Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur du skriver en bra historia

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur du skriver en bra historia"— Presentationens avskrift:

1 Hur du skriver en bra historia
Skrivtips Hur du skriver en bra historia

2 Så kan du hålla koll på din historia
Gör en tankekarta! Så kan du hålla koll på din historia

3 Så här kan den se ut!

4 Fem ”ben” att stå på Inledning ( Fånga din läsare)
Presentation ( För att få en känsla av var man är eller vem din text handlar om) Intrig (Händelse, konflikt ) Upplösning (Skurken fångas eller inte) Avslutning ( Skriv in en ”cliffhanger” om du vill skriva ytterligare en historia eller avsluta så att läsaren fattar att nu är det slut på historien inte bara på texten)

5 Var nyfiken! Skriv dagbok Ta med dig ett anteckningsblock

6 Vänd på tanken Tänk på ett omaka par som träffas
Skriv sedan två texter. I den första skriver du om mötet från den ena personens synvinkel och i den andra texten beskriver du händelseförloppet ur den andra personens perspektiv. Skriv i JAG form.

7 Läs böcker Genom att läsa lär man sig nya ord och tränar sin känsla för språket. Man får leva sig in i hur en annan person tänker och varför den gör på ett visst sätt. Ibland är det nyttigt att läsa andra böcker än dem man brukar. Böckerna kan ge idéer till vad man själv kan skriva om.

8 Plocksagan Ta från alla sagor du kan komma på och skriv en egen. Håll dig gärna på ett A4-ark om du använder dator, två om du skriver för hand. Blanda saga och verklighet som du vill. Har du lust så skriver du om personer du känner. Ge dem rollerna som prins, prinsessa, elaka häxan eller hemska draken. Framför allt: Släpp loss, ha kul! Sagor är bra, för de är tydliga och vi vet redan vilka de vanligaste ingredienserna är: huvudperson, ett huvudproblem, en ond person som vill sätta käppar i hjulet och så vidare. Kul övning.

9 En enkel övning Ta en promenad på 10 minuter
Samla tio ord på de saker du ser. Tex fåglar, en hund, en buss eller en överfull papperskorg. Skriv en kort berättelse kring dina 10 ord.

10 Hjälp, jag sitter fast Städa ditt rum Ta en promenad
Läs något annat tex en dagstidning Ring en kompis Ta en fika Sov på saken

11 Inledning Han vaknade med ett ryck. Dörrklockan skrällde och någon bultade hårt på dörren. Han smög tyst ut mot hallen och försökte titta i dörrkikaren, han såg inget. Då slogs sovrumsfönstret upp med en smäll och en skugga kastade in genom fönstret och mot honom. Han kände skräcken gripa tag i hela kroppen och han skrek högt… När han vaknade låg han på golvet vid sängen.

12 Presentaion David är tolv år. Ha bor i ett gammalt förfallet hus längs ned på gatan. Han har en hund, Percy och två föräldrar.

13 Intrig David vill inte flytta, varje gång det kommer på tal håller han hårt för sina öron. Usch vad det är trångt här, vi borde verkligen leta efter ett större hus, säger mamma. - Inte just nu, jag har så mycket på jobbet, svarar pappa med trött röst. ”Jag vill inte flytta” tänker David.

14 Upplösning David sitter i flyttbilen och han är så nervös. ”Hur skall detta gå” tänker han ”jag ville ju inte flytta men nu sitter jag här ändå, har barn inget att säga till om” han sparkar på en cola burk som ligger på golvet i flyttbilen.

15 Avslutning David går runt i den nya trädgården. Han spanar upp i träden och ser att här kan han bygga ett nytt trädhus. Mycket bättre än det förra. Han längtar tillbaka till sin gamla trädgård men han ser också att det kan bli bra här. På kvällen när han sitter i sitt fönster ser han en tjej han känner igen i trädgården bredvid. Det är Linnea Nilsson från parallellklassen och plötsligt blir allt roligt igen…

16 Kritik … Låt någon läsa igenom
Det kan vara mamma, en kompis eller till exempel en lärare. Om någon annan läser igenom din text och kommenterar på den kan du få hjälp att göra den bättre och utvecklas. Krångla inte till språket och försök inte att låta formell i onödan. Skriv hellre enkelt och ta bort onödiga ord. Då blir texten mer lättläst.

17 Illustrationer Tänk på att inte ha för många bilder. Bilderna skall helst följa texten och gärna vid presentation, någon dramatisk händelse och vid avslutning.

18 Skriva dialog När du skriver dialog återger du ett samtal mellan två eller flera personer, då kan du välja att använda citattecken eller talstreck. Citattecken kan också användas vid tankar. Var skall du gå nu då? Frågade mamma. ”Tänker jag inte berätta”Olle tänkte efter om skulle han berätta, men så svarade han - Ut bara !


Ladda ner ppt "Hur du skriver en bra historia"

Liknande presentationer


Google-annonser