmet undervisade flickorna i musik. Antonio Vivaldi var en kompositör som undervisade flickorna på barnhemmet, han gjorde detta i 20 år. Han skrev orkester- och körmusik för flickorna. Flickornas framträdanden var välbesökta. Publiken fick dock inte se flickorna så tydligt pga ett järngaller som hade satts upp.

9 Random Facts Barockens musik sponsrades utav hoven och kyrkan. Offentliga konserter var ovanligt och den första hölls i England under slutet av1600-talet. Lärda människor filosoferade i akademier och uppfann operan, som blev den viktigaste nyheten.


Ladda ner ppt "Barocken!."

Liknande presentationer


Google-annonser