Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Krinstendomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Krinstendomen."— Presentationens avskrift:

1 Krinstendomen

2 BIBELN Kristendomens heligaste bok heter bibeln. Ordet bibel betyder bok. I bibeln finns många berättelser som är viktiga för kristna. Kristna delar in bibeln i två delar. Den första delen kallas för gamla testamentet. Där finns de äldsta berättelserna. Den andra delen kallas för nya testamentet. Denna del handlar mycket om Jesus.

3 PREDIKAN inom kristendomen är predikan det tal vid gudstjänsten som hålls av den som kyrkan eller församlingen gett uppdraget därtill och som utgår från eller anknyter till en bibeltext och som gör anspråk på att vara en utläggning av Guds ord.

4 En psalm är en benämning på en sång psaltaren eller i en psalmbok.

5 KYRKAN Kyrkan är en gemenskap mellan Kristus och de kristna, och man talar ofta om kyrkan som Kristus kropp. Dessutom menar man att kyrkan skapas av den heliga Anden, en kraft som Gud sänder till människorna. Genom Anden är Kristus närvarande i kyrkan. Kyrkans uppgift är att sprida det kristna budskapet, fira gudstjänst och hjälpa människor på olika sätt.

6 Lärljungar Lärjungarna fick en speciell uppgift. Det var att lära sig allt Jessus berättade om, så de sedan kan berätta det för andra människor. Under flera år gick jessus tillsammans med lärjungarna runt landet och berättade om hur gud vill att man ska vara mot varandra. Många lyssnade på honom. Några av jessus heter Petrus, Andreas, Jakob och Johannes.

7 Altaret Altaret kallas det bordet med blommor på. Altaret ska på mina
Oss om när Jesus åt sin sista måltid med sina vänner. Bredvid altaret stor prästen när han eller hon leder gudstjänsten

8 Nattvard Nattvard går till att en präst delar ut lite vin och lite bröd till dem som är i kyrkan under en gudsstjärnan. Nattvard påminnelse om när Jesus åt sin sista måltid.

9 Påsk På våren i april eller mars så är det påsk för att den veckan upstog Jesus. Det är en viktig högtid för dom kristna. Den första viktiga dagen är långfredag. Det var på påsk Jesus korsfästs. Den dagen tar dom kristna det lugnt. Sedan säger dom att han upstog två dagar efter.

10 Begravning Bröllop När en kristen dör så begravs den i en trä kista. Sedan håls en ser Moni som kallas begravning. Prästen börjar med att säga farväl. Där efter håller prästen ett tall om den döde. Sedan när begravningen är slut så begravs mannen i ett hål under marken. Bröllop är när en kille eller stjej gifter sig. Ett bröllop är också en sån där sak som man gör om en kille och en tjej älskar varan. Och om man gifter sig i kyrkan så kallas det för vigsel eller bröllop. Om man har bröllopet så säger prästen att gud vakar över dom. att gifta sig i kyrkan är bårde och högtidligt tycker många. Prästen läser också en liten bit i bibeln och säger nu är ni inte bara två personer utan också ett par som hör ihop på ett särskilt set. Bundna till varandra av kärlek.

11 Jul och Jesus Julen är en kristen högtid och vi firar den 24 december. Men 25 december då födes Jesus. Visa tror att Jesus är guts sån. Han födes i Betlehem.

12 Bön och dop Man kan be i kyrkan och det går lika bra hemma. Man slutar med amen. Man dopar huvet i vattnet och säjer deras namn. Sedan är man klar och det är det som att bli döpt.

13 GUD konfirmation Det finns visa som tror på gud och Jesus och också tror att gud är Jesus pappa. dom som tror på gud tror att det var han som skapade liv och skapade Jorden. Det sägs att i bibelen så skapade gun två människor en kille och en tjej, dom hete Adam och Eva dom var helt nakna och dom fick intae äta av äpplena. Om dom åt av äpplet så förstod dom att dom var nakna. För om man åt av äpplet blev man smartare. Det sägs att i bibelen så skickad gud ut dom ur himlavärden. Man bekräftar sitt dop genom att konfimera sig. Man måste gå till kyrkan 12 gånger och sedan går man på läger. Om man inte har döpts så ka man döpa sig under konfirmationslägret.

14 Krucifix katoliker m.m Det finns tre stora gruper av kristendom.
Ett kors med Jesus på kallas för krucifix. Det är en symbol för kristendom. Det finns tre stora gruper av kristendom. Protostener Det är kristna som följer den lutherska läran.de har inte poven som ledare. Katoliker De har påven i rom som sin ledare. Ortodoxa Det finns i vissa länder Ryskortodoxa kyrka är en.

15 Ida och Rebecca och Daniel och Linus och Elias


Ladda ner ppt "Krinstendomen."

Liknande presentationer


Google-annonser