Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ergonomi.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ergonomi."— Presentationens avskrift:

1 Ergonomi

2 Frågor ni hade om ergonomi
Är det hårda regler för alla arbetsplatser eller har vissa hårdare krav på sig? Hur man ska sitta när man jobbar vid datorn? Hur man kan förebygga vissa skador ? Vilka som bestämmer hur det ska vara? Det som finns att veta för jag vet inte vad det ordet betyder. Hur ska man bygga upp kroppen för att inte skada sig?

3 Ergonomi Ergonomi = vetenskapen om hur samspelet mellan människan och miljön påverkar kroppen genom att anpassa arbetet till människan. Olika anpassningar för olika personer. Ergonomi har att göra med människans anatomiska-, fysiologiska- psykologiska-arbetsmiljö

4 Ergonomi Det finns en arbetsmiljölag som alla arbetsgivare måste förhålla sig till. I den lagen finns regler om hur arbetsgivare ska förebygga skador och skapa en god arbetsmiljö. Det som står i lagen gäller i stort sett alla företag. Arbetsmiljöverket ser till att regler följs och ger tips på hur arbetsgivare kan göra.

5 Ergonomi Titta på arbetsmiljö utifrån: Tunga lyft. Repetitivt arbete.
Ljus. Ljud. Arbetsställning.

6 Ergonomi Tunga lyft Undvik tunga lyft.
Om du måste så använd hjälpmedel som pirra eller trapplift. Om det inte går så lyft med benen, vrid inte kroppen och håll föremålet nära kroppen. Skador Om muskeln utnyttjas fel t.ex. ensidigt, med onaturlig kroppsställning eller muskelspänning, i en för hög och plötslig ansträngning utan träning eller uppvärmning svarar muskeln med att stelna till och bli kort eller till och med krampa. Detta leder till värk.

7 Ergonomi Repetitivt arbete
Att göra samma sak hela tiden leder till ständig belastning av en muskel. Detta kan undvikas genom att byta arbetsuppgifter, ta pauser och variera arbetet på olika sätt. Skador Om muskeln utsätts för samma belastning under lång tid leder det till intränade skador i leder och muskler. Denna värk som då uppstår är svår att bli av med.

8 Ergonomi Ljus Det är viktigt med bra ljus.
Behovet av ljus kan skifta beroende på ålder. Skador För mörkt ljus eller direkt solljus i ögonen kan gör kroppen, hjärnan och ögonen trötta.

9 Ergonomi Ljud För att minska ljudets påfrestningar på kroppen kan man använda, hörselkåpor, bordsskärmar, ljudabsorbenter eller headsets istället för telefoner. Skador För mycket ljud leder till ökad stress och ohälsa. Dessutom kan det leda till olika öronskador.

10 Ergonomi Arbetsställning vid datorarbete
Variera din arbetsställning. Stå upp, sitt framåtlutad, bakåtlutad, ta pauser, gå och hämta saker, stretcha. Ha stöd för underarmarna. Då minskar belastningen för axlarna. Övre delen av bildskärmen ska vara i ögonhöjd annars kan nacken skadas. Skador Muskler stelnar till och kortas, vilket får till följd att ett eller flera muskelfästen börjar smärta.

11 Ergonomi Övning

12 Diskutera frågorna Frågor ni hade om ergonomi
Är det hårda regler för alla arbetsplatser eller har vissa hårdare krav på sig? Hur man ska sitta när man jobbar vid datorn? Diskutera frågorna Hur man kan förebygga vissa skador ? Vilka som bestämmer hur det ska vara? Det som finns att veta för jag vet inte vad det ordet betyder. Hur ska man bygga upp kroppen för att inte skada sig?


Ladda ner ppt "Ergonomi."

Liknande presentationer


Google-annonser