Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR"— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Vad är värderingar och vad är en värdegrund? En värdering är en uppfattning om hur vi människor borde vara mot varandra och mot omvärlden I läroplanen som styr i arbetet i skolan finns en värdegrund som sammanfattar vilka värderingar som skall ligga som grund för allt arbete i skolan. En del av värderingarna i skolans värdegrund är allmänmänskliga och därmed icke förhandlingsbara. Dessa värderingar finns inskrivna i t.ex. FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen (Alla människors lika värde) Andra värderingar speglar tydligare det rådande omständigheterna och idealen för framtiden, t.ex. nödvändighet till hållbar livsstil och konsumtion.

2 Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Värderingar är inte något som kan läras ut, de måste synliggöras, problematiseras och diskuteras för att bli en del av vardagen I läroplanen står det att den ska diskuteras med föräldrar och elever. Det handlar om : Förebyggande arbete för att alla i skolan ska må bra, att vi har en gemensam målsättning för hur vi vill att vår skola ska se ut och hurdana människor vi vill att våra barn ska utvecklas till. Värdegrunden måste diskuteras för att den ska synliggöras och när man diskuterar den så märker man att vi inte nödvändigtvis tänker lika i alla situationer, Det är ganska sällan som vi tar oss tid att tänka på vilka värderingar vi egentligen har och det är oftast först när det uppstår en konflikt som vi måste ta ställning till hur vi tänker och tycker och då är vi redan styrda av våra känslor. Om vi talar om värderingar under neutrala förhållanden kan vi utveckla vårt sätt att tänka och vidga vårt perspektiv. Vi måste fundera på vad det är som påverkar våra värderingar idag, förr var det kyrkan som långt styrde våra värderingar, men vad är det idag? Är vi medvetna om vad det är som påverkar oss och våra barn? Tv, sociala medier osv Om vi vuxna inte talar om våra värderingar så får intrycken barnen får utifrån större betydelse.

3 Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Så här kommer vi igång: Vi delar in oss i grupper på 4-6 personer Grupperna sätter sig runt varsin dialogduk Följ de givna instruktionerna på duken Bestäm hur länge diskussionen får ta, minst 60 minuter rekommenderas. När 60 minuter gått samlas vi för en kort avrundning.

4 Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Avslutande reflektion: Hur gick det? Fick du någon aha-upplevelse? Vad tar du med dig hem? Tack för att ni kom! Under den avslutande reflektionen är det inte meningen att varje grupp återger vad det diskutera. Däremot är det viktigt att erbjuda deltagarna en möjlighet att reflektera kring hur det gott. Efteråt: Samla in gruppernas anteckningar och gör en sammanställning på det som skrivits. Du kan skicka den hem till alla föräldrar så att också de som inte haft möjlighet att delta i diskussionen får ta del av tankarna som fötts under diskussionerna. Efteråt kan man också bra ta upp diskussionerna och föräldrarnas tankar med eleverna.


Ladda ner ppt "Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR"

Liknande presentationer


Google-annonser