Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

om företaget där du gör din praktik!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "om företaget där du gör din praktik!"— Presentationens avskrift:

1 om företaget där du gör din praktik!
Ett reportage om företaget där du gör din praktik! Du ska göra ett reportage om arbetsplatsen där du gör din prao. Ett reportage är en lite längre artikel som innehåller intervjuer och miljöbeskrivningar.

2 Reportaget Ett reportage är en lite längre artikel. Jämfört med en nyhetsartikel är ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett reportage. Ett reportage består av en bild, rubrik, en ingress och brödtext. Det som gör ett reportage mer levande är att den innehåller beskrivningar om hur det ser ut, hur det doftar. Som läsare kan man följa med och nästan få en känsla av att själv finnas på plats. Som läsare kan man skapa sig en bild av hur det är!

3 Rubriken Rubriken är namnet på ditt reportage!
Den kan bestå av ett eller flera ord som har något med innehållet i din text att göra! Rubriken skrivs i fetstil. Ett reportage kan även ha s.k. underrubriker. Visa reportage!

4 Ingressen Ingressen är viktig för ett reportage. Den är det första man läser och den ska locka människor att läsa just din artikel.
 Ingressen är en sammanfattning av texten du skriver. Den ger en bild av vad reportaget handlar om. Du avslöjar bara lagom mycket för att locka läsaren att läsa mer!5 Förslagsvis börjar du med ingressen
Förslagsvis börjar du med ingressen. Den är ca 3-5 meningar och skrivs i fetstil. Det hjälper dig att ordna dina tankar och resten av texten blir lättare att skriva. Det går att vänta med ingressen till sist. Gör som det passar dig!

6 Brödtexten Brödtexten är övrig text!
Brödtexten i ett reportage innehåller: De olika textdelarna, med underrubriker, intervjuer, citat, miljöbeskrivningar, och bilder. Reportaget ska även innehålla bilder!

7 Innehållet Ett reportage kan egentligen handla om vad som helst!
Ditt reportage ska dock handla om företaget där du gör din praktik. Intervjufrågor som du ska använda dig av får du under genomgången i samhällskunskap. Ditt reportage ska vara ca 1-2 sidor lång.

8 Samla information!
 Skriv ned de tankar du får, när du är på din praktikplats. Hur ser det ut? Hur luktar det? Vad får du för intryck av platsen och människorna? Intervjua någon på företaget. Läsaren ska få en känsla av att vara där på plats! Informationen du samlar under praoveckan använder du sedan när du börjar skriva ditt reportage.

 Gör anteckningar, för dagbok, berätta hur det ser ut, vilken känsla får du när du är där?

9 Prova dig fram vad som låter bäst!
Efter praon, när du börjar skriva reportaget behöver du tänka på följande: 1. I vilken ordning ska alla delar i ditt reportage komma? 2. Byt plats på textdelarna och se vad som händer! 3. Hur låter det? Blir det bättre? 4. Var det bättre innan? Ska du ändra tillbaka! Prova dig fram vad som låter bäst!

10 Citat Du måste inte ha med allt från dina intervjuer.
Svaren som uttrycker känslor är de som blir de bästa pratminusen ( – ).
 När du citerar är det viktigt att återge så korrekt som möjligt dvs. så att de stämmer in på det personen faktiskt sa under intervjun.

11 Reportagespråk I ett reportage har du möjlighet att använda ett mer målande språk. (intervjuer, miljöbeskrivningar, syn, doft etc.) Läs andra reportage för att få en bild av hur det kan se ut och för att hämta inspiration! Använd inte för svåra ord eller invecklade meningar eftersom det kan leda till att läsaren tappar intresset!

12 Framförallt, använd inte ord du själv inte förstår, men tänk ändå på hur du formulerar dig. Det är skillnad på talspråk och skriftspråk. Skriftspråket är mer städat och grammatiskt korrekt än talspråket. Ramen för vad som är tillåtet är snävare i skriftspråket än i talspråket. (När du haft muntlig framställning har du kanske märkt att du behöver ändra den skriftliga texten så att det blir smidigt att berätta den.) Variera långa meningar med korta och variera även korta och långa stycken. Det ger din text en fin rytm.

13 Avslutningen I den avslutande delen sammanfattas reportagets huvudpunkter. Bilder ska finnas med och ska visa ett sammanhang till varför de är med! Du ska ha med referenser som visar upp dina källor! Alla rubriker och underrubriker ska ha ett tydligt samband med textens innehåll att göra!

14 Lycka till!


Ladda ner ppt "om företaget där du gör din praktik!"

Liknande presentationer


Google-annonser