Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl."— Presentationens avskrift:

1 Argumentera

2 Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl för och emot!

3 Påstående och argument Ett påstående innebär att du uttalar dig om något (”Det är ute med blåa jeans”) Skäl och bevis för eller emot något kallas argument (”Det är ute med blåa jeans eftersom alla modetidningar……”). Syftet med att argumentera är att övertyga.

4 Konsten att övertyga 300-talet f.Kr. Retorik en vetenskap i Grekland Aristoteles grundare Föra fram en tes På ett övertygande sätt och argumentera för den En bra argumentation har en bara balans av: Logos (saklighet, kunskap) Pathos (känsla, engagemang) Ethos (skribentens trovärdighet)

5 Logos… …handlar om fakta och om att tala till läsarens förnuft. Därför är det viktigt att vara saklig och använda fakta. Pathos…Ethos… ….handlar om att läsaren ska kunna lita på att du är trovärdig och att du vill väl med din text. Det gör man genom att uttrycka sig på ett ärligt och schysst sätt. …handlar om att beröra din läsare. Därför är det viktigt att använda värdeladdade ord. Ett starkt pathos gör läsaren engagerad.

6 Olika slags argument Sakargument handlar om fakta, sådant som du kan kontrollera genom uppslagsverk, undersökningar, statistik m.m. (”BRIS bör få större bidrag, eftersom flera än hundra barn ringer varje dag”) Värderande argument handlar om vad man känner och tycker. (” BRIS bör få större bidrag för jag gillar dem”)

7 Personargument innebär att du talar om den andres personliga egenskaper, inte om den saken som egentligen gäller. (” Jag röstar på moderaterna för att deras partiledare är snyggast”) Majoritetsargument bygger på att du hänvisar till ”alla andra” (”Alla andra föräldrar låter sina barn vara ute efter midnatt”)

8 Övning: Vilken typ av argument? ”HIF är Sveriges bästa fotbollslag eftersom de vann högsta serien och är Sveriges lag i Europacupen. De är bäst därför att de har fräcka dräkter och spelarna är ursnygga. Dessutom är stämningen i laget bra och spelplanen är den mest välskötta i landet. För övrigt har HIF spelat flera säsonger i högsta serien än något annat lag” Vilket är påståendet? Vilka sakargument finns i texten? Vilka värderande argument finns?

9 Övning: Leta argument Tänk dig att din rektor vill att ni ska ha införa skoluniform. Du och dina skolkamrater vill inte det. Vilka argument för och emot skoluniform kan du komma på? Skriv en egen lista med dina argument för och emot. Lista argumenten på tavlan Diskutera vilka argument som är bäst för att övertyga rektorn. Välj tre argument som är allra bäst.

10 Ett exempel på en argumenterande text - uppbyggnad Lösviktsgodis – ett hot mot vår hälsa (text i häftet) Vi läser tillsammans Vilken tes för Katarina H-J fram? Vad är det hon vill förändra? Vilka förklaringar till problemet presenterar hon? Vilka fakta använder hon som stöd för sina argument? Vem ställer hon till svars för problemet? Vilka förslag på lösningar presenterar hon? Vilka är debattartikelns mottagare?

11 Övning med din bänkkamrat Ni ska nu ÖVA på att göra en DISPOSITION till en argumenterande text enligt mall Ni kan välja en av följande rubriker: Förbjud försäljning av energidryck till ungdomar Godisreklam borde vara förbjudet Inför betyg tidigare Inför rösträtt för ungdomar vid 16 års ålder

12 Övning: Debattartikel Arbeta 2 o 2 eller enskilt Du väljer vem du vill arbeta med. Utgå från den mall som finns i dina anteckningar Slå upp sidan 21 i häftet. Välj ett ämne. Börja skriva. Ni får ….. minuter till uppgiften.

13 Träna på att argumentera i skrift Läs häftet Att skriva argumenterande text. Gör viktiga anteckningar. Sid 1 t.o.m. sid 7 = Studieteknik. Hoppa över frågorna på sidan 2 och 3. Studera debattartikelns uppbyggnad på sidan 10 t.o.m.12. Diskuterar även frågeställningarna med din bänkkamrat. Gå in på länken: http://bit.ly/SeNuqXhttp://bit.ly/SeNuqX Kopiera artikeln Skolans struktur tar kål på elevernas motivation och klistra in den i dina anteckningar. Försök att ta ut de olika delarna. Gör tydliga markeringar på samma sätt som i häftet.


Ladda ner ppt "Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl."

Liknande presentationer


Google-annonser