Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och."— Presentationens avskrift:

1 Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och fundera… Snacka kort med grannen…

2 Ett samhälle: Sist talade vi om ordet samhälle. Ordet definiers ungefär så här: ” benämning på en grupp individer förenade av ett nätverk av sociala relationer med viss varaktighet och kontinuitet över tid” Vad betydde detta egentligen?? Ett samhälle är kort och gott en plats (stor eller liten) där vi hittar ett antal människor som över en längre tidsperiod lever tillsammans… Är du ett samhälle?-Nej! Är din familj ett samhälle?- Ja Kan er klass vara ett samhälle?- Ja Kulturama?- Ja Stockholm?- Ja Sverige?- Jepp Europa?Jajamensan osv… Egentligen ingår du ju i en rad olika samhällen hela tiden… På samma gång…

3 Vad är makt? I alla samhällen finns alltid makt. Vare sig vi vill det eller ej. Så fort vi har ett samhälle så uppstår också makt. Men vad är egentligen makt? Vad är det en person med makt kan göra som inte en utan makt kan? Om man är mäktig vad ”är” man då? Ta en stund och fundera själv… Ta nu en stund två och två och klura…

4 Är det här makt? På vilket sätt?

5 Makt: Vad makt egentligen är rätt svårt att definiera. Men de flesta skulle nog hålla med om att makt handlar om när en eller flera personer begär en sak och en eller flera personer uppfyller denna begäran. Om A får B att göra något som A vill så har A makt över B. T ex jag vill att vi ska tala om makt och samhällskunskap just här och nu… Och ni följer denna begäran… (i alla fall till största delen ). Alltså har jag makt över er just här och nu.

6 Vad krävs för att utöva makt? Vad krävs då för att någon skall kunna utöva makt över ngn annan? Tvång? Jag skulle kunna hota med t ex våld eller böter för att tvinga er att göra som jag vill. Belöning? Jag kanske ger er ngt i utbyte emot att ni följer min vilja. En lön eller ett betyg. Frivilligt? I bästa fall ger ni mig makten frivilligt för att ni tycker att ni faktiskt kan lära er ngt och att ni inser behovet av en ledare i undervisningen.

7 Olika typer av makt: Självklart stöter vi ständigt på olika typer av makt i våra liv. Vilka personer har makt över er? Kom på minst tre förslag. Föräldrar?? Lärare?? Politiker?? Fler?? I olika situationer utövas också makten olika: När stöter du på tvingande makt? När ger du bort din makt för att du får ngn typ av belöning? När ger du bort din makt helt frivilligt och varför?

8 Politik: Egentligen är politik en kombination av just samhälle och makt. Politik handlar hur vi fördelar makten i vårt samhälle… Vem eller vilka ska ha makten i samhället? Hur mkt makt skall de ha? Hur ändrar vi detta om vi vill? Allt detta är politiska frågor!!!! Politik är kort och gott alla frågor som berör makten i samhället. Och detta skall vi titta på i år.

9 Instuderingsfrågor: Läs mer i boken: sid 306-308 (Forum ABC) 338-340 (Forum 123) Definiera ordet samhälle. Ge exempel på olika samhällen som du är med i. Definiera ordet makt. Ge exempel på olika typer av makt som du stöter på i din vardag. Ge exempel på personer som har makt över dig. Definiera ordet politik.


Ladda ner ppt "Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och."

Liknande presentationer


Google-annonser