Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att skriva en krönika Hur och vad.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att skriva en krönika Hur och vad."— Presentationens avskrift:

1 Att skriva en krönika Hur och vad

2 Krönikan Är en personlig tolkning av en händelse (med betoning på personlig). Krönikan ska innehålla dina egna tankar. Inledning bör ge den som läser en förståelse om vad krönikan ska handla om. Ta en händelse eller sak och gör den mer generell. Exempel: Gymnasieungdomar lägger upp fötterna på bänkarna  hur ungdomar inte visar respekt mot lärare… Krönikan brukar innehålla en ingress (inledning som berör ämnet), brödtext (själva texten) och en avslutning.

3 Krönikan Beskriv själva saken eller händelsen och varför du reagerar som du gör. Argumentera för din sak. Var tydlig och övertygad, men försök också att hitta eventuella motargument. Varför är motargumenten felaktiga?

4 Krönikans avslutning Vad som utmärker en bra krönikas avslutning är:
Att den anknyter till inledningen Bra språkligt och gärna med finess (liknelser, ordspråk eller sådant) Ditt huvudbudskap framförs en extra gång.

5 Krönikan Den är en argumenterande text, men formatet är i övrigt ganska fritt. Använd stilfigurer som liknelser, metaforer (metafor=bildspråk, uttryckssätt exempel: ändamålet helgar medlen, fånga dagen!) om du är bekväm med det. Skippa onödigt krångliga formuleringar.

6 Exempel på en krönika Idag står det i tidningen att att folk har problem att logga in på Facebook. Folk i Sverige, Europa och arabländerna t ex. Igår stod det att folk mår dåligt på grund av Facebook. För bara fem eller tio år sedan fanns inte sådana nyheter. Den hemsidan har förändrat världen Ingress! Själv kunde jag inte logga in i morse. På pausen gick jag till elevcaféet som vanligt. Många av mina kompisar kunde heller inte logga in. Jag mådde inte bra eftersom jag inte kunde logga in och se vad som hänt med min familj och vänner. Flera av kompisarna kände som jag. Facebook finns på gott och ont. Det är lätt att se de positiva sakerna med den hemsidan. Det är gratis och är bra för att hålla kontakt med gamla och nya vänner. Det är också ett roligt tidsfördriv, t ex de spel som finns där. --Argument för! Men det finns också många negativa saker. Många mår dåligt pga av att folk skriver negativa kommentarer till bilder och personer. Det finns också mycket skvaller på Facebook. Folk säger ofta respektlösa och fula saker. IRL hade de aldrig sagt det. Dessutom finns allt kvar på Facebook, för alltid. Det finns också falska profiler på hemsidan. Folk försöker luras t ex för att få pengar. Men det största problemet är att ungdomar använder för mycket tid på Facebook. Ofta flera timmar per dag.----- Argument emot! Det är jätteviktigt att använda Facebook på bra sätt. Skriv positiva kommentarer! Ordna din profil så att du inte visar den för hela världen! Använd sidan för positiva och meningsfulla saker. Sist men inte minst, använd inte sidan för mycket. Ha ett liv utanför Facebook! - Avslutningen!


Ladda ner ppt "Att skriva en krönika Hur och vad."

Liknande presentationer


Google-annonser