Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället"— Presentationens avskrift:

1 Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället
Diskussionsmaterial Strategi för de statliga arbetsgivarna Strategi för de statliga arbetsgivarna - ett diskussionsmaterial Syftet med det här materialet är att vara ett stöd i ledningsgruppers arbete och förankring av den arbetsgivarpolitiska strategin. Materialet består av detta bildspel med diskussionsfrågor kring strategin. Det finns också ett bakgrundsmaterial, en pdf-fil, som beskriver hur strategin arbetades fram och förankrades. Materialet beskriver strategins innehåll med vision, målbilder och delstrategier. Till varje bild finns ett talarmanus och presentatören kan välja att använda hela eller delar av materialet. Som en introduktion till bildspelets frågor kan med fördel Arbetsgivarverkets animerade film ”Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället”, användas. Denna film är cirka fyra minuter lång. En diskussion om strategins alla delar kräver gott om tid. Materialet kan kortas eller delas upp. Att under en period återkomma till strategin vid flera tillfällen och exempelvis diskutera strategin målbild för målbild, innebär en långsiktighet som kan ge extra kraft i utvecklingsarbetet. Mer information och material finns på Välkommen att kontakta Arbetsgivarverkets kansli om du har frågor eller vill ha stöd. Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället

2 Varför är strategin viktig för den statliga sektorn?
Vi börjar med några inledande kom-igång-frågor. Låt gruppen fundera några minuter och be sedan några av deltagarna att svara.

3 Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället
Det saknas inte utmaningar för dagens ledare och arbetsgivare inom de statliga verksamheterna. Exemplen på detta är många, vi ska nämna några: Snabba omvärldsförändringar utmanar ständigt våra organisationer. Kraven på god service och hög effektivitet ökar. Allt större ärendevolymer ska hanteras utan att göra avkall på rättsäkerhet och kvalité. I konkurens med andra arbetsgivare måste vi kunna rekrytera den kompetens, både nationellt och internationellt, som gör att vi även i framtiden kan bedriva en effektiv, rättsäker och högkvalitativ statlig verksamhet. De system som styr våra ekonomiska förutsättningar, bygger på att vi löpande kan hushålla med resurser och rationalisera och samtidigt klara av att utveckla verksamheten. För att hantera och gemensamt klara av dessa utmaningar har de statliga arbetsgivarna enats om en gemensam vision och tre prioriterade målbilder med delstrategier. Visionen är en ledstjärna som ger en bild av ett framtida önskvärt tillstånd och som visar var vi som statliga arbetsgivare är på väg. Visionen lyder: Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället. Strategins tre målbilder, Utveckling och Innovation, Attraktiv arbetsgivare samt Ledarskap, anger vår färdriktning och utgör kärnan i vårt gemensamma utvecklingsarbete. Till varje målbild hör två delstrategier som beskriver vad statliga arbetsgivare var och en för sig och tillsammans ska arbeta med för att nå målbilderna som anger visionens riktning. Beslut om den nya strategin togs av Arbetsgivarkollegiet 11 november 2015.

4 Vad innebär strategin…
för vår organisation? för dig? Förslag – diskutera följande frågor i bikupa. Redovisa sedan kort vad respektive bikupa diskuterat. Vad innebär strategin för vår organisation och för dig som chef och ledare (din avdelning eller enhet)?

5 Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället
Gemensam vision Visionen är en ledstjärna som ger en bild av ett framtida önskvärt tillstånd och som visar var vi som statliga arbetsgivare är på väg. Visionen tar ut riktningen. Visionen är hållbar över tid. Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället Visionen är en ledstjärna som tar ut färdriktningen för de statliga arbetsgivarna. Den är hållbar över tid, ej tidssatt, och ger en bild av ett framtida önskat tillstånd.

6 När visionen är en realitet…
Vad ser vi då? Vad innebär det för vår organisation? Vad innebär det för statliga arbetsgivare? Förslag – diskutera följande frågor i bikupa. Redovisa sedan kort vad respektive bikupa diskuterat. Låt oss tänka tanken att visionen Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället är en realitet… Vad ser vi då? Vad innebär det får vår organisation? Vad innebär det för statliga arbetsgivare?

7 Strategins tre målbilder, Utveckling och Innovation, Attraktiv arbetsgivare samt Ledarskap, anger vår färdriktning och utgör kärnan i vårt gemensamma utvecklingsarbete. På följande bilder kommer vi att gå igenom och föra en diskussion kring de tre målbilderna och de sex delstrategierna. Några av de frågor vi ska fördjupa oss i är följande: - Vad är vårt nuläge? - Vad har vi redan gjort? - Vad behöver vi kraftsamla ytterligare kring för att nå målbilden 2020?

