Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss"— Presentationens avskrift:

1 Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Öroninflammation Bihåleinflammation Lunginflammation Influensa Diarré Hur jag undviker smitta Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

2 Virus Virus är en mikroorganism, den vanligaste virusinfektionen är förkylning Bakterier Bakterier är encelliga mikroorganismer som finns nästan överallt. De flesta är bra men några blir vi sjuka av. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

3 Virus eller bakterie Bakterier går att bota
Mot virus finns ingen effektiv behandling Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

4 Är det virus eller bakterie ?
Läkaren eller sjuksköterskan tar ofta ett prov för att se om det är virus eller bakterie. På virusprovet får du svar direkt, på odlingen får du vänta några dagar eftersom man vill se vilken bakterie det är för att kunna ge rätt antibiotika. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

5 Spridning Virus och bakterier sprids främst genom små droppar i luften eller på föremål. ögon öron mun könsorgan stjärt näsa De kommer in i kroppen genom dess öppningar eller genom öppna sår i huden. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

6 Det är viktigt att ta medicinen under så lång tid som läkaren sagt
Antibiotika förstör bakterier eftersom de är egna celler - men verkar inte mot virus eftersom de sitter inuti andra celler Det är viktigt att ta medicinen under så lång tid som läkaren sagt - annars kanske den inte hjälper. Tar du antibiotika ofta kan bakterierna bli resistenta. Då hjälper inte medicinen. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

7 Förkylning Hur känns det? Behandling Vad beror det på?
Trötthet, snuva, halsont, feber Behandling Eftersom förkylning beror på virus hjälper inte antibiotika och det finns nästan lika många sätt att bota och förhindra förkylning som det finns människor. Vad beror det på? Virus. 400 olika virus kan orsaka förkylning. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

8 Halsfluss Hur känns det? Ont i halsen Svårt att svälja
tungan Hur känns det? Ont i halsen Svårt att svälja Vita prickar i halsen och dålig andedräkt Hög feber Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

9 Vad beror det på? Behandling?
Bakterier (streptokocker) som kan skada njurar och hjärta. Behandling? Gå till läkare Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

10 Öroninflammation Hur känns det? Vad beror det på?
Ont i örat, feber, försämrad hörsel, lock för örat, var i hörselgången Vad beror det på? Bakterieangrepp ofta i samband med virusinfektion såsom förkylning. Behandling: Antibiotika vid behov, vanligtvis efter ett par dagar om det inte skett en förbättring. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

11 Bihåleinflammation (sinusit)
Hur känns det? Ont i ansiktet och pannan. Tjock, gul eller grön snuva. Vad beror det på? Bakterier Behandling? Näsdroppar. antibiotika Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

12 Lunginflammation Behandling Hur känns det? Vad beror det på?
Gå till läkare Hur känns det? Hosta, snabb andning, tjockt gult eller grönt slem, ont i bröstet, dålig aptit och hög feber. Ibland kan lunginflammation komma utan feber. Vad beror det på? Antingen virus el. bakterier (pneumokock). Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

13 Influensa Hur känns det? Hög feber Ont i kroppen Slem och torr hosta
Vad beror det på? Virus (vanligast under vintertid) Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

14 Vad ska man göra? Vila Dricka mycket
Ta febernedsättande medicin t. ex. Ipren eller Alvedon. Äldre och svaga kan vaccinera sig i förväg. Sov med huvudet högt Snuva lindras med nässpray Halsont lindras med varm dryck. Undvik rökning, det irriterar slemhinnorna i luftvägarna. Efter 5 dagar gå till läkare Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

15 Diarré Vad beror det på? Hur känns det?
Orsakas av virus eller bakterie. Hur känns det? Ger aptitlöshet, illamående, kräkning, magsmärtor, ibland feber. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

16 Diarré Behandling Diarré går oftast över inom 1 vecka, det är viktigt att dricka mycket. Uppsök läkare vid blodig diarré, diarré med gult slem, svårt att dricka, vätskebrist (lite & mörk urin), slöhet eller om diarrén varar i mer än 1-2 veckor. Diarré behandlas mycket sällan med antibiotika. Ibland kan vätske-ersättning ges. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

17 Hur undviks smitta? Tvätta händerna Använd engångsnäsdukar
Skölj frukt och grönsaker noga. Laga till eller kyl mat direkt efter att de tagits hem. Laga kött och grönsaker på olika ställen och använd olika redskap, kött ska vara ordentligt genomstekt. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….

18 Om du blivit sjuk… Drick mycket, undvik tobak och alkohol.
Stanna hemma så att du inte smittar andra. Underlätta tillfrisknandet genom att vila. Ta febernedsättande eller smärtstillande medicin om du behöver (t.ex. Alvedon). Har symtomen inte försvunnit eller förvärrats efter några dagar uppsök din vårdcentral. Effektivare samhälls- och hälsokommunikation för nyanlända i Dalarna. Ett projekt med Dalakommunerna i samverkan med…….


Ladda ner ppt "Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss"

Liknande presentationer


Google-annonser