Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Idrottsskador Idrottsskador är samma som arbetsskador och andra former av skador. Rörelserna du utför i idrottssammanhang sker ofta med maximal insats.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Idrottsskador Idrottsskador är samma som arbetsskador och andra former av skador. Rörelserna du utför i idrottssammanhang sker ofta med maximal insats."— Presentationens avskrift:

1 Idrottsskador Idrottsskador är samma som arbetsskador och andra former av skador. Rörelserna du utför i idrottssammanhang sker ofta med maximal insats. Stukningar, ledbandsskador, benhinneinflammationer och muskelbristningar är vanliga idrottsskador. De orsakar smärta och obehag men går förr eller senare över.

2 Knäskador Knäleden har en komplicerad konstruktion med korsband, sidoligament, menisker, knäskål, ledytor och slemsäckar som gör att det finns många delar som kan skadas och ge smärta. Den vanligaste skadan är att leden utsätts för sidovåld eller en vridning. Knäskador bör alltid undersökas av läkare.

3 Fotledsstukningar Om du stukar foten gäller det att snabbt komma under behandling. Om du gör på rätt sätt så behöver du inte uppsöka läkare. Avbryt träningen. Förhindra svullnaden genom att lägga ett elastiskt tryckförband (Dauerbinda). Lägg foten i högläge och eventuellt kyla. Om du inte kan stödja på foten eller om svullnaden är mycket kraftig bör du uppsöka läkare. Tryckförband och högläge är viktigast för att göra svullnaden så liten som möjligt, det är den som gör att du känner dig stel i foten. Kyla har endast en psykologisk och smärtstillande effekt, kyl minst i 20 minuter. Om du gör på rätt sätt kan du minska skadetiden med dagar eller veckor. För att förhindra att du stukar dig igen är det viktigt med rehabiliteringsträning tex. styrka och balans. Du kan också tejpa foten eller använda ett fotledsskydd tills foten känns stabil igen.

4 Överträning Överträning kan uppstå om du bedrivit hård fysisk träning alltför länge. Perioder av kraftinsatser måste följas av perioder av återhämtning och vila. Om du inte ger din kropp mat och vila kommer träningen att bli nedbrytande istället för uppbyggande. Det märker du genom att du tex. tappar matlusten, är trött och har svårt att somna.

5 Infektioner Vid träning och tävling ställs extra stora krav på kroppen och det kan därför vara farligt att motionera vid infektionstillstånd. Infektioner kan i sällsynta fall också drabba hjärtmuskeln. Undvik träning om du har en övre luftvägsinfektion, febersjukdomar eller mag- och tarminfektioner.

6 Träningsvärk Länge trodde forskarna att träningsverk berodde på att mjölksyra ansamlats i musklerna. Nu vet man att det beror på små bristningar i muskelfibrerna. Träningsverk är som värst de 48 första timmarna men kan sitta i uppemot en vecka. Om man fortsätter att träna på samma eller hårdare belastningsnivå finns det risk att det uppstår skador i muskeln. Lättare träning, rörlighetsträning eller massage är istället positivt och påskyndar läkningen.

7 Håll Håll beror troligtvis på mjölksyraansamling i musklerna.
Det är helt ofarligt. Du kan förebygga det genom en ordentlig uppvärmning, stegrad intensitet och att inte träna för tätt inpå måltider. Det kan underlätta genom att dra ner på tempot eller stanna och göra några djupa inandningar.

8 Menstruation När du är i god form minskar menstruationssmärtor såsom magsmärtor, irritation och ansamlingar av vätska i kroppen. Du ska inte avstå träning under menstruationsperioden om du inte har ovanligt svåra smärtor. Många flickor som håller på med hård träning kan uppleva förändringar i menstruationscykeln, speciellt om de har lite fett lagrat i kroppen. Allt blir som regel normalt om du drar ner på träningen och lägger på dig lite mer fett.

9 Hur undviker du skador Värm alltid upp ordentligt
Se till att du är allsidigt tränad och det inkluderar uthållighet, styrka och rörlighet. Är du inte ordentligt tränad bör du inte utsätta dig för stora fysiska påfrestningar. Lyssna på kroppen och ta alla varningssignaler på allvar. Fortsätt inte om du känner tilltagande smärta. Undvik träning och hårdare fysisk aktivitet om du har en infektion i kroppen. Träna aldrig om du har feber eller ont i halsen. Ät och drick regelbundet. Ersätt alla vätskeförluster. Satsa på ordentliga idrottsskor. Se till att de passar bra, känns sköna och att du har rätt sko för rätt aktivitet. ”Den som inte avsätter tid för träning får förr eller senare avsätta tid för sjukdom”


Ladda ner ppt "Idrottsskador Idrottsskador är samma som arbetsskador och andra former av skador. Rörelserna du utför i idrottssammanhang sker ofta med maximal insats."

Liknande presentationer


Google-annonser