Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pierre Bourdieu.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pierre Bourdieu."— Presentationens avskrift:

1 Pierre Bourdieu

2

3 Fyra olika typer av kapital:
Ekonomiskt Kulturellt socialt och symboliskt.

4 Symboliskt kapital Den övergripande kapitalformen är det symboliska kapitalet. (Är alltså inte ett kapital i sig - utan ett tillstånd hos de andra tre kapitalformerna). Det symboliska kapitalet är något som av ett kollektiv uppfattas som värdefullt och tillskrivs alltid ett högt värde. Ett kapital blir symboliskt när dess värde erkänns av andra inom samma fält. (Det accepteras av alla inom samma grupp som att det har ett högt värde) Sammanfattning: Det symboliska kapitalet är något som av ett kollektiv uppfattas som värdefullt och tillskrivs ett högt symboliskt värde.

5 Kulturellt kapital Kulturellt kapital innebär till exempel en examen från ett respekterat lärosäte eller en examen i ett högre värderat ämne. Eller till exempel att ha god kunskap om musik, litteratur, konst och andra former av kultur.

6 Socialt kapital Socialt kapital innebär olika former av sociala relationer såsom släktskap, informella nätverk, studiekamrater, vänner och så vidare..

7 Habitus Habitus innebär kortfattat ett system av kollektiva förhållningssätt och erfarenheter. (En och samma grupp av individer, t.ex en viss samhällsklass, har ofta samma bakgrund, erfarenheter och uppfattningar – de lever inom samma ”habitus”) Generellt: åsikter, tycke, smak, livsstil Det är en individs habitus som skapar det liv en individ lever, det är genom vårt habitus vi får våra föreställningar och det är genom det vi skapar våra handlingar och återskapar olika former av sociala värden.

8

9 Habitus Bourdieu anser inte att vi är helt determinerade av vårt habitus, utan vi kan i viss mån röra oss utanför och påverka de ramar som omger oss och. Vi kan röra oss mellan olika habitus. (jfr t.ex ”snabba cash”) ( Dvs. social rörlighet. ”klassresa” möjligt enligt Bourdieu)

10 Sammanfattning: Klass enligt Bourdieu
Din klassposition eller sociala position beror på vilken mängd kapital du förfogar över. Ett lägre ekonomiskt kapital kan t.ex kompenseras av ett högre symboliskt eller kulturellt kapital, och i viss mån gäller det omvända.

11 Sammanfattning habitus
En grupp individer med samma kapitalmängder utgör i sig ett habitus, inom detta habitus reproducerar de värderingar som är gällande inom sitt habitus, och de individer som tillkommer övertar i sin tur dessa värderingar och föreställningar och reproducerar dem vidare. (Socialisation) (Social rörlighet dock möjligt)

12


Ladda ner ppt "Pierre Bourdieu."

Liknande presentationer


Google-annonser