Arbetssätt som stöder äldres funktionsförmåga

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Lokal evidens - Loke En modell att använda för lokal uppföljning av till exempel missbruks- och beroendevården.
Gemenskap Vi har lyckats när: Eleverna tar spontana kontakter över klass/åldersgräns Detta uppnår vi genom att: Har regelbundna aktiviteter tillsammans.
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Vem i kommunen har de haft kontakt med? På vilket sätt?
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Äldreomsorg på distans Högskolan på Åland
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Solanderskolan presenterar
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Vårdprevention- ett långsiktigt förbättringsarbete
Exempel utifrån ett antal målområden
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
EIO-Q Ledningssystem - leder till bättre resultat
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Att införa LCP – LCP-ansvariges roll Marie-Louise Ekeström
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Solgårdens verksamhetsmål MILJÖ  Solgårdens anställda ska prioritera ett miljömål för året; Solgårdens miljöplan 2013  Samtliga anställda kan och ska.
Grupparbete 2 Hur tar vi nästa steg vidare ?
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
© 2013 ANTROP Resan genom äldrevården och äldreomsorgen i Uppsala län Hur kan vi göra den bättre?
AU Digital samverkan LO Process
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Kan man förbättra omhändertagandet på akuten?
i kommuner, landsting/regioner
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Kognitivt Arbetssätt.
STUDIEHANDLEDNING I ÅTTA STEG
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Ramverk för patientmedverkan
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Att tillsammans påverka!
1. Erbjuder enheten fler än en maträtt vid huvudmåltider? Nätverk Bohuslän Lysekil Två maträtter erbjuds fr.o.m. september 2009 Munkedal Nej Orust Nej.
Seniorcentralen, Tranås
Samhällets krisberedskap – kommunen i fokus
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Undersköterskans dag 4 mars och 9 april 2008
Lunds universitet / Samordnat IT-stöd vid LU / Oktober 2009 NETinfo Samordnat IT-stöd vid LU Johnny Nilsson, PL Birgitta Lastow, bitr. PL Anders.
Arbetsterapeut roll i geriatrisk rehab
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Bra planering skapar trygghet
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Ett förbättringsprojekt i Värdeforum Bättre liv för sjuka äldre -team Stockholms län- Maria Beckman Inoussa Mounira Irene Andersson coach Pernilla Fransson.
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Resultat: Mättningar som vi gör en gång i vecka respektive månad ser vi en förändring och en markant förbättring i arbetet. Personalgruppen gillar PPP.
Ramverk för patientmedverkan
Värdegrund Hos IK Zenith vill vi att barn och ungdomar har rättigheterna: … att få delta i idrott oberoende av förmåga … att delta på nivåanpassad bas.
Träff 11 Välkomna!.
Statusrapport införande
Gruppintervju omsorg & assistans (LSS)
Nästa steg mot en attraktiv och hälsofrämjande arbetsplats
Presentationens avskrift:

Arbetssätt som stöder äldres funktionsförmåga Tallmo vårdcenter Annika Kvist-Östman 8.5.2009

Begreppsdefinitioner Rehabiliterande arbetssätt = arbetssätt som stöder den äldres funktionsförmåga Ordet rehabiliterande associeras oftast till träning, hjälpmedel osv. Att rehabiliteringspersonal ger instruktioner hur vårdpersonalen skall träna med den äldre. Tänker sig att det handlar om en tidsbegränsad insats tex. efter en sjukdom

Forts. Rehabiliterande arbetssätt är inget som speciell personal ägnar sig åt eller som sker under en kort tid För att det skall fungera måste det vara något som verksamheten är uppbyggd kring och som alla – både personal och politiker - vet vad det är, ser sin roll och tar sitt ansvar för Ett rehabiliterande arbetssätt stärker den äldre, både när det gäller identitet, funktion, självständighet och hälsa Det handlar om att skapa en miljö där den äldre efter sina förutsättningar får fortsätta att leva sitt eget liv.

Processen på Tallmo vårdcenter I den ursprungliga planen skulle hela Tallmo vårdcenter vara med i projektet där vi skulle utveckla ett rehabiliterande arbetssätt För att begränsa projektet, som vi skulle klara av med egen personal, valde vi ut Tallmogården/ Engården som har 20 klienter För att kunna vårda den äldre utgående från ett rehabiliterande arbetssätt måste man först ta reda på vilka förutsättningar som försämrats och vilka som finns kvar Avdelningsmöten där vi diskuterade vad personalen gör idag för att upprätthålla de äldres funktionsförmåga och vad som kunde utvecklas = nulägesanalys

Följande åtgärder bör utvecklas Berätta och informera om ”vårdfilosofin” åt anhöriga och klienter, spec. vid anhörigsamtalen och kontinuerligt åt klienterna. Skriv in i vårdplanen konkreta mål (delmål) och vårdåtgärder. Noggrann kartläggning av funktionsförmågan vid ankomst. Kontinuerlig utvärdering av vårdplanen Alla vårdare konsekventa i sina vårdåtgärder, alla göra likadant. Lappar i rummen hos klienten med information om hur och vad vi gör för att upprätthålla klientens funktionsförmågor Konditionsskötarna ge information om lätta rörelser som vårdpersonalen dagligen kan göra med klienten. Informationstavlor om detta i klienternas rum Ett system för att få utevistelse med klienterna in i det dagliga arbetet

Uppgifter som gavs till följande möte Varje egenvårdare fundera ut vårdmål och vårdåtgärder för att upprätthålla funktionsförmågan för sina klienter. Som vi tillsammans går igenom. Ansvariga sjukskötaren planerar en arbetslista med längre arbetsdagar och i stället en till ledig dag för att hinna med utevistelse på eftermiddagarna.

Avdelningsmöten Genomgång av alla klinter och vilka vårdåtgärder och vårdmål som egenvårdarna ställt upp för sina respektive klienter Vårdmålen tydliga och konkreta Alla som deltar i vården måste medverka och vara överens om målen Alla skall känna till målen ( dokumentation ) Målen måste vara realistiska

Resultat De äldre stöds och uppmuntras till att göra själva det de klarar av Gemensamma mål På arbetslistan finns ett rött R som betyder att den vårdaren är ansvarig för rehabiliteringen ( med hjälp av andra ) Aktiviteter när det är dåligt väder ute Informationslappar i allas rum som berättar vad den äldre själv klarar av och således inte behöver ha hjälp med.

Forts. Inomhus balansbana Individuella träningsprogram som finns i klienternas rum Övningarna ingår som en naturlig del av det dagliga vårdarbetet Intresset för projektet har spridit sig och ett rehabiliterande arbetssätt håller nu på att införas på de andra enheterna

Vinster I utvecklingssamtalen har det framkommit att projektet varit väldigt bra för verksamheten Personalen trivs bättre då de har ett gemensamt mål och någonting att utveckla i det dagliga arbetet. Ett meningsfullt arbete Anhöriga tillåts engagera sig så mycket eller lite deras omständigheter tillåter. Genom vårdplanering och att ta med anhöriga i vården får de en självklar plats i sammanhanget. Ökad livskvalité för de äldre. Vardagen har fått mera innehåll

Att införa ett rehabiliterande arbetssätt är ett viktigt steg i att utveckla och förbättra äldreomsorgen både som service till de äldre men också som arbetsmiljö