8 Utveckling och innovation
Våra organisationer möter framtida utmaningar och förändrade förutsättningar Förmågan att möta ständigt förändrade förutsättningar avgör organisationers framgång och ökar möjligheterna för en effektiv styrning av verksamheten. Genom innovativa lösningar möter vi uppdragsgivarens och samhällets krav på god service och en effektiv användning av resurser. Strategin består av tre målbilder och varje målbild består av två delstrategier. Den första målbilden är Utveckling och innovation. Utveckling & innovation – våra organisationer möter framtida utmaningar och förändrade förutsättningar Förmågan att möta ständigt förändrade förutsättningar avgör organisationers framgång och ökar möjligheterna för en effektiv styrning av verksamheten. Genom innovativa lösningar möter vi uppdragsgivarens och samhällets krav på god service och en effektiv användning av resurser. Vägen till utveckling och innovation går genom de två delstrategierna: Vi samarbetar för att utveckla nya och effektiva lösningar Våra avtal utformas och tillämpas för att stödja en effektiv verksamhet

9 Nytänkande och öppenhet för att prova nya lösningar är viktiga förutsättningar i en föränderlig omvärld. Genom samverkan och samarbete lär vi av varandra och utvecklas inom områden som teknikanvändning, arbetssätt och nya flexibla organisationer. Vi samarbetar för att utveckla nya och effektiv lösningar Våra avtal utformas och tillämpas för att stödja en effektiv verksamhet Till varje målbild finns två delstrategier. De två delstrategierna till målbilden Utveckling och Innovation är: Vi samarbetar för att utveckla nya och effektiva lösningar Nytänkande och öppenhet för att prova nya lösningar är viktiga förutsättningar i en föränderlig omvärld. Genom samverkan och samarbete lär vi av varandra och utvecklas inom områden som teknikanvändning, arbetssätt och nya flexibla organisationer. Våra avtal utformas och tillämpas för att stödja en effektiv verksamhet De statliga kollektivavtalen är strategiska verktyg, till för att stödja verksamheternas utvecklingsarbete. Avtalens utformning och tillämpning - centralt och lokalt - stödjer en effektiv statlig verksamhet.

10 Vi samarbetar för att utveckla nya och effektiv lösningar
Våra avtal utformas och tillämpas för att stödja en effektiv verksamhet De statliga kollektivavtalen är strategiska verktyg, till för att stödja verksamheternas utvecklingsarbete. Avtalens utformning och tillämpning - centralt och lokalt - stödjer en effektiv statlig verksamhet. Till varje målbild finns två delstrategier. De två delstrategierna till målbilden Utveckling och Innovation är: Vi samarbetar för att utveckla nya och effektiva lösningar Nytänkande och öppenhet för att prova nya lösningar är viktiga förutsättningar i en föränderlig omvärld. Genom samverkan och samarbete lär vi av varandra och utvecklas inom områden som teknikanvändning, arbetssätt och nya flexibla organisationer. Våra avtal utformas och tillämpas för att stödja en effektiv verksamhet De statliga kollektivavtalen är strategiska verktyg, till för att stödja verksamheternas utvecklingsarbete. Avtalens utformning och tillämpning - centralt och lokalt - stödjer en effektiv statlig verksamhet.

11 3. Vad vill vi göra framöver?
2020 1. Vad är vårt nuläge? Nu ska vi arbeta med att identifiera var på skalan vi befinner oss idag när det gäller våra tre målbilder. Vi börjar med den första målbilden – Utveckling och innovation. Vad är vårt nuläge, vad har vi redan gjort/påbörjat och vad behöver vi kraftsamla kring? 1. Vad är vårt nuläge? Vi börjar med att fundera över var vi befinner oss idag. 0 motsvarar att vi inte har tagit några som helst mått och steg i riktning mot målbilden, 0 innebär med andra ord att vi står i ”startblocken” för att påbörja arbetet mot målbilden innebär att målbilden är en realitet. Var på skalan befinner vi oss? Tips: rita upp pilen på ett block (eller en whiteboard) och låt gruppen markera var på skalan er organisation befinner sig idag. För en kort diskussion kring detta – har ni hamnat rätt? Är gruppen överens? Någon markering som sticker ut? 2. Vad har vi redan gjort? Nästa steg är att identifiera vad vi redan gjort. Vilka aktiviteter är redan avklarade som leder mot målbilden? Vad har vi påbörjat som leder mot målbilden? Tips: lista några av de redan avklarade aktiviteterna samt de aktiviteter som är påbörjade på ett block, post-it eller whiteboard. 3. Vad vill vi göra framöver? Slutligen – vad ser vi behöver åstadkommas, vad krävs av oss framöver och hur gör vi det för att nå målbilden 2020? Tips: för en diskussion kring detta, två och två. Summera på papper och redovisa sedan för gruppen vad ni diskuterat. 2. Vad har vi redan gjort? 3. Vad vill vi göra framöver?

