Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

”strid” med ord, meningsbyte

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "”strid” med ord, meningsbyte"— Presentationens avskrift:

1 ”strid” med ord, meningsbyte
Debatt ”strid” med ord, meningsbyte

2 I en debatt… …argumenterar man för en åsikt.
”Idag gillar jag skolmaten…” Ett argument är ett skäl eller ett bevis för påståendet ”…för det är korv.” När du kommer med ett påstående är det kanske någon som inte håller med dig och vill argumentera emot. Då kan det bli en bra debatt mellan er. En debatt är en ”strid” med ord, ett meningsutbyte. Precis som i en fotbollsmatch måste du följa vissa regler, annars leder debatten ingen vart.

3 Argumentera Sakargument Värderande argument
”BRIS borde få större bidrag eftersom flera hundra barn ringer varje dag” Värderande argument ”BRIS borde få större bidrag eftersom jag tycker att dom är så bra!”

4 När man debatterar… argumenterar någon för något och…
någon argumenterar mot… …den tredje är domare…

5 Försök att tänka på följande när du debatterar:
Använda sakargument, inte värderande argument Håll dig till saken och angrip inte den andre som person. Ex. ”Han är ju dum i huvudet!” Dra inte alla över en kam och använd inte uttryck där du generaliserar Ex. ”Alla lärare är orättvisa!” Använd inte fientliga och aggressiva ord Ex. ”Det där är skitsnack” el. ”Håll käften!”

6 Ge efter och kom vidare ”visserligen har du rätt när du säger… men jag tycker…” ”Kanske kan det också vara så att…” ”Skulle du, för en sekund, kunna tänka dig att se på saken på detta sätt…” ”Det du säger kan nog stämma i vissa lägen, men…” Ge efter och kom vidare För att en debatt eller en diskussion ska leda fram till något, och för att inte någon skall känna sig trängd, kan det vara bra att delvis ge den andre rätt innan du kommer med ett eget argument. Särskilt bra är det att formulera dina argument som en fråga. Här är några ord och uttryck som det kan vara klokt att börja med:

7 Att lyssna… Innebär mer än att vara tyst… Lyssna på orden
För att kunna debattera väl måste du kunna lyssna. Att lyssna är att för en stund glömma sig själv och helt koncentrera sig på en annan person. Att lyssna innebär mer än att vara tyst. • Försök att avgöra vilket syfte en viss talare har. • Försök att dra ut det väsentligaste av vad en viss talare säger. • Var uppmärksam om talaren avviker från ämnet. • Skilj på fakta och värderingar (dvs. olika sorters argument). • Anteckna viktiga synpunkter som du vill bemöta.

8 Att tala Övertyga, engagera, var artig & tydlig
• I en debatt är man ute efter att övertyga. Därför måste du först och främst ha klart för dig exakt vad du vill säga. Med andra ord måste du hålla dig till ämnet, och tala tydligt om vad du vill. • Du måste ge goda skäl för din ståndpunkt som håller för en närmre granskning. • Lägg fram dina synpunkter så väl du kan. • Avbryt inte någon som talar och låt inte heller någon avbryta dig. • Sist men inte minst så måste du vara engagerad när du talar och framför dina åsikter.

9 Strategi Inled med att tala om VAD du ska argumentera FÖR och ange ett av dina STARKASTE argument för detta. Möt motståndarens argument med ett av dina svagaste Avsluta genom att återigen ange ett av dina starkaste argument


Ladda ner ppt "”strid” med ord, meningsbyte"

Liknande presentationer


Google-annonser