Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Kompetensplattform Västra Götaland Westum
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Vad säger utvärderingar av tidigare programperioder
Touch Down 18/3.
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Uppdraget: Enligt villkorsbrev för 2010 har Region Gävleborg av regeringen fått uppdraget att i Gävleborgs län etablera kompetens-plattformar för: ”Samverkan.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Regional tillväxtpolitik Utgångspunkter: - Nationell strategi - Politisk plattform - Regionalt Utvecklingsprogram Nyckelord –Ekonomisk tillväxt / hållbar.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Kompetensplattform i Västernorrland
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Styrning och ledning av Nackas vuxenutbildning – diskussionsunderlag
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Slutanalys inför den regionala utvecklingsstrategin
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
KOMPETENSFÖRSÖRJNING!
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Vi blir Region Jönköpings län
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Ett aktivt medarbetarskap
Program Tillväxtverket och Boverket Projekt: ”Strukturer för tillväxtarbete med rumsligt perspektiv” Lunch Attraktiva Storuman Strukturbild Skaraborg.
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Hur arbetar Västra Götaland med uppföljning och utvärdering Presentation inom lärprojektet uppföljning av regional tillväxt (Reglab) Göteborg 12 april.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
RUP/RUS – process-revidering Beredningsgrupp – inspel från aktörer Dialogmöten utifrån 4 teman. Swot-cafe, Befintliga grupperingar - Näringslivet aktörer,
APeL AB, Luleå tekniska universitet, Högskolan i Halmstad, Face Europe AB, Europaforum AB + ett 20-tal underleverantörer Processtöd inom tre områden: –Metodstöd.
Förstudie 2014 ”Socialfonden och kompetensförsörjning i region Örebro” – spår 1.
Uppstartsmöte Nytt Landsbygdsprogram Vad händer nu? Sid 1.
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
Vård- och omsorgscollege
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Film ….
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Kompetensförsörjning i Skåne
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Kommission för jämlik hälsa i Örebro län
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Din lön och din utveckling
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Vård- och omsorgscollege
Tanum
Göteborgsregionens kompetensråd
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan Maria Svensson Hallberg 2016-09-29 8.30-8.55 välkomna och presentation föregående minnesanteckningar. Ta upp ESF- frågan och en intressant iakttagelse vi gjorde kring integrerande perspektiv och varför det är så svårt att få in det i alla åtgärder. Sedan vi sågs sist har vi haft ett kompetenskanslimöte och processansvariga har varit på internat. Kan theresa och linda återkoppla vad vi gjorde och vad resultatet blev. 8.30-8.40 Bild 1: Välkomna nya ersättare – presentation. 8.40- 9.00 Bild 2: Vi träffas av en anledning – att leda arbetet för en bättre matchning mellan utbud och efterfrågan, och därför har vi tagit ansvaret och kommit fram till åtgärder i en handlingsplan som vi tror på och som kan göra skillnad. Vi har också tagit på oss att driva dessa processer antingen som processansvariga eller samhandlingsaktörer. Det förpliktigar. Bild 3: Utgångspunkten för vårt arbete är de fyra faktorer som påverkar matchningen mellan utbud och efterfrågan. Kansliets funktion: Omvärldsbevakning, erfarenhetsutbyte, kunskapsöverföring, uppdateringar av handlingsplanen, identifiera nya utmaningar, säkerställa att vi når målen i handlingsplanen. Input och inspel till processansvarigas arbete. Ge input till vidare processer. Pressansvarigas funktion: Driver åtgärderna i handlingsplanen. Ett större fokus på processerna och deras koppling till handlingsplanens mål. Arbetsgruppsmöten. Vi har ständigt pratat om våra olika roller och ansvar. Bild 4: Avsikten med mötet Bild 5: Temat Återkoppling från förra mötet: Dagens tema var hur vi förbättrar studie- och yrkesvägledning för att säkra kompetensförsörjningen och vilken funktion har studie- och yrkesvägledningen inom grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning m.m. Syvfrågan högaktuell- hänger ihop med studieavbrott, skola – arbetsliv, kopplingar till programråd och till praktikplatser. Vem ser till att syvfrågan blir en viktig fråga? (Återkoppling på nästa kompetenskanslimöte). Komplex fråga Arbetsförmedlingens skola-arbetsliv Koppla till den sista frågan i gruppdiskussionen på nästa kompetenskanslimöte. Vad kan vi råda över de insatser vi kan göra i kansliet? Andra mekanismer? Att göra: Skriva parkera – blädderblock för frågor som vi inte hinner behandla på mötet. Kontaktlistan Roller och ansvar Handlingsplanen så här långt… Utvärdering på whiteboard.

