Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Idéburet offentligt partnerskap (IOP)"— Presentationens avskrift:

1 Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Kan det passa församlingen?

2 Idéburet offentligt PARTNERSKAP
Samverkansavtal mellan idéburen part och offentlig part kring en verksamhet Ska saknas kommersiell marknad och inte ha ekonomiska drivkrafter Mellanform mellan upphandling och förenings/verksamhetsbidrag Gemensam process fram till avtal

3 Fördelar med IOP Mer jämbördig relation mellan idéburen och offentlig part än vid upphandling eller förenings/verksamhetsbidrag Mindre risk att församlingen blir en underleverantör- kommunen ska inte bestämma villkor och innehåll

4 Nackdelar med IOP En gemensam process och samförstånd kräver tid. Förarbetet är avgörande. Det finns en ovana vid formen. Såväl kommuner som idéburna kan känna sig osäkra på det lagliga utrymmet och vilka roller de själva har i processen runt avtalet.

5 Checklista Har församlingen identifierat ett behov som skulle bidra till den allmänna samhällsnyttan, tex till lokal utveckling eller delaktighet i samhället? Skulle församlingens diakoni ha möjligheter att kunna möta detta behov? Är bägge parter tänkta att vara med och finansiera verksamheten (genom pengar eller andra insatser)? Finns det, så vitt ni vet, ingen annan inom kommunens gränser som driver kommersiell verksamhet inom området?

6 Processfaser fram till avtal
Agendasättning- att se om man kan komma överens om värdegrund och problembeskrivning Har ni liknande syn på orsaker till varför verksamheten behövs eller på vilket sätt den kan bidra till att lösa samhällsutmaningar? Finns det fler som skulle kunna vara med? Finns det annat sätt att jobba som skulle kunna vara bättre? Fungerar gruppdynamik etc?

7 Processfaser fram till avtal
Formulering Börja diskutera konkreta målsättningar. Gör en preliminär bedömning av juridiskt utrymme. Om offentlig part ger klartecken börjar ni diskutera vad parterna ska bidra med. Börja skriva.

8 Processfaser fram till avtal
Beslut Fattas utifrån en nästan färdig text. Kan alla parter ställa sig bakom?

9 Processfaser fram till avtal
Genomförande Om ett jakande beslut fattats startas verksamheten. Löpande samråd eller avstämningar.

10 Processfaser fram till avtal
Uppföljning Uppfyller man sina mål? Uppfyller parterna sina åtaganden? Hur går det allmänt?

11 Processfaser fram till avtal
Omformulering När avtalet löper mot sitt slut kan man diskutera ev omförhandling.

12 Exempel på rubriker i ett IOP-avtal
Bakgrund Värdegrund för samarbetet Värdegrund för verksamheten Syftet med överenskommelsen och verksamheten Målgrupp Parter Parternas respektive insatser Avtalsperiod Ekonomi Uppföljning och lärande Omförhandling, hävningsrätt och tvist

13 Prova! Kolla checklistan och ta en förutsättningslös kontakt med kommunen eller regionen. Det är i slutänden upp till den offentliga parten att avgöra om de vill prova att påbörja en process om ett IOP. Att fråga kostar inget. Det är inte bara församlingen som ska jobba fram avtalet- allt står och faller inte med er. Se upp för tendenser till beställning! Ni ska bidra gemensamt.


Ladda ner ppt "Idéburet offentligt partnerskap (IOP)"

Liknande presentationer


Google-annonser