Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Katolska kyrkan Ortodoxa kyrkan Protestantiska kyrkan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Katolska kyrkan Ortodoxa kyrkan Protestantiska kyrkan"— Presentationens avskrift:

1 Katolska kyrkan Ortodoxa kyrkan Protestantiska kyrkan
Kort översikt Katolska kyrkan Ortodoxa kyrkan Protestantiska kyrkan

2 Ortodoxa kyrkan Kyrkan som växte fram i Östrom kallas den ortodoxa kyrkan. Ordet ortodox betyder den rätta läran Ortodoxa kyrkan ledare kallas för patriarker. Patriarkat är en samhällsordning som ger mannen makt över kvinnor och barn. Klostren är självständiga och lyder inte under någon utan är helt självständiga. Kyrkobyggnaden: Först möts man av Jorden. Sedan möts man av ikonerna: bilder på Maria, martyrer, och helgon Sist möts man av ikonostasen. Det är en vägg med ikoner. Den har tre dörrar. Den mittersta kallas för Kungsporten. Den leder till den del som symboliserar himlen. Där står altaret som föreställer Guds tron.

3 Ikonostasen

4 Gudstjänsten – ikoner - helgon
Besökarna står eller ligger ned på sina knän. Det är rörelse för människor kommer och går hela tiden. Nattvardsfirandet är det absolut viktigaste inslaget i gudstjänsten. Då öppnas Kungsporten och besökarna får en glimt himlens härlighet. Ikonerna är viktiga för de troende. De ser inte bilderna bara som bilder utan genom bilderna blir martyrer och helgon närvarande. Ikonen är som ett fönster mot himlen. De har de bästa platserna i hemmen.

5 Påsken – viktigaste helgen
Börjar med fyrverkerier och klockringning. En docka som föreställer Judas Iskariot kastas i en eld på kyrkogården. På kvällen går deltagarna i en procession runt kyrkan med ljus i händerna. Vid midnatt kan man höra ropet ”Kristus är uppstånden” och kyrkklockorna ringer. Människorna jublar och kysser varandra.

6 Heliga handlingar Dopet – hela barnet sänks ned i vatten. Man lägger också en hårlock i vattnet som ett litet offer. Konfirmationen – Den genomförs direkt efter dopet. Barnet smörjs in i helig olja. Bikten genomförs utan bitstol. Man står på någon lämplig plats i kyrkan. Vid nattvarden doppas brödet i vin och serveras med sked. Skilsmässa är tillåtet och man kan gifta sig på nytt. En präst kan aldrig ingå äktenskap. Redan vigda män kan vigas till präster.

7 (främst invandrare) (främst invandrare)
Katolska Ortodoxa Protestantiska Religiöst Rom Inget – nationella kyrkor Inget – nationella kyrkor Centrum Ledare påven patriarker ärkebiskopar Sakrament 7st dop, nattvard, konf. 7st som katolska kyrkan st dop och nattvard bot, äktenskap, smörjelse, men kallas för mysterier prästvigning Större under- ingen ingen evangelisk-Lutherska, avdelningar reformerta- , anglikanska och en rad baptistiska kyrkor Utbredning i > 1 miljard främst i ca 200 miljoner Ca 250 miljoner världen S.Europa, Centralamerika, Syd-Ö. Europa, Grekland, N. Europa, USA, Australien amerika, Canada, Afrika, Ryssland, Etiopien Filipinerna … i Sverige ca ca ca 8 miljoner (främst invandrare) (främst invandrare)


Ladda ner ppt "Katolska kyrkan Ortodoxa kyrkan Protestantiska kyrkan"

Liknande presentationer


Google-annonser