Konstfilosofin och dess frågor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Filosofisk estetik Department of Philosophy, Linguistics and Theory of Science.
Advertisements

Teorier om konst Förläsning 2
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Jämställdhetsenkät – sammanställning Under 2014 spred vi en enkät till alla som definierar sig som kvinnor och som bor på landsbygden.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Sege parks förskola Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
dw. Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier.
En viktig fråga för dygdetiken: Kan D ge ett bra svar på frågan ‘Vad bör jag göra?’?
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Historik Alla vetenskaper började som grenar av filosofi Kognitionsvetenskapens områden är unga vetenskaper –Psykologi: slutet av 1800-talet –Neurovetenskap:
Vad är kunskap Vetenskapsteori.
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Samtalsmetodik i ett ledarskap
LULEÅ GYMNASIEBY Fyra kvarter samt bibliotek och Hälsans hus.
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Tankar om konsten och skönhetens väsen
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa sakprosa
Vetenskap = fakta, teorier, metoder
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Filosofi 1 (50p) - introduktion
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Produktdesign 3 årig kandidatutbildning Kunna designa produkter
Kritiskt förhållningssätt
ANALYS av målvakter För att bli en framgångsrik målvakt/målvaktstränare måste man vara bra på att identifiera de problem som målvakten har. Det mest intressanta.
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Språkets makt.
Retorik för kvinnor Talarens Namn Datum Vänsterpartiets kvinnonätverk
Granska läromedel.
Nyreligiositet OCH FRIKYRKKOR
Att diskutera och argumentera!
Etik- planering.
Faktaresistens Från ett filosofiskt och ett psykologiskt perspektiv
Pierre Bourdieu.
Vi snackar lön!.
Upplysningen 1700.
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Den sociologiska blicken
Tjena!.
Formativ feed back Gun Abrahamsson.
Maskar ”finess” – viktigt!
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Grupper, förtydliga uppgiften, kunskapskrav, sonetter, eget arbete
Journalistisk text.
Homo sapiens.
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Hur grupper utvecklas och hur folk beter sig i grupper
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Djuren möter ungdomskulturen
Kreativa verktyg och metoder
Identitet Vad formar oss till oss?.
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Religion Livsåskådning.
Samordningswebbinarier om Skapande skola
Presentationens avskrift:

Konstfilosofin och dess frågor Estetik Konstfilosofin och dess frågor

Estetikens/konstfilosofins frågeställningar I samhällsvetenskapsprogrammet med medieinriktning läses över 300 poäng medierelaterade kurser. Det är därför passande att ha ett mer estetiskt fokus på filosofispecialiseringen. Vad är konst? Går det att definiera konst? Går det att värdera konst? (ex. fint/fult) Går det att värdera konst objektivt? (ex. den här är finare) Finns det i sådana fall speciella kriterier som går att identifiera? Eller är konstvärdering alltid subjektivt? (dvs. jag tycker den här är finare) Estetikens/konstfilosofins frågeställningar

Platons konstkritik och Aristoteles poetik Platon: konst är alltid dåliga kopior av dåliga kopior eftersom den högsta sanningen finns i idévärlden. Materiella saker är endast bleka kopior av ursprungsformerna i idévärlden och konst är endast avbildningar dessa redan urblekta kopior. Aristoteles: människan imiterar och skapar av naturen. Människan är ”det efterbildande djuret”, zoon mimetikotaton och konst är därför en genuint mänsklig och naturlig del av människans tillvaro. Han pratar också om konstens möjligheter till att agera känslomässigt förlösande, katarsis.

Winckelmanns estetik Begrepp som smak, genialitet, originalitet och kreativitet börjar på allvar diskuteras under 1700-talet. I och med Winckelmanns estetiska filosofi skiftas fokus ifrån poetiken, dvs. själva produktionen av konsten till att intressera sig för vad konsten betydde för de som betraktade den. Man skiftade alltså fokus ifrån objektiva konstkvaliteter till subjektiva.

Baumgarten och Kants moderna estetik 1735 introducerar Baumgarten estetiken, konstfilosofin, som en egen och självständig filosofisk disciplin. Han definierade estetiken som ”teorin om den sinnliga varseblivningen” och delade in den i 1) generell varseblivning och 2) varseblivning av det sköna. Kant kom sedan att ytterligare utveckla estetiken som disciplin och efter dennes bidrag kan vi prata om en modern estetik.

Några moderna konstteorier Formalismen Konst är olika former, färger, osv. i olika kombinationer som skapar vissa reaktioner hos betraktaren. Det objektiva (konstverket) har en kausal relation till subjektets uppfattning m.a.o. Emotionalismen Konst är ett sätt att uttrycka känslor i ett ”sinnligt, publikt forum”. Konstnären projicerar och förmedlar sina känslor via verket. Intuitionismen Konst är enligt detta synsätt en ”kreativ process” som kommer från konstnärens intuitioner och verken framkallar intuitioner och associationer hos konstbetraktaren. Institutionalismen Tanken är att konst definieras utifrån att en etablerad konstinstitution accepterar det som konst.

Konstanalys: en estetikuppgift Välj ett konstverk. Detta kommer för denna uppgift vara begränsat till någon form av bildkonst. Uppgiften ska avgränsas till högst 600 ord. Analysera sedan verket utifrån de fyra moderna konstteorierna: Formalism: vad för objektiva faktorer i verket kan frammana specifika reaktioner hos betraktaren (ex. färger, motiv, stil, osv.)? Emotionalism: förmedlas några känslor från konstnären via verket? Frammanar det några känslor hos betraktaren? Intuitionism: hur såg konstnärens process ut? Vad får en betraktare för instinktivt intryck av verket? Institutionalism: erkänns konstverket allmänt som ett stort konstverk? Har det något ekonomiskt värde?