Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ERGONOMI Vad är det?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ERGONOMI Vad är det?."— Presentationens avskrift:

1 ERGONOMI Vad är det?

2 Vad är Ergonomi och vad kan du som elev tjäna på att lära dig om detta?
Det är de första frågorna vi behöver ställa oss inför arbetet med denna uppgift. Begreppet "ergonomi", alltså ordet, kommer från grekiskans ergon, som betyder "arbete", och nomos, som betyder "lag". Ergonomin kan därför sägas vara läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan.

3 Ergonomi är en gammal kunskap.
Målet med ergonomin är att skapa en bra arbetsmiljö, vilket betyder att man vill anpassa arbetet efter människan, dels genom att utveckla sittvänliga stolar och maskiner som inte sliter ut kroppen i förtid, men man vill också anpassa människan efter arbetet, genom att lära dem om hur man kan sitta, lyfta och röra sig på bästa sätt.

4 Varför bör du då lära dig om ergonomi?

5 Att sitta still i timmar framför din MacBook Pro kan vara väldigt krävande för kroppen. Men vadå krävande? Du sitter ju bara still tycker du. Men riktigt så enkelt är det inte. Framförallt arbetet framför datorn är en källa till många arbetsskador. Kan du nämna några? Detta på grund av att man spänner kroppen och sitter på olika sätt som belastar kroppen på ett felaktigt sätt. En kombination av en sådan dålig arbetsställning och långa arbetspass ökar risken för besvär.

6 För att kunna prestera så bra som du vill i skolan, livet eller på jobbet måste du vara fräsch i både kropp och knopp. Då fungerar det inte att stressa kroppen så att du inte kan eller orkar prestera på toppnivå av vad du kan!

7 Dagens skola och arbeten kräver i allt högre grad att man tillbringar många timmar vid en dator. Sen datorerna kom har denna tid bara ökat och ökat genom generationerna. Kan du komma på något som förändrats? Undersökningar visar att vi är väldigt stillasittande i våra jobb.

8 Självklart mår kroppen inte alltid bra när den måste sitta still
Självklart mår kroppen inte alltid bra när den måste sitta still. Och måste den dessutom sitta i samma obekväma ställning under lång tid, som fallet är när vi arbetar framför en dator, protesterar den med värk, stelhet och trötthet.

9 Att knappa på ett tangentbord utsätter ofta axlarna, nacken och ryggen för onaturliga kroppsställningar och man får värk, som inte går över förrän man tagit en god paus. Att arbeta med en mus eller musplatta (som det ju är på våra MacBook Pro) kan skapa lika stort obehag i pekfingret, handleden och armen. Värken behöver inte bero på att du gör fel, utan kan alltså uppstå för att du sitter för länge eller arbetar med redskap som inte är anpassade efter just dig.

10 Många verkar också få extra mycket värk när de arbetar med ett nytt program eller en ny dator. Känner du igen dig? Ny dator, ny skola, nya stolar, nya dataprogram. Värken kan då bero på att man måste pröva sig fram innan man hittar rätt kommandon, något som alltså kräver fler tangent- och musklickningar. Men självklart kan värken också delvis ha en psykologisk orsak, om man spänner sig inför det nya. Oro och stress är ju inte helt ovanligt i skolans värld och bidrar naturligtvis till att kroppen inte mår bra.

11 Hur länge kan man sitta vid datorn innan man får ont
Hur länge kan man sitta vid datorn innan man får ont? Ja, det varierar naturligtvis från person till person. För vissa räcker det med en halvtimme, medan andra kan sitta mellan fem och tio timmar om dagen i tio år innan de drabbas. Men har man väl fått ont är det mycket svårare att få bort värken igen så därför skall man försöka arbeta förebyggande. När man sitter länge vid en dator måste man alltså tänka på sin arbetsställning.

12 Här är några enkla råd som du och din basgrupp kan följa för att hålla er fräscha:
Arbeta inte för länge Sitt ordentligt vid stol och arbetsbord Anpassa din bildskärm Bli vän med tangentbordet

13 Du har därför ett ansvar att själv se till att du har en god datorarbetsmiljö och se över vad du kan göra för att skapa goda vanor vid datorarbete redan innan problemen uppstår. Det här är egentligen självklara råd, men de flesta struntar ändå i dem, eftersom vi människor är lata och tycker att det går bra ändå. Och så drabbas vi av värk efter en tid, men då kan det vara försent! Det kan ta flera år innan man märker av en felaktig arbetsställning. Därför skall du försöka skapa rutiner för ditt arbete, där pauser ingår.


Ladda ner ppt "ERGONOMI Vad är det?."

Liknande presentationer


Google-annonser