Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Advertisements

Rektor /förskolechef Att jobba som ledare i en mål och resultatstyrd verksamhet - korstrycket mellan stat, kommun och medborgare Rektorsprogrammet Fagerudd.
En förskola att förundras i!
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Utvecklingsdagar för rektorer och förskolechefer Storhogna 5-6/9
Exempel utifrån ett antal målområden
Källbystugans kvalitetsarbete
Lokal pedagogisk planering i förskolan
En reviderad läroplan för förskolan
Pedagogiskt ledarskap
Systematiskt kvalitetsarbete
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
”Life is what happens to you while you are busy making other plans”
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff förskolan
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Läroplansträff Välkomna.
Läroplansträff Välkomna.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Förändringarna av förskolans läroplan och den nya skollagen
Läroplan för förskolan Victoria Blom Solna 5 maj 2011
Förskolan Ekot´s modell för
Läroplansnätverk förskola
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
Kvalitetsarbete i korthet – varför, vad och hur?
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff fritidshem
Systematiskt kvalitetsarbete
Ny skollag – reviderad läroplan för förskolan
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Falu modellen Strategiskt kvalitetsarbete på alla nivåer; pedagog, förskolchef och huvudman.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Uppföljning och utvärdering
Läroplansnätverk förskolan
Läroplansträff Välkomna!.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Läroplansnätverk förskola 27/ Välkomna!. Dagordning Återblick från förra träffens arbete med språklig begreppsförståelse Kort genomgång av dagens.
pedagogisk dokumentation
Hur kan vi förstå begreppet?
Läroplansnätverk förskolan Välkomna!. Dagordning Examinationsuppgift i grupperna, vad har ni lärt er under detta första år i nätverket? Sker.
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
Ger bästa möjliga förutsättningar för barns livslånga lärande. ALLA BARN i Sundvalls kommun har rätt att få tillgång till en välplanerad pedagogisk verksamhet.
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
Läroplansträff Välkomna.
Nämndplan 2015.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Skolutveckling genom aktionsforskning
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen!. Systematiskt kvalitetsarbete 1 juli 2011 förstärktes kravet på ett systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsredovisningen.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Gemensam APT Förskolorna i Svedala
Mål och styrning Läroplansmålen
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete
Digitalisering av kvalitetsledning och kvalitetsuppföljning
Presentationens avskrift:

Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet Läroplansträff 2012-04-20

Dagordning Film om uppföljning, utvärdering och systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Diskussion om filmen Fika Vad är pedagogisk dokumentation? Lärande samtal om hur ni dokumenterar pedagogiskt i er verksamhet Redovisning av gruppernas lärdomar Utvärdering av förmiddagen

Diskussionsfrågor till filmen Genomför ni systematiska utvärderingar av er verksamhets kvalité? Hur ser det ut i praktiken? Hur vet ni att barnens utveckling och lärande går framåt av era aktiviteter med barnen? Hur dokumenteras förskolans progression? Vilka svårigheter finns med pedagogisk dokumentation? Vilka svårigheter finns med att objektivt titta på sin verksamhet för att hitta det som inte fungerar som bra och åtgärda det? Samtalstid 30 minuter

2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling Förskollärare ska ansvara för att varje barns utveckling och lärande kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följs upp och analyseras för att det ska vara möjligt att utvärdera hur förskolan uppfyller läroplanens mål Att dokumentation, uppföljning, utvärdering och analys omfattar hur läroplansmålen integrerar med varandra

2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling Att verksamhetens förutsättningar, struktur, innehåll, aktiviteter och pedagogiska processer dokumenteras, följs upp och utvärderas Att dokumentationen omfattar hur barnens förmågor och kunnande ständigt utvärderas i förhållande till vilka förutsättningar förskolan ger. Att era utvärderingsmöjligheter ständigt kritiskt granskas, mäter vi rätt saker? Syftet är att resultaten av analyser och dokumentation ger förändringar i förskolans verksamhet

2.7 Förskolechefens ansvar Att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten Att all personal blir delaktiga i det systematiska kvalitetsarbetet Att förskolans lärmiljö utformas så att barnen får tillgång till en bra miljö och material för utveckling och lärande.

Vad är pedagogisk dokumentation? ”Lyssna in” det som pågår bland barnen och dokumentera det Fånga lärprocesser och lärstrategier genom att iaktta dem. Fotografera, anteckna och filma det som sker. Barnen måste också vara delaktiga i arbetet och själva dokumentera och resonera om det som samlas in Barnens frågor och resonemang bildar utgångspunkt för det fortsatta planeringsarbetet

Vad är pedagogisk dokumentation? Samtalen och reflektionerna med alla inblandade, barnen och arbetslagen är avgörande för om dokumentationen ska kunna vidareutveckla verksamheten Diskussionerna och dialogerna mellan barn-personal, barn-barn och personal-personal är det som skiljer en pedagogisk dokumentation från vanlig dokumentation.

Vad är pedagogisk dokumentation? Pedagogisk dokumentation handlar om att fånga barnens pågående intressen och aktiviteter, analysera dem och utmana barnens egna begrepp. Förståelsefördjupande frågor är centrala i detta arbete Då får vi syn på det som är angeläget för barnen att få svar på Vid analys av dokumentation kan vi även få syn på barns intresse för olika material, aktiviteter, rum och deras relation till olika platser på förskolan

Uppgift Ett lärande samtal i grupper om 5-6 stycken Fråga som ska behandlas i lärsamtalet Hur kan ni utveckla den dokumentation som ni gör på förskolorna som ett led för att utveckla barnens kunskaper och förskolans hela verksamhet? Hur gör ni idag? Vilka förbättringsidéer har ni för arbetet på er förskola? Tid för lärsamtalet inklusive dokumentation är 70 minuter

Stöd för lärsamtalet En person leder samtalet En person dokumenterar era erfarenheter på ett blädderblockspapper Inled med att alla får 5 minuter att fundera på frågeställningarna. Skriv ned era tankar Varje person får 5 minuter att prata om sina erfarenheter från sin förskola. Efter de 5 minuterna så ställer ni förståelsefördjupande frågor till den som redovisat. Totalt kan ni ägna max 10 minuter åt varje person

Dokumentation och lärdomar Titta på blädderblocket, vilka likheter och olikheter ser ni mellan de olika förskolorna? Vilka faktorer är viktiga för att få igång bra pedagogisk dokumentation? Vilka framgångsfaktorer finns? Vilka svårigheter ser ni med att få till en väl fungerande pedagogisk dokumentation? Försök att se generella mönster i gruppens dokumentation?

Redovisning Lyft fram era generella framgångsfaktorer som ni har sett i er grupp för att få till en väl fungerande pedagogisk dokumentation som ligger till grund för det systematiska kvalitetsarbetet Lyft också fram vad ni behöver utveckla för att lyckas ännu bättre