Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att argumentera.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att argumentera."— Presentationens avskrift:

1 Att argumentera

2 Varför? Jo, du vill föra fram en åsikt! Vad vill du uppnå? Jo, att någon ska lyssna på dig att någon ska reagera att någon ska förstå att någon ska samtycka!!!

3 Viktiga saker att veta:
Tes är budskapet du vill förmedla. T ex Höj skatterna, Förbjud plågsamma djurförsök… Argument är det som stödjer tesen. T ex Höj skatterna därför att vi behöver minska statsskulden!

4 Motargument använder man för att förekomma dem som inte tycker som en själv. T ex Jag vet att många tror att högre skatter leder till fler svartjobb, men … Och då kan man kalla sina egna argument för förargument! För ordningens skull: Tes: Förargument 1: Motargument 1: osv

5 Huvud och stödargument
Argument som talar direkt för eller emot tesen kallas huvudargument. De bevis man framför kallas stödargument. T ex: Höj skatterna för att vi behöver minska statsskulden (tes och argument 1) Stödargument (bevis): Skattesänkningarna har under de senaste åren kostat så mycket att vi inte kunnat betala av statsskulden…

6 Underargument Om man argumenterar för eller mot ett annat argument kallas de för underargument. Om vi fortsätter på motargumentet: Jag vet att många tror att högre skatter leder till fler svartjobb, men det beror på vilka skatter man höjer… Det fetstilta argumentet vänder sig till motargumentet och inte till själva tesen! Är ni med?

7 Sakpåstående är fakta som stödjer dina argument
Sakpåstående är fakta som stödjer dina argument. Populärt är att använda någon auktoritet. T ex Professor Hansson har visat i en undersökning hur många fler sjukhusplatser som skulle kunna ordnas om skatten höjdes med X antal kronor.

8 Argument och sakpåståenden ska vara relevanta, rimliga och sanna, eller åtminstone sannolika!
Sant eller sannolikt?

9 Värdepåståenden och värdeladdade ord är när du lägger in känslor i dina argument. T ex Tänk på de stackars människorna som inte får hjälp när de är sjuka!

10 Fula knep!!! Personangrepp – Du ska inte uttala dig! Är du så perfekt själv då? Språkbarriärer – svåra ord, facktermer, för att förvirra och försvåra Generaliseringar – att dra alla över en kam (Ja, det heter så!)

11 Den här presentationen kommer att finnas på min hemsida!
Den är mycket bra att återkomma till när vi arbetar både med muntlig och skriftlig argumentation!


Ladda ner ppt "Att argumentera."

Liknande presentationer


Google-annonser