Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samma fast olika eller olika fast samma?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samma fast olika eller olika fast samma?"— Presentationens avskrift:

1 Samma fast olika eller olika fast samma?
Nyanser av ord Samma fast olika eller olika fast samma?

2 VAD säger du? Hur du uttrycker dig i dina ord påverkar hur den du pratar med uppfattar vad du menar. Du måste alltså tänka på VAD du säger. Vad är skillnaden på: Nedstämd/ledsen Glad/lycklig Irriterad/sur Arg/förbannad Galen/knäpp Hitta på några egna nyanser/synonymer! Ex. puckad, rolig, smart…

3 NÄR säger du det? Beroende på situationen så kan det du säger uppfattas olika. Vad är skillnaden på: - Jag gillar dig! - Jag älskar dig! NÄR ska man använda vilket ord? I vilka situationer passar det eller passar det inte att säga: Jag är arg / Jag är så jävla förbannad Jag håller inte med dig / Jag hatar det du säger

4 VEM säger du det till? Något du måste tänka på är att alla har olika relationer till olika ord. Detta beror på tidigare erfarenheter, bakgrund, känslotillstånd med mera. Att säga en sak till en kompis och till någon okänd är kanske inte samma sak, trots att du använder samma ord. Chansen är stor att det uppfattas annorlunda. Kan du komma på några exempel?

5 Slutsats Olika situationer kräver att du kan utrycka samma känsla fast med olika ord. Du kanske talar med dina kompisar på ett sätt men med din chef på ett annat. Detta är något att tänka på, för du vill väl att folk ska uppfatta dig rätt och få rätt intryck av dig?

6 Men vänta.. ..Det tar inte slut där!
Det kommer mer som är viktigt att veta!

7 HUR säger du det? HUR du säger en mening kan dramatiskt ändra hur det uppfattas. Exempel: ”Snälla skicka smöret”! Vad blir skillnaden om du säger det med: Lugn och trevlig röst Hög och hotfull röst Kan du komma på några egna exempel? (hej, hejdå, kul, vad?)

8 Kroppsspråk Nu har vi tagit upp att VAD du säger, NÄR du säger det, till VEM du säger det och HUR du säger det påverkar hur andra uppfattar dig. Och tro det eller ej, men det är mer som påverkar. Nämligen kroppspråket! Det är viktigt att din kropp och din mun säger samma sak. (Inte som när en sur tonåring säger förlåt!) Kroppspråket visar på hur genuin(äkta) du är, om du verkligen menar det du säger. Testa att säga en sak med med munnen och en annan med kroppen. (Jag är inte arg/ledsen, jag talar sanning) Man brukar säga att 70% av det du kommunicerar är med din kropp.

9 Säga saker man egentligen inte menar
”Tjena läget” Här svarar man oftast snabbt ”Bra”. Även om det inte stämmer. Varför gör man det tror ni? Vad betyder att avsluta ett sms med ”Puss”. Eller xoxo Om man blir arg och säger ”jag hatar dig” eller ännu värre: ”jag ska döda dig”, menar man det då? Kom på några andra exempel/situationer

10 Så… … som du märker är det mycket som spelar in i vår kommunikation med varandra. Det är något att tänka på när du pratar med någon eller analyserar en situation eller en person. Något du kan ha nytta av när du reflekterar kanske?


Ladda ner ppt "Samma fast olika eller olika fast samma?"

Liknande presentationer


Google-annonser