Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kristendomen Rehab & Anna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kristendomen Rehab & Anna."— Presentationens avskrift:

1 Kristendomen Rehab & Anna

2 Kristendomen Kristendom är en religion. Kristendomen är uppdelad i tre delar. Den katolska kyrkan, ortodoxa kyrkan och proteskantiska kyrkan. Om man är kristen så tror man på gud och hans son Jesus. En av de kristnas symboler är korset. En annan är Treenigheten. Kristendomen är idag världens största Religion.

3 Gud Enligt kristen tro så skapade Gud allt på jorden, även människan. Gud är även kärleken. Han visar sig på tre olika sätt- Fader, son och ande=Treenigheten.

4 Jesus Enligt kristendomen så var Jesus Guds son.
Jesus föddes av Jungfru Maria i Betlehem någon gång mellan år 7-4 f.kr. Gud ville att Jesus skulle lära människorna att de skulle älska varandra, inte döma utan förlåta varandra. De skulle tro på Gud och lyda hans bud. Jesus hade tolv lärjungar som trodde att han var frälsaren=Messias. De ville följa honom.

5 Jul Julen är en av kristendomens viktigaste högtid. Det är då tiden Jesus födelse ägde rum för cirka tvåtusen år sedan.

6 Påsk Påsken är kristendomens viktigaste högtid. Skärtorsdagen så åt Jesus sin sista måltid med lärjungarna På långfredagen så tillfångatogs Jesus och korsfästes på platsen Golgata. På kvällen så lades han i en grav. På söndagen så kom några kvinnor till graven för att ta hand om kroppen. Men när de kom dit så var inte kroppen kvar. Enligt bibeln så hade han återuppstått från dem döda och fått tillbaka livet. Söndagen fick då namnet påskdagen efter hans återuppståndelse. De som är kristna tror att Jesus vandrade omkring på jorden i 40 dagen, för att sedan åka till himmelen.

7 Kyrkor Den ortodoxa kyrkan: Är en av de äldsta kristna kyrkorna. En ortodox kyrka känner man igen genom att längst fram i kyrkan så finns det en vägg med bilder av Jesus och andra betydelsefulla personer ur bibeln. Väggen kallas för ikonostas. Den katolska kyrkan: Är världens största kyrka. Den har mer än en miljard följare(anhängare). Bikten är en av de viktigaste sakramenten inom den katolska kyrkan. Att bikta sig innebär att man berättar om sina synder för en katolsk präst. Den katolska kyrkan har sin viktigaste plats i rom, Vatikanstaten. Där bor även påven. Den protetantiska kyrkan: det finns tre olika kyrkor inom den protetantiska kyrkan. Det är den lutherska kyrkan, den reformerta kyrkan och den anglikanska kyrkan. Martin Luther var en som protesterade mot det katolska sättet som människor var tvungna att leva efter.

8 Folkkyrka och frikyrka.
Folkkyrka är som en kristen förening där de flesta invånarna i ett land är medlemmar. De ordnar gudstjänster. Frikyrka är också som en kristen förening där staten inte bestämmer om man kan bli medlem eller inte. Man kan frivillit bli medlem.

9 Sakrament Sakrament är en helig handling. Det finns sju stycken inom katolska kyrkan. Det är dopet, bikten, konfirmationen, nattvarden, äktenskapet, prästvigning, och de sjukas smörjelse. I de flesta protestantiska kyrkor finns det bara två stycken. Dopet och nattvarden.

10 Bibeln Bibeln är kristendomens heliga skrift. Bibeln har två stora delar. Gamla och nya testamentet. I gamla testamentet berättas om bakgrunden till kristen tro och i nya testamentet vad kristen tro innebär

11 Källor


Ladda ner ppt "Kristendomen Rehab & Anna."

Liknande presentationer


Google-annonser