Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara."— Presentationens avskrift:

1 Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara något som vi tycker är dåligt. Det kan också vara ett problem, något som vi tycker ska ändras eller ett förslag (tips).

2 Insändare (Sända/skicka+ in) 1.Sluta mata duvorna! 2.Jag bor vid Lilla torg i Kristianstad. Där är det många som matar duvorna. Man slänger ut gammalt bröd genom fönstret. Det kommer massor av duvor. De har lärt sig att det serveras mat här. 3. Problemet är att de bajsar överallt, på balkonger, på parkbänkar och på bilar. Det är avföring på barnens gungor och i deras sandlådor. Det är äckligt! 4. Jag vill att alla slutar mata duvorna så nära våra bostäder. Tivoliparken finns i närheten. Gå dit med ert gamla bröd istället! Arg hyresgäst på Lilla Torg

3 Insändare räknas till formella texter En insändare skrivs till okända läsare. Därför räknas det som en formell text. Gemensamt för formella texter är att den som ska läsa din text är en person som du inte känner eller att det är en person som arbetar på en myndighet.

4 Struktur på insändare Eftersom insändare är en formell text så börjar man aldrig med en hälsningsfras som man kan göra i informella texter. Alltså inte: Hej hur mår du eller God dag! Avslutningen på insändare kan också skilja sig från andra texter du skriver. Du ska inte avsluta med exempelvis Ha det bra! Mycket speciellt för insändare är att du kan avsluta dem med namn eller SIGNATUR (anonymt)…..

5 Strukturen på en insändare Alla insändare brukar skrivas på samma sätt. Nämligen….. Först: Rubrik (som berättar vad insändaren handlar om). Sedan: Inledning med presentation av problemet eller ett förslag. Därefter: Förklara/argumentera varför det är ett problem. Ge flera exempel på varför det är ett problem. Efter det: En avslutning där jag kanske ger ett förslag eller beskriver vad som kan hända om man gör som jag vill. Till sist: Namn eller signatur. Tips: Gör alltid stycke indelning.

6 Vad handlar insändare om och några tips! En insändare kan handla om vad som helst. Det handlar om frågor som jag personligen tycker något om. Några tips: Rubriken kan ofta sluta med utropstecken! Du kan avsluta insändaren med signatur (anonymt)! Gör styckeindelning mellan de olika delarna!

7 Vilka insändare kan vi skriva! Exempel på rubriker: Höj skatten på tobak! Bygg fler bostäder! Gratis lokaltrafik! Ta bort betygen på SFI! Motionera mer! Förbjud mobiltelefoner i skolan! Sänk åldern för att få ta körkort! Osv, osv, osv……

8 Exempel på insändare Rubrik: Sluta mata duvorna! Inledning: Jag bor vid Lilla torg i Kristianstad. Där är det många som matar duvorna. Man slänger ut gammalt bröd genom fönstret. Det kommer massor av duvor. De har lärt sig att det serveras mat här. Förklaring/argument/problem: Problemet är att de bajsar överallt, på balkonger, på parkbänkar och på bilar. Det är avföring på barnens gungor och i deras sandlådor. Det är äckligt! Avslutning med lösning: Jag vill att alla slutar mata duvorna så nära våra bostäder. Tivoliparken finns i närheten. Gå dit med ert gamla bröd istället! Namn/Signatur: Arg hyresgäst på Lilla Torg


Ladda ner ppt "Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara."

Liknande presentationer


Google-annonser