Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att göra: Nyhetsartikel

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att göra: Nyhetsartikel"— Presentationens avskrift:

1 Att göra: Nyhetsartikel
Hur och mall

2 Nyhetsartikeln Nyhetsartikeln brukar i regel delas upp i tre delar: rubrik, ingress & brödtext Rubriken – väcka intresse för läsning. Rubriken helst ”aktiv” – någon/något har gjort något. Exempel: ”Så enkelt kapas ditt kontokort”, ”Panik i Stockholm efter snökaoset”. Ingressen – ”inledning av artikeln”. Oftast brukar det allra viktigaste finnas i ingressen. Ingressen kan med fördel svara på frågorna: när, var, hur, varför? Alternativt: intressant påstående eller citat. Brödtext – Den längsta delen i en nyhetsartikel. Här ska själva historien berättas. Ett bra sätt att skriva nyhetsartikeln på är att ta det viktigaste först, sen fylla på med bakgrund, citat och mindre viktiga detaljer. En nyhetsartikel kan också innehålla mellanrubriker. Då för att lätta upp textmassan och göra den som läser mer intresserad av att fortsätta.

3 Nyhetsartikeln Brödtext – Den längsta delen i en nyhetsartikel. Här ska själva historien berättas. Ett bra sätt att skriva nyhetsartikeln på är att ta det viktigaste först, sen fylla på med bakgrund, citat och mindre viktiga detaljer. En nyhetsartikel kan också innehålla mellanrubriker. Då för att lätta upp textmassan och göra den som läser mer intresserad av att fortsätta.

4 Adidas lanserar nya skor – anklagas för rasism – Rubrik!
Adidas nya sportskomodell har inte ens nått butikerna men har redan orsakat en protestvåg på nätet. Anledningen är ”fotbojorna” som är fästa vid skorna – en accessoar många förknippar med slavhandel. Ingress! Det var den 14 juni som Adidas publicerade en bild på skomodellen, JS Roundhouse Mids, på företagets Facebook-sida. Hade det inte varit för den orangefärgade accessoaren som påminner om fotbojor hade skorna kanske inte fått så stor uppmärksamhet. Men på måndagskvällen hade nästan kommentarer skrivits i anslutning till bilden. En stor del av dessa handlar om huruvida skorna är rasistiska eller inte. Uppenbarligen har många förknippat skorna med den historiska slavhandeln i USA och tagit illa vid sig. Vissa uppmanar till och med andra att bojkotta Adidas. "Jag är ett stort Adidas-fan, men dessa skor är bara fel på så många sätt och om ni börjar sälja dem i augusti kommer jag att börja använda ett annat märke" skriver en Facebook-användare. Andra tycker tvärtom att sådana reaktioner är överdrivna och menar att rasismanklagelserna säger mer om personerna som ger uttryck för dem än om skorna i sig. "Personligen har jag aldrig sett några bilder på slavar eller fångar som bär lila sneakers med kardborreband och orangea plastfotbojor. Skaffa lite perspektiv, det är ingenting rasistiskt med ett par sneakers. Det irriterar mig att vissa människor kan göra allt till en fråga om hudfärg", skriver en person. Är skorna över huvud taget äkta? är också en fråga som har debatterats flitigt. I ett uttalande till Huffington Post UK förnekar Adidas att skorna skulle ha något med slaveri att göra: "Jeremy Scott är en ryktbar designer vars stil är udda och lättsam, och hans tidigare skomodeller för adidas Originals har till exempel inkluderat pandahuvuden och Musse Pigg. Varje antydan om att det här är kopplat till slaveri är lögnaktigt.” – Brödtext!

5 Uppgift Ni ska göra en nyhetsrapportering av ”Det skvallrande hjärtat”, som om den här historien har inträffat nyligen. Historien ska finnas med (jag ska kunna läsa det här om tre månader och direkt förstå att det är utifrån ”Det skvallrande hjärtat”) Personens erkännande ska finnas med (och vara citerat) Krydda gärna med detaljer: Är vårdaren känd sen tidigare? Hur gammal är han/hon? Vad hade han/hon för motiv? Vad säger dennes tidigare kollegor och familj? Vad har polisen att säga om ärendet? Längden på denna artikel: minst ½ A4! Seriös rapportering!


Ladda ner ppt "Att göra: Nyhetsartikel"

Liknande presentationer


Google-annonser