Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Insändare Vad kan vi om insändare? https://answergarden.ch/229205.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Insändare Vad kan vi om insändare? https://answergarden.ch/229205."— Presentationens avskrift:

1 Insändare Vad kan vi om insändare?

2 Åsikter I en insändare uttrycker man sina åsikter i ett visst ämne. Man brukar inleda med att skriva vad man reagerat på, och sedan uttrycker man sin åsikt om saken (en tes). Argument för åsikten Det gäller att övertyga läsaren att man har rätt. Därför motiverar man varför man tycker på ett visst sätt, man ger argument för åsikten. Man kan även ge motargument.

3 Vädja till läsarens känslor
Det är effektivt att vädja till känslor i insändaren, då känslor påverkar våra beslut. Gör dig inte lustig över andras åsikter. Den som förlöjligar andras åsikter ger bara intryck av att inte ha något att komma med. Ge förslag på lösning Ge konstruktiva förslag på hur det som är fel ska lösas istället.

4 Upprepa och uppmana Ofta avslutar man insändaren med att uppmana till någonting. Det brukar vara en slags sammanfattning av vad insändaren handlar om, en upprepning av dina bästa argument..

5 Sist, men inte minst… Signatur
Glöm inte att skriva under din insändare med en signatur. Rubrik Skriv alltid en rubrik till din insändare. Rubriken ska tala om vad insändaren handlar om och gärna vara lite ”underfundig” för att locka till läsning.

6 Checklista 1. En rubrik som informerar om vad du tycker.
2. En inledning där du berättar om en situation som du har reagerat på. 3. En huvuddel där du uttrycker din åsikt (en tes) - övertyga genom att ge argument för och ev. emot den. - Använd gärna statistik och citat. - Använd ett humoristiskt eller gripande språk. - Ge konstruktiva förslag på hur fel kan lösas. 4. En avslutning genom en sammanfattning som kan vara som en upprepning och uppmaning. 5. En signatur. Vem som har skrivit insändaren. Det behöver inte vara ditt riktiga namn.

7 Länk till filmer på youtube om hur man skriver en insändare.


Ladda ner ppt "Insändare Vad kan vi om insändare? https://answergarden.ch/229205."

Liknande presentationer


Google-annonser