Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Om Medeltiden Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från ungefär 500-talet till 1500-talet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Om Medeltiden Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från ungefär 500-talet till 1500-talet."— Presentationens avskrift:

1 Om Medeltiden Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från ungefär 500-talet till 1500-talet.

2 De vanligaste instrumenten
De vanligaste instrumenten: Luta, skalmeja, vevlira, säckpipa, rebec, enhandsflöjt och olika sorters trummor. Musiken i kyrka: Lugn och roande, inte upphetsande. Instrument Redan på 1300-talet uppkom föregångar till några av de stråkinstrument vi använder i dagens musik. Instrumenten användes inte i musiken förrän senare på 800-talet då man började ta in enstaka instrument och man började med flerstämmig musik. De grogorianska musikerna (oftast män och pojkar) ansåg att instrumenten var djävulens verk.

3 Kvinnor i Musiken När Romarna invaderade Grekland så förbjöds alla kvinnor från att sjunga. Kvinnorösten ansågs vara oren och farlig. Även då behövdes ljusa röster så man kastrerade pojkar. Det var olagligt och kunde straffas med dödstraff. Kvinnorna hittade tillslut sin plats när kristendomen kom och kloster byggdes. En del kloster va endast byggda för kvinnor.

4 Medeltidamusiker Guillaume de Machaut Adam de la Halle 1300 -1377
Den första som skrev en hel mässa till kyrkan Poet Stort antal komposer Adam de la Halle Född runt 1237 i frankrike död ca 1288 i Italien Först med ensamt genomarbetade sångspel 1 på flerstämmnig musik på ett fritt sätt än innan. Adam de la Halle

5 En epok i musikhistorien var uppkomsten av flerstämmighet i sången t
En epok i musikhistorien var uppkomsten av flerstämmighet i sången t.ex. den gregoriska sången som spelades i katolska kyrkor. I den profana kulturen var balader och trubadurer ett viktigt inslag. Spelmän spelade på gator och marknader vid festliga tillfällen, låtarna som dom spelade handlade mest om kärlek eller vardagliga ting. Även dansen acompanjerades med musik. På så sätt blev det dansmusik och musiken utvecklades hela tiden.

6 Hur ? Var ? Och När ? Musiken användes mest i kyrkan. Man sjöng herrens ord under gudstjänsten. Trubadurer kallades dom som sjöng om kärlek och andra vardagliga ting. Det spelades på gator marknader och festliga tillfällen.


Ladda ner ppt "Om Medeltiden Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från ungefär 500-talet till 1500-talet."

Liknande presentationer


Google-annonser