Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Idrottsteori.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Idrottsteori."— Presentationens avskrift:

1 Idrottsteori

2 Vad är hälsa?

3 Fysisk hälsa kost vätska vila och sömn Psykisk hälsa Social hälsa

4 Fysisk hälsa Rörelse och fysisk aktivitet behöver vi för att må bra.
Genom träning blir man starkare, får bättre rörlighet och kondition. Skelettet stärks och man förebygger benskörhet. Immunförsvaret stärks om man motionerar lagom.

5 Vardagsmotion är det som vi gör till vardags utan att byta om för att röra på oss, t.ex. cykla, promenera, rasta hunden eller gå i trapporna. Motion ger ett bra självförtroende. Genom att man motionerar så ökar man konditionen och ju bättre kondition man har desto mer orkar man. Konditionen är en färskvara så därför är det viktigt att träna regelbundet, helst två till tre gånger i veckan. När man är sjuk ska man inte träna för det är farligt för kroppen.

6 Tips! Om du är ute på rasterna och rör på dig så som att spela fotboll och basket, hoppa hopprep mm, förbättras din motion. Du blir piggare och orkar mer.

7 Kost Din kropp vill ha energi och näring med jämna mellanrum. Säkert känner du också att du mår bra om det inte går för lång tid mellan målen. Det bästa är att äta tre huvudmål och två till tre mellanmål på en dag. Att äta vid ungefär samma tid varje dag och att äta i lugn och ro mår vi också bra av. Det är trevligt att äta tillsammans med andra och få uppleva lite gemenskap.

8 Tallriksmodellen

9 Vätska Ungefär 60 % av din kroppsvikt är vätska. Vätskan försvinner när du svettas, andas och kissar och behövs därför fyllas på. Varje dag behöver du fylla på med cirka två liter vätska fördelat över hela dagen. Ungefär en halv liter vätska får du i dig från maten. Resten måste vi dricka. Det är viktigt att dricka extra när det är varmt ute och när du tränar, eftersom du svettas mer då. Om du dricker för lite kan du få huvudvärk eller plötslig trötthet.

10 Vila och sömn Kroppen behöver åtta till tio timmars sömn per dygn. Det är också viktigt att slappna av och vila emellanåt. Exempel på att slappna av kan vara promenad, avslappning till musik, massage, läsa mm. Genom att man vilar och sover ordentligt så bygger kroppen upp energilagren så att man orkar mer.

11 Sömn Det är viktigt att du får tillräckligt med sömn när du växer. För att lägga grunden till goda sömnvanor är det viktigt • att du rör dig mycket under dagen. • att du lägger dig vid samma tid varje kväll. • att du slappnar av en stund innan du går och lägger dig. • att du är noga med vad du äter och dricker under kvällen. Inte för mycket sockerhaltig kost. • att det är tyst, mörkt och svalt där du sover.

12 Psykisk hälsa Psykisk hälsa är att man mår bra, har en positiv inställning och ser möjligheter istället för hinder. Man har energi och ork för att göra saker och ting och man fungerar bra i relation med andra. Det visar man genom att lyssna aktivt på vad andra säger och respektera varandras åsikter. Man kan även visa att man ser andra genom att ge dem beröm.

13 Vi har också mänskliga behov som påverkar vår psykiska hälsa
Vi har också mänskliga behov som påverkar vår psykiska hälsa. Dessa mänskliga behov är exempelvis att ha ett hem att gå till efter skolan, trygghet i hemmet, på skolan och på fritiden och kärlek från nära och kära.

14 Tips! Det är viktigt att man strukturerar upp läxor och annat som måste göras så att man gör lite varje dag istället för att sitta med allt kvällen innan det ska vara klart eller lämnas in. Sitt inte i flera timmar i sträck och gör läxorna utan ta fem minuters paus när du har jobbat i 45 minuter. Hjärnan behöver paus för att ta till sig all information och för att ladda om.

15 Social hälsa Med social hälsa menas vänner och relationer, grupptillhörighet och identitet samt trivsel. Det är viktigt att man har ett bra klimat i klassen så att alla trivs. Alla ska kunna våga diskutera och svara på frågor utan att någon annan skrattar om man säger fel. Alla ska se till så att alla personer i klassen trivs. Om alla passar bollen till alla i laget så ger det en ökad trivsel och delaktighet, eftersom alla får vara med och utvecklas.

16 Därför är motion och träning bra för kroppen

17 Vi är skapta för att röra på oss
Vi är skapta för att röra på oss. Om vi inte motionerar och äter rätt så förfaller inte bara våra muskler utan även skelettet bryts ner. Starkare benbyggnad minskar risken för benbrott och stukade leder. Hjärtat är en muskel som också behöver tränas för att fungera bra! Rörelse, smidighet, styrka, koordination och balans är viktiga delar som vi lägger grunden till redan som barn. Vi måste under vårt vuxna liv underhålla och belasta detta system för att det ska må bra.

18 Med hjälp av motion kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, övervikt och flera typer av cancer. Bland det viktigaste är att träningen hjälper oss att hålla blodsockret på en bra nivå. Detta innebär att personer som har diabetes ofta kan minska på läkemedel om de rör på sig mycket. Huvudvärk, styva axlar och ryggar är också problem man kan lindra vid regelbunden träning.

19 När man tränar regelbundet ökar man förbränningen både under träningen och därefter. Men för att få en bra effekt måste man även tänka på vad man äter och ha sunda kostvanor. Motion ökar blodgenomförseln vilket gör att musklerna rensas från olika slaggämnen och syretillförseln ökar. Hjärta och hjärna får mer syre samt ökad kraft, vilket ger mer ork under träning. Du orkar mer på eftermiddagar och kvällar, samt vaknar mer utvilad på morgonen.

20 Hur kan man förebygga skador?

21 1. Uppvärmning Kroppen förbereds för arbete
1. Uppvärmning Kroppen förbereds för arbete. Leder och muskler blir varma så att man inte sträcker sig. 2. Träning (på rätt nivå) Individanpassad träning stärker kroppens funktioner. För hård träning kan bryta ner och skada kroppen. 3. Skyddsutrustning Olika idrotter har olika sorter skydd. Dessa är till för att användas så att man inte skadar sig. Ett vanligt skydd är hjälm. 4. Rätt teknik Kroppen måste belastas på rätt sätt för att inte skadas, tex ska man undvika att böja och vrida kroppen samtidigt när man lyfter tunga saker. 5. Fair Play Fair play handlar om att man ska följa de regler som finns och visa respekt för varandra på planen. Då blir det inga missförstånd och trevlig stämning.

22 Uppvärmning Uppvärmning är viktigt för att din kropp ska få tid på sig att komma igång och fungera bra under träningen. Cirka 10 minuters uppvärmning är lagom för att dina muskler och leder ska hinna bli mjuka. Om du är uppvärmd så skadar du dig mindre.

23 Stretching Stretching och smidighet efter uppvärmning är bra för att sträcka ut musklerna så de kan arbeta ännu bättre. Stretching medverkar till en bra hållning och avspända muskler. bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. minskad skaderisk smärtlindring Stretchingen bör vara en del av träningen och innefatta de sista 5-10 minuterna av passet.

24 Att tänka på… Att ständigt vila sparar inte kroppen från lidande utan tvärt om, det ger kroppen sämre förutsättningar att klara av ett långt och friskt liv. Vi är byggda för att röra på oss och kroppen mår bäst av det.


Ladda ner ppt "Idrottsteori."

Liknande presentationer


Google-annonser