Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ARBETSMILJÖ och SÄKERHET

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ARBETSMILJÖ och SÄKERHET"— Presentationens avskrift:

1 ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Välkommen till ARBETSMILJÖ och SÄKERHET Belastning och ergonomi

2 Belastning och ergonomi
Ur Lisas berättelse om hur det är att få musarm… ”Var ska det här sluta? Om jag inte kan använda mina armar när jag jobbar? I vilket jobb behöver man inte använda sina armar? Finns det någon arbetsplats som INTE har datorer? Frågorna var många och svaren väldigt, väldigt få!”

3

4 Ergonomi – vad är det? Ergonomi (av grekiskan ergon, arbete och
nomia, kunskap) är läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan.

5

6 Ensidigt arbete Ett arbete anses vara ensidigt om det tar maximalt två minuter innan det upprepas. Stress och att inte kunna påverka arbetet ökar risken för arbetsskador eller utbrändhet.

7 10 goda råd om ergonomi 1. Lyssna till din kropp.
Det absolut viktigaste rådet. Människor är olika, och det är därför också olika saker som behövs för att undvika musarm och andra belastningsskador. Din kropp vet bäst vad som är bäst för dig. Därför - lyssna till din kropp och gör som den säger!

8 10 goda råd om ergonomi 2. Skifta arbetsställning Din kropp mår bra av att du skiftar arbetsställning flera gånger under dagen. Många gånger glömmer du att skifta ställning för att du just är mitt uppe i något. Det kan därför vara smart att ha några fasta rutiner i vardagen. Prova till exempel att höja ditt bord varje morgon när du inleder arbets- dagen och sen igen när du går till lunch.

9 10 goda råd om ergonomi 3. Har du hälsat på din stol?
Din kontorsstol kan säkert mer än du tror och den kan användas på flera olika sätt. Det viktiga är att du ser till att variera sättet som du sitter på. Allmänt så är det en bra idé att sitta högt och ha mer av vikten på benen än på korsryggen och baken. På så vis får du också rätat upp ryggen.

10 10 goda råd om ergonomi 4. Ta en genväg Genom att använda genvägar och kortkommandon på tangentbordet slipper du ifrån att hela tiden sträcka dig efter din mus. Du belastar nämligen din arm, skuldra och nacke när musen är placerad vid sidan av armarnas naturliga rörelseområde. Bruk av genvägar eliminerar också många dubbelklick som annars belastar dina fingrar och din handled.

11 10 goda råd om ergonomi 5. Har du nog med plats ? Du ska ha nog med plats både på och under bordet. Plats under bordet är viktigt, för du ska ha möjlighet att kunna flytta runt med stolen och sitta på olika sätt. Se också till att röja på ditt skrivbord, så du har plats för din mus.

12 10 goda råd om ergonomi 6. Kontorsmotion Din kropp mår bra av att röra sig. När du rör dig ökar blodcirkulationen i kroppen och du får mer energi. Därför är det en god idé att resa sig och vara aktiv. Hämta dina utskrifter istället för att låta dem ligga halva dagen. Och gå över till din kollega med meddelandet istället för att ringa eller sända ett mail

13 10 goda råd om ergonomi 7. Håll pauser!
Pauser får kroppen att slappna av riktigt ordentligt och får dig också att skifta arbetsställning. Håll därför fem minuters paus varje timme. Du behöver ju ändå få dig en slurk vatten eller en kopp kaffe.

14 10 goda råd om ergonomi 8. Slappna av!
Belastningen i dina leder kommer ofta från oförmågan att slappna av i armar och händer. Du ska undvika att dina leder blir sträckta och spända när du arbetar. Därför är det en god idé att se till att du kan vila armarna på bordet, och att du vilar fingrarna på tangentbordet och musen när du använder dem.

15 10 goda råd om ergonomi 9. Sitt rakt fram
När du vrider kroppen kan det resultera i smärtor i ryggen och i resten av kroppen. Din näsa och dina fötter skall därför peka i samma riktning, när du sitter vid ditt skrivbord. Datorns inmatningsenheter skall stå rakt framför dig.

16 10 goda råd om ergonomi 10. Vad kan din mus?
Det finns många alternativ till den traditionella musen, som kanske kan hjälpa dig. Du ska välja den lösning som din kropp trivs bäst med. På det viset kan du vara säker på att du belastar din kropp så lite som möjligt.

17 ARBETSMILJÖ och SÄKERHET


Ladda ner ppt "ARBETSMILJÖ och SÄKERHET"

Liknande presentationer


Google-annonser