12 Attraktiv arbetsgivare
Vi attraherar den kompetens vi behöver En förutsättning för effektiva statliga verksamheter är förmågan att attrahera nyckelkompetens både nationellt och internationellt. Efterfrågan på kompetens förändras och konkurrensen om framtidens arbetskraft ökar. Nästa målbild är Attraktiv arbetsgivare. Attraktiv arbetsgivare – vi attraherar den kompetens vi behöver En förutsättning för effektiva statliga verksamheter är förmågan att attrahera nyckelkompetens både nationellt och internationellt. Efterfrågan på kompetens förändras och konkurrensen om framtidens arbetskraft ökar. För att utvecklas som attraktiv arbetsgivare och attrahera den kompetens vi behöver arbetar vi med de två delstrategierna: Vårt samhällsnyttiga uppdrag attraherar rätt kompetens Vi profilerar staten som attraktiv arbetsgivare

13 Att rekrytera och behålla rätt kompetens på en konkurrensutsatt och internationell arbetsmarknad är avgörande för att utföra det statliga uppdraget med hög effektivitet och samtidigt utveckla nya och hållbara lösningar. Detta görs genom kvalificerade arbets-uppgifter med stort eget ansvar för medarbetarna. Vårt samhällsnyttiga uppdrag attraherar rätt kompetens Vi profilerar staten som attraktiv arbetsgivare Till varje målbild finns två delstrategier. De två delstrategierna till målbilden Attraktiv arbetsgivare är: Vårt samhällsnyttiga uppdrag attraherar rätt kompetens Att rekrytera och behålla rätt kompetens på en konkurrensutsatt och internationell arbetsmarknad är avgörande för att utföra det statliga uppdraget med hög effektivitet och samtidigt utveckla nya och hållbara lösningar. Detta görs genom kvalificerade arbetsuppgifter med stort eget ansvar för medarbetarna. Vi profilerar staten som attraktiv arbetsgivare Statliga arbetsgivare attraherar de högutbildade och kvalificerade arbetstagarna genom att vara och profilera sig som attraktiva arbetsgivare. Vi arbetar gemensamt för att framhålla de statliga verksamheternas samhällsnyttiga uppdrag och arbetsplatser där medarbetare och ledare tillsammans jobbar för samhällets långsiktiga utveckling.

14 Vårt samhällsnyttiga uppdrag attraherar rätt kompetens
Vi profilerar staten som attraktiv arbetsgivare Statliga arbetsgivare attraherar de högutbildade och kvalificerade arbetstagarna genom att vara och profilera sig som attraktiva arbetsgivare. Vi arbetar gemensamt för att framhålla de statliga verksamheternas samhällsnyttiga uppdrag och arbetsplatser där medarbetare och ledare tillsammans jobbar för samhällets långsiktiga utveckling. Till varje målbild finns två delstrategier. De två delstrategierna till målbilden Attraktiv arbetsgivare är: Vårt samhällsnyttiga uppdrag attraherar rätt kompetens Att rekrytera och behålla rätt kompetens på en konkurrensutsatt och internationell arbetsmarknad är avgörande för att utföra det statliga uppdraget med hög effektivitet och samtidigt utveckla nya och hållbara lösningar. Detta görs genom kvalificerade arbetsuppgifter med stort eget ansvar för medarbetarna. Vi profilerar staten som attraktiv arbetsgivare Statliga arbetsgivare attraherar de högutbildade och kvalificerade arbetstagarna genom att vara och profilera sig som attraktiva arbetsgivare. Vi arbetar gemensamt för att framhålla de statliga verksamheternas samhällsnyttiga uppdrag och arbetsplatser där medarbetare och ledare tillsammans jobbar för samhällets långsiktiga utveckling.

