Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Försoningsläran, kärleksbudskapet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Försoningsläran, kärleksbudskapet"— Presentationens avskrift:

1 Försoningsläran, kärleksbudskapet
Kristendom Försoningsläran, kärleksbudskapet

2 Försoningsläran Adam och Eva bröt mot reglerna
Gud älskar sin skapelse och vill försonas Sänder Jesus Jesus tar på sig mänsklighetens synder och dör med dem på korset Relationen människa – Gud återställdes i och med Jesus död. Försoningstanken är kärnan i kristen tro

3 Försoningsläran De flesta kristna blandar dessa tre synsätt:
Betydelsen av Jesus död, olika tolkningar: Seger för kärleken och döden Offerlamm (msk tilldelas ett straff men klarar inte av att ta det själv, måste ske i form av ett offer, Gud tar på sig straffet) Upprättelse av människan: ”Du duger som du är, Jesus har tagit dina brister ifrån dig

4 Försoningsläran Frälsning – ett resultat av Guds nåd
Nåd betyder gratis – Gud förlåter Genom att tro på Jesus som Guds son och världens frälsare räddas människan från ondska och till ett liv med Gud. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv” (Johannesevangeliet 3:16)

5 Kärleksbudskapet ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”. (Joh 3:16) I Jesu liv blir Guds kärlek till världen och människan synlig. Det är den kärleken som är Jesu budskap och Jesus visar den kärleken genom sitt liv, sin död och uppståndelse.

6 Kärleksbudskapet När Jesus får frågan vilket som är det viktigaste budet svara han ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela ditt förstånd. Du skall älska din nästa som dig själv” (Matt 22:37-39), Det dubbla kärleksbudet. Kärleken är därför central och alltings utgångspunkt och mål i den kristna tron. Gud är kärlek och när Jesus dör och uppstår så är det berättelsen om kärleken som övervinner allt – till och med döden.

7 Kärleksbudskapet Som Guds medarbetare i världen har människan ett unikt ansvar för andra människors välbefinnande. Att bry sig om andra är detsamma som att bry sig om sig själv och om Gud. Tron får moraliska konsekvenser. Ex Moder Theresa som vigde sitt liv åt arbete för de fattiga.

8 Jesus som förebild Etiken som Jesus predikade om
Bergspredikan: bud och regler Några få räcker men de skall följas med hjärtat ”Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga, tand för tand. Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom.” (Matt5:38-39) Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” (Matt7:12)

9 Etik Regeletik: följ buden och reglerna MEN
Sinnelagsetik: dina handlingar ska ske med kärlek – viktigast är din inställning när du följer buden. Konsekvensetik: vad händer om du inte följer de etiska reglerna? Dygdetik: vad är en dygdig människa? Målet: att leva ett liv som i så stor utsträckning som möjligt liknar Jesu liv. Jesus visade hur man kan leva i kampen mot det onda.

10 Fundera på Går Jesus etik att förverkliga?
Kärleken ska inte bara finnas i tanken utan även i ord och handling Kompromisslöst kärleksideal Allas lika värde Älska även din fiende


Ladda ner ppt "Försoningsläran, kärleksbudskapet"

Liknande presentationer


Google-annonser