Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!"— Presentationens avskrift:

1 Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker! Förmåga 2: Välja och motivera tillvägagångssätt med tanke på syftet, kvalitén och miljön! Förmåga 3: Analysera och värdera arbetsprocesser och slöjdresultat med slöjdens egna ord! Förmåga 4: Tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck! Skapad av: Johan Trolin

2 Att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker Öva på att formge genom att skissa mycket, utveckla idéer och pröva dig fram till din personliga stil. Lär dig namnen på materialen, redskapen och teknikerna. Öva på att använda verktygen. Öva på att förstå vad de olika materialen passar till. Ta ansvar för salens och verktygens skick. Visa denna förmåga under lektioner, spara dina skisser så du kan visa upp dem. Förmåga 1:

3 Att välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitet och miljöaspekter Formulera och berätta tydligt varför du väljer att göra som du gör. Muntligt och i loggbok. Välj material med tanke på det blivande föremålets funktion och utseende, och också med tanke på miljön. Slösa inte på material. Öva på att välja ”rätt” verktyg och rätt teknik. Visa denna förmåga under lektioner och skriv i din loggbok. Förmåga 2:

4 Att analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp Arbetsprocess: Hur du jobbar. Resultat: Ditt slöjdföremål. Lär dig vad verktygen, materialen och teknikerna heter. Lär dig skilja på fakta, analys och värdering. Öva på att formulera och berätta: -Vad du gjort + varför du gjorde det. (fakta) -Hur det gick + vad du tycker om resultatet. (värdering) -Din analys av arbetet och föremålet. Vad har du lärt dig? Visa denna förmåga i samtal under lektion, i loggbok och i redovisningar. Förmåga 3:

5 Att tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck Tolka: Att med hjälp av ledtrådar dra en slutsats. Estetiska uttryck: Vilka färger/former/material används, vad får det för effekt, vad känner du? Kulturella uttryck: Vi tycker olika saker är snyggt och har olika stil. Öva på att ”läsa av” föremåls utseende. Tillhör de en trend eller en tradition? Visa denna förmåga när du väljer utseende på dina slöjdföremål, och i de övningar som ges. Förmåga 4:

6 Kunskapskraven ökar med tiden… Eftersom du förväntas lära dig mer på varje lektion, så ökar kraven med tiden. Du bör därför öva på varje lektion för att hänga med och få bra betyg. Du bör försöka bli lika duktig på alla kunskapskraven för att kunna få högt betyg. Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker! Förmåga 2: Välja och motivera tillvägagångssätt med tanke på syftet, kvalitén och miljön! Förmåga 3: Analysera och värdera arbetsprocesser och slöjdresultat med slöjdens egna ord! Förmåga 4: Tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck!

7 8 8 9 9 Kunskapskraven ökar med tiden… Vilken betygs-resa tänker du göra? …eller egentligen, vad tänker du lära dig? 7 7 E C A F


Ladda ner ppt "Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!"

Liknande presentationer


Google-annonser