Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL"— Presentationens avskrift:

1 Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
1. Att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. 2. Att främja litteratur och bildning. 3. Att finnas tillgängliga för alla.

2 Det materiella demokratibegreppet (1)
Utgår från: Individ, likabehandling, människovärde (målsättningsstadgandena i 1:2 RF, 2 kap. RF, konventionerna). 2014 års Demokratiutredning: Genom ett fritt kulturliv kan tankar, känslor och åsikter komma till uttryck som inte kan fångas genom demokratins formella institutioner. Förutsätter: fri åsiktsbildning (1:1 RF, 2 § BL och bibl.prop. s. 13)

3 Det materiella demokratibegreppet (2) – målsättningsstadgandena m.m.
Alla människors lika värde och den enskildes frihetssfär Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd God miljö Demokrati, skydd för den enskildes privatliv och familjeliv Delaktighet och jämlikhet, barns rätt Skyddet för det samiska folket och nationella minoriteter Rättigheter enligt RF och konventionerna

4 Demokratins styrformer och biblioteken (1)
Grundlagarna gäller biblioteken och dess personal. Bibliotekslagen är underordnad grundlagarna. Biblioteken hör till det allmänna (stat eller kommun). De anställda tillhör en profession men är också offentliga tjänstemän där de företräder det allmänna.

5 Demokratins styrformer och biblioteken (2)
Legalitetsprincipen (1:1 RF) betyder bl.a. att offentliga funktioner ska skötas enligt lag och andra regler på lägre nivå. … och för folkbiblioteken (allmänt tillgängliga) under den kommunala självstyrelsen. Dock kräver 17 § BL att biblioteksplaner upprättas. … och för skolbiblioteken (inte allmän plats) enligt skollagen och dess värdegrund.

6 Demokratins styrformer och biblioteken (3)
Fri åsiktsbildning och regleringen av yttrandefriheten i våra grundlagar: RF, TF och YGL. De tre formerna av yttrandefrihet Begränsningar av yttrandefriheten: brott

7 Demokratins styrformer och biblioteken (4)
Enligt 1 kap. 9 § RF (objektivitetsprincipen) måste alla som deltar i statens och kommunernas verksamhet iaktta: Allas likhet inför lagen. Saklighet och opartiskhet. Det är också viktigt hur det som görs framstår och uppfattas. I lagen kan anges prioriteringar (=olikbehandling), se 4-5 §§ BL.

8 Kort om JO och rättsläget
För JO gäller att vara återhållsam med tillsynen på den kommunala självstyrelsens område. JO bevakar dock att beslut inte felaktigt motiveras i strid med principen om fri åsiktsbildning. Detta kan också medföra JO-kritik mot innehållet i en biblioteksplan, om innehållet strider mot den fria åsiktsbildningen. Obs. dock att JO inte lägger sig i bibliotekens kvalitets- och allsidighetsbedömningar som sådana.

9 Objektivitetsprincipen gäller biblioteken
Denna princip kan formuleras med begrepp som: Neutralitet (= fri åsiktsbildning) Kvalitet Allsidighet Tillgänglighet för alla Relevans, situationsanpassning och prioritering/handlingsutrymme (möjliga ord för användning i professionen?)

10 Objektivitet och allsidighet
I förarbetena till bibliotekslagen står det: ”Innebörden av allsidigheten är bl.a. att --- utbud(et) av medier och tjänster ska vara allsidigt sammansatt och inte inskränkas utifrån ideologiska, politiska och religiösa utgångspunkter.” (bibl.prop. s. 56)

11 Regler om statens stöd till trossamfund – tänkvärda men inte anpassade för biblioteken
Stöd medges inte om samfundet i verksamheten: 1. utövar våld mot person, tvång eller hot, 2. kränker ett barns rättigheter 3. rättfärdigar, främjar eller uppmanar till kränkning enligt 1 eller 2 4. inskränker en deltagares fri- och rättigheter vid utsatt belägenhet, 5. bryter mot diskrimineringslagen eller klart överträder principen om alla människors lika värde, 6. aktivt motarbetar det demokratiska styrelseskicket.

12 Summing up: tillbaka till det materiella demokratibegreppet
Att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling – vad betyder det för den biblioteksanställda? Ja, bl.a. genom att själv ställa upp på de värden som författningen uttrycker och att förmedla detta under ledorden fri åsiktsbildning, allsidighet och kvalitet.


Ladda ner ppt "Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL"

Liknande presentationer


Google-annonser