Större förmåga till omställning, förnyelse, kvalitet och flexibilitet. Varför – behovet ett regionalt tillväxt perspektiv på kompetensförsörjningsfrågorna Omvärlden förändras Komplexa utmaningar Flernivåstyre Olika politikområden Större förmåga till omställning, förnyelse, kvalitet och flexibilitet. Ökad konkurrens - utbildningar bättre motsvara arbetslivet behov - de anställdas kompetens behöver ständigt utvecklas - ta tillvara den kompetens som står utanför arbetsmarknaden Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

Strukturfondsprogram mm Regional utvecklingsstrategi - RUS EU 2020 Nationell strategi Strukturfondsprogram mm Regional utvecklingsstrategi - RUS Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

”RUS anger den gemensamma färdriktningen för att vi i Örebroregionen ska ta tillvara vår tillväxtpotential” ”Det krävs ett gemensamt ansvarstagande för regionens utmaningar” ”Några enkla, allmängiltiga modeller för hur man skapar en god regional utveckling finns inte. Vår enkla utgångspunkt är att människorna i vår region är den viktigaste resursen för att skapa hållbar tillväxt, välfärd och kulturell livskraft” Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer. Källa Utvecklingsstrategi för Örebroregionen, 2010

Fyra faktorer som påverkar utbud och efterfrågan…

Tillgång till och utbud av arbetskraft Regionala arbetsmarknadsregioner – funktionella Befolkningsutveckling och åldersstruktur - demografin Attraktiva platser/miljöer – tillgänglighet De som finns i studier, i arbete, de som ännu inte etablerat sig Tillgång till och utbud av utbildningar - Kvalitet - Effektivitet - Dimensionering - Utbud motsvarar efterfrågan Tillgänglighet Validering Samverkan Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

Arbetsgivarnas krav och vad de efterfrågar Beställarkompetens Strategisk kompetensförsörjning – ledningssystem SS 624070 Attraktiv arbetsgivare Jämställdhet, lika behandling och mångfald Validering Samverkan Arbetskraftens krav och vad de efterfrågar Information och kunskap om utbildning och arbetsmarknad Kritiskt förhållningssätt - eget ansvar Livslångt lärande Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

Matchning mellan utbud och efterfrågan Europa 2020 Nationella strategin RUS- regional utvecklingsstrategi Verktyget – Modell Stödprocesser från Region Örebro län Mötesplatser – dialog Kunskapsunderlag och analys Finansiering Vad är problemet? Hur löser vi det? Geografi Fokus Handling Åtgärd Kompetens plattform Matchning mellan utbud och efterfrågan Tillgång till och utbud av arbetskraft Arbetskraftens krav och vad de efterfrågar Arbetsgivarnas krav och vad de efterfrågar Tillgång till och utbud av utbildning Handling Åtgärd Bransch Handling Åtgärd Handling Åtgärd

Från samverkan till samhandling - Samverkanstrappan Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer. Källa: Ramböll (2011) Projektet Hälsoverket – fokusgrupper om samverkan, Rapport

Ny RUS under framtagande Nya Utbildning- och arbetsmarknadsprognos Vad händer framöver… Ny RUS under framtagande Nya Utbildning- och arbetsmarknadsprognos Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.

Sveriges referensram för kvalifikationer Allt resultat av lärande synliggörs, från studier och arbetsliv Förordningen 2015:545

Maria Svensson Hallberg Kontaktuppgifter Maria Svensson Hallberg Området utbildning o arbetsmarknad Region Örebro län Maria.svensson-hallberg@regionorebrolan.se 019-602 63 75 www.regionorebrolan.se – Regional utveckling Strategisk kompetensförsörjning kan betyda olika saker för individer och organisationer.