15 3. Vad vill vi göra framöver?
2020 1. Vad är vårt nuläge? 2. Vad har vi redan gjort? Vi fortsätter nu med den andra målbilden – Attraktiv arbetsgivare. Vad är vårt nuläge, vad har vi redan gjort/påbörjat och vad behöver vi kraftsamla kring? 1. Vad är vårt nuläge? Vi börjar med att fundera över var vi befinner oss idag. 0 motsvarar att vi inte har tagit några som helst mått och steg i riktning mot målbilden, 0 innebär med andra ord att vi står i ”startblocken” för att påbörja arbetet mot målbilden innebär att målbilden är en realitet. Var på skalan befinner vi oss? Tips: rita upp pilen på ett block (eller en whiteboard) och låt gruppen markera var på skalan er organisation befinner sig idag. För en kort diskussion kring detta – har ni hamnat rätt? Är gruppen överens? Någon markering som sticker ut? 2. Vad har vi redan gjort? Nästa steg är att identifiera vad vi redan gjort. Vilka aktiviteter är redan avklarade som leder mot målbilden? Vad har vi påbörjat som leder mot målbilden? Tips: lista några av de redan avklarade aktiviteterna samt de aktiviteter som är påbörjade på ett block, post-it eller whiteboard. 3. Vad vill vi göra framöver? Slutligen – vad ser vi behöver åstadkommas, vad krävs av oss framöver och hur gör vi det för att nå målbilden 2020? Tips: för en diskussion kring detta, två och två. Summera på papper och redovisa sedan för gruppen vad ni diskuterat. 3. Vad vill vi göra framöver?

16 Ledarskap Våra ledare tar ansvar för och driver verksamhetens utveckling De statliga verksamheternas ledare ansvarar för och driver verksamheternas utveckling. Ledarskap och medarbetarskap är beroende av varandra och ett tydligt ledarskap ger förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap. Den tredje och sista målbilden i vår gemensamma strategi är Ledarskap. Ledarskap – våra ledare tar ansvar för och driver verksamhetens utveckling De statliga verksamheternas ledare ansvarar för och driver verksamheternas utveckling. Ledarskap och medarbetarskap är beroende av varandra och ett tydligt ledarskap ger förutsättningar för ett aktivt medarbetarskap. För att stödja ett ledarskap inom de statliga verksamheterna där våra ledare tar ansvar och driver verksamhetens utveckling fokuserar vi på de två delstrategierna: Våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare Vi utvecklar ett aktivt medarbetarskap

17 Innovativa och flexibla verksamheter behöver tydliga arbetsgivarföreträdare. Ledare i staten ser helheten och står upp för det gemensamma uppdraget. Arbetslivet ställer också höga krav på ledarskapet och förmågan att leda i förändring. Statliga arbetsgivare samverkar för att utveckla ledarskapet i verksamheterna. Våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare Vi utvecklar ett aktivt medarbetarskap Till varje målbild finns två delstrategier. De två delstrategierna till målbilden Ledarskap är: Våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare Innovativa och flexibla verksamheter behöver tydliga arbetsgivarföreträdare. Ledare i staten ser helheten och står upp för det gemensamma uppdraget. Arbetslivet ställer också höga krav på ledarskapet och förmågan att leda i förändring. Statliga arbetsgivare samverkar för att utveckla ledarskapet i verksamheterna. Vi utvecklar ett aktivt medarbetarskap I innovativa och flexibla verksamheter utvecklas medarbetarrollen. Ett aktivt medarbetarskap innebär att medarbetarna tar ansvar för sitt arbete och verksamhetens utveckling, det förutsätter i sin tur engagerade ledare som leder genom värderingar och mål.

18 Våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare
Vi utvecklar ett aktivt medarbetarskap I innovativa och flexibla verksamheter utvecklas medarbetarrollen. Ett aktivt medarbetarskap innebär att medarbetarna tar ansvar för sitt arbete och verksamhetens utveckling, det förutsätter i sin tur engagerade ledare som leder genom värderingar och mål. Till varje målbild finns två delstrategier. De två delstrategierna till målbilden Ledarskap är: Våra ledare är tydliga arbetsgivarföreträdare Innovativa och flexibla verksamheter behöver tydliga arbetsgivarföreträdare. Ledare i staten ser helheten och står upp för det gemensamma uppdraget. Arbetslivet ställer också höga krav på ledarskapet och förmågan att leda i förändring. Statliga arbetsgivare samverkar för att utveckla ledarskapet i verksamheterna. Vi utvecklar ett aktivt medarbetarskap I innovativa och flexibla verksamheter utvecklas medarbetarrollen. Ett aktivt medarbetarskap innebär att medarbetarna tar ansvar för sitt arbete och verksamhetens utveckling, det förutsätter i sin tur engagerade ledare som leder genom värderingar och mål.

19 3. Vad vill vi göra framöver?
2020 1. Vad är vårt nuläge? Den sista målbilden i strategin är Ledarskap. Vad är vårt nuläge, vad har vi redan gjort/påbörjat och vad behöver vi kraftsamla kring? 1. Vad är vårt nuläge? Vi börjