Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett förslag på arbetsgång

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett förslag på arbetsgång"— Presentationens avskrift:

1 Ett förslag på arbetsgång
Argumenterande text Ett förslag på arbetsgång

2 ”Nazisten Ralf bär själv huvudansvaret för sin sons död”
Tes Tesen är den åsikt du vill bevisa är sann. Tesen kan vara samma som textens rubrik. ”Nazisten Ralf bär själv huvudansvaret för sin sons död”

3 inledning Ingressen ger läsaren en kort sammanfattning av vad texten kommer att handla om. Den ska skrivas med fet stil. Bakgrunden informerar läsaren om vad den behöver veta för att förstå varför man har valt att skriva texten.

4 Ingress Vi har just sett filmen ”Pojken i randig pyjamas” som är baserad på John Boynes bok med samma namn. Det är en skildring av andra världskrigets Tyskland men ur ett annorlunda perspektiv och med ett mycket oväntat och gripande slut.

5 bakgrund I filmen får vi följa SS-officeraren Ralfs familj som lever ett mycket skyddat liv, hittills skonade från Hitlers hemska ideologi men som en dag tvingas se på verkligheten med andra ögon när pappa Ralf blir chef över ett arbetsläger. Sonen i huset, tillika filmens huvudperson, Bruno, är en åttaårig pojke, oförstörd och oerfaren, som av misstag gasas ihjäl tillsammans med sin lika gamla judiske vän, Schmuel, i pappans arbetsläger. Regissören bygger skickligt upp spänningen och när man väl inser vad som kommer att hända, vill man inget hellre än att skrika högt; stoppa ugnarna! När allt är över lämnas man kvar som åskådare med obesvarade frågor. Hur kunde detta ske? Vem bär huvudansvaret för de bägge pojkarnas död?

6 Argument Ralf skulle aldrig gått med på att bli förflyttad. Han ville ha makt. Han var inte uppriktig mot sin fru och sina barn. Han lät dem inte veta hela sanningen om vad som föregick. Han skötte inte sitt jobb eftersom de lyckades gräva sig in under stängslet. Han förstod inte hur ensam Bruno var och hur en åttaårig pojke tänker.

7 Argument i text Jag anser att pappan fattade flera egoistiska beslut som alla ledde fram till den slutliga katastrofen. Hade han inte tackat ja till tjänsten som chef över arbetslägret, hade de aldrig hamnat där från första början. Han ville ha makt och känna att han var en del av den elit som byggde upp det Tredje Riket. Trots att bägge barnen, Gretel och Bruno, frågade om hans jobb, var det enda svar han gav dem att de aldrig fick fråga honom om just hans arbete. Han dolde den hemska sanningen och ljög om vad han ansvarade för under dagarna. Hade Bruno vetat vad som föregick på ”bondgården” hade han följaktligen inte smugit sig dit.

8 Motargument Hela det tyska samhället var tvunget att underkasta sig nazismen. Pappa Ralf är militär och måste följa order. Lydnad ligger till grund för det militära systemets uppbyggnad.

9 Motargument i text Jag kan förstå att många vill förringa Ralfs skuld i det som skedde på grund av hela samhällssituationen i Tyskland och Europa. Det var krig och alla gör vad de kan för att rädda sig själv men trots det har alla människor ett val; vill du vara en del av det som händer eller väljer du att stå utanför? Vi som sett filmen vet alla vad pappa Ralf valde. Kriga för nazismen som SS-officer.

10 Avslut Sammanfattning av det man vill ha sagt med sin text.
Hänvisa till tesen. Uppmaning till läsaren.

11 sammanfattning Att förlora ett barn måste vara det värsta en människa kan uppleva, oavsett om du är nazist eller inte, men Brunos död i arbetslägret hade kunnat undvikas och jag anser att den som i första hand hade kunnat stoppa det hela var pojkens egen pappa, tillika arbetslägrets chef. Kan det ha varit ödet?

12 uppmaning Vi som fortfarande finns på jorden måste se till att den förintelse som pågick under andra världskriget aldrig upprepas. Det är vår skyldighet.


Ladda ner ppt "Ett förslag på arbetsgång"

Liknande presentationer


Google-annonser