Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Argumentation.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Argumentation."— Presentationens avskrift:

1 Argumentation

2 Varför träna på detta? ”En svensk tiger” ”Den som tiger samtycker”
Andra världskriget ”Den som tiger samtycker” Vi har demokrati och yttrandefrihet Viktigt! Träna på att uttrycka sin åsikt så att andra lyssnar och förstår Det som avgör vem som får representera folket

3 En åsikt (något du tycker är bra/dåligt) som du för fram
Tes En åsikt (något du tycker är bra/dåligt) som du för fram ”Sänk åldern på systembolaget!”

4 Argument Resonemang som stödjer din tes
”Det är ologiskt att man måste vara 20 på systembolaget när man får köpa alkohol som 18- åring på krogen”

5 Motargument För att argumentationen ska få extra tyngd och trovärdighet kan man också ha med motargument, sådant som talar mot tesen, som man bemöter – slår sönder. ”Många hävdar att 20-årsgränsen leder till att de under 20 dricker mindre, men det är bara snack! Ungdomar får tag på alkohol ändå”

6 Exempel För att berörara och visa att man vet vad man pratar om bör man också ha med exempel från det egna livet eller som man hört/läst/sett som stöder tesen. ”Min bästa vän blev jättedålig förra helgen när hon drack hembränt. Hon ville bara ha kul och drack inte alls mycket, men bara för att hon var tvungen att köpa ”fulsprit” så var hon sjuk i flera dagar”

7 Olika sorters argument
Sakargument – fakta och logiska resonemang ”Jag behöver högre månadspeng eftersom kläder blivit dyrare och dessutom diskar jag ju varje dag och förtjänar verkligen att få mer pengar” ”Avskaffa kungahuset eftersom det kostar oss skattebetalare X kronor om året som skulle kunna användas till så mycket annat” ”X antal fångar om året dör av tortyr – förbjud tortyr i hela världen”

8 Känsloargument – spelar på känslor
”Om ni ger mig högre månadspeng är ni världens bästa föräldrar”. ”Tänk på alla hemlösa stackare som skulle kunna få hjälp och stöd för de pengar som monarkin kostar oss” ”Tänk om du tvingades ligga i iskallt vatten i flera timmar – hur skulle du må?”

9 Majoritetsargument ”Pappa och mormor tycker också att jag borde få högre månadspeng” ” om folket fick rösta i denna fråga är jag övertygad om att monarkin skulle avskaffas” ”När större delen av världen fördömer tortyr – varför ska det få fortgå i detta land?”

10 Auktoritetsargument - stödjer sig på respekterade personer eller vetenskap
”Statsministern sa faktiskt att ungdomar behöver mer pengar för att kunna klara sig idag jämfört med för 10 års sedan” ”Forskare har kommit fram till att länder utan kungahus har kommit längre i sin demokratiska utveckling” ”En känd advokat har studerat flera fall där tortyr använts och sett bevis som tyder på att flera som erkänner under tortyr i själva verket är oskyldiga”

11 Värdeargument – bygger på åsikter och värderingar som är allmänt accepterade
”Man borde belönas när man gör någonting bra” ”Det är fel att födas till ett ämbete” Att slippa bli utsatt för psykisk och fysisk terror är en mänsklig rättighet”

12 ARgumentationsknep - eufemism
plusord Sanitetstekniker Polisman Generös Plikt Arbetssökande Glesbygdsbo Minusord Städtant Snut Slösaktig Tvång Arbetslös Lantis

13 Fler knep Ensidigt faktaurval – tar bara med det som stöder tesen
Generalisering – drar alla över en kam/fördomar Svenskt kött håller god kvalitet Politiker menar aldrig vad de säger Personangrepp Ska du med din kulmage påstå att Sveriges förlust i EM berodde på lagets dåliga kondition!

14 Ett till… Vaghet – låter oftast bra, men vad betyder det egentligen?
Kanalledningen kan lova TV-tittarna ett bättre programutbud inom en snar framtid. EU – för dem som vill slå vakt om frihet, mänsklighet och rättvisa.

15 Bra och dåliga argument
Bra argument ska vara logiska och relevanta för tesen.

16 Vilka Argument är relevanta för tesen?
Folk röker mer när de blir nervösa Många icke rökare blir irriterade på rökare Flertalet offer för lungcancer är rökare Om en kvinna röker när hon är gravid kan barnet skadas Tobaksindustrin ger Sverige goda exportinkomster Rökning är en hälsofara för rökaren och den passiva rökaren Många bränder orsakas av sängrökare Den som slutar röka går ofta upp i vikt Pengar som läggs på rökning kan bättre läggas på annat Tobaksrökning kostar samhället mycket pengar


Ladda ner ppt "Argumentation."

Liknande presentationer


Google-annonser