Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bygg ett argumenterande tal

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bygg ett argumenterande tal"— Presentationens avskrift:

1 Bygg ett argumenterande tal

2 Inledning Väck publikens intresse och förbered dem på vad talet ska handla om. En möjlighet att vinna sympatier! (Etos) Ställ en fråga till publiken Visa en bild Citat Ett påstående som sedan återkommer En händelse ur verkligheten

3 Bakgrund Tes/budskap Sätt in publiken i ämnet
Förbered dem på tesen och argumentationen. Tes/budskap Den åsikt som talaren driver kallas tes. För eller emot? Lägg lite tid på att formulera en bra tes!

4 Argumentation Argument är bevis för att tesen är den rätta! (Logos)
Ofta räcker det med tre argument. (huvudpunkter) Variera ditt innehåll (fakta, exempel, olika slags argument) Berättelser och personlig erfarenhet intresserar! Olika sätt att övertyga på: etos-, logos- och patos argument. Inte alltid enkelt att skilja på dessa. Bli inte för ensidig i argumentationen. Rätt argument på rätt plats: näst starkast, tredje starkast, motargument, bemöt, starkaste argumentet.

5 Välj argument Hållbara! Backa upp med fakta och konkreta exempel.
Argument som är välgrundade är alltid starka! Relevanta! Vad tycker publiken är viktigt? Vilka ska du övertyga? Nyanserade! Att överdriva, förvanska fakta eller grovt förenkla är sällan vinnande strategier för den som vill bli tagen på allvar. Bättre framstå som ärlig och ansvarsfull än att ertappas som lögnare. Motargument! Genom att själv ta upp det som motståndarsidan kan tänkas lägga fram och bemöta, det visar man för publiken att man noga har övervägt såväl fördelar som nackdelar.

6 Att medvetet välja några värdeladdade ord – men välj med omsorg.
Hur du uttrycker dig har naturligtvis stor betydelse för hur din argumentation kommer att uppfattas. Att smycka talet med stilfigurer kan vara ett elegant och effektivt sätt att förstärka innehållet. Att medvetet välja några värdeladdade ord – men välj med omsorg. Fem tips: Var tydlig med vad du tycker och varför du tycker så. Välj argument som är välgrundade, nyanserade och relevanta Undvik personliga påhopp och spydigheter Ge konkreta exempel och gör jämförelser Använd stilfigurer, synonymer och värdeladdade ord – men gör det med omsorg!

7 Avslutning Återknyta till inledningen
Kort sammanfatta det centrala innehållet Upprepa tesen Kanske en uppmaning? (patos)


Ladda ner ppt "Bygg ett argumenterande tal"

Liknande presentationer


Google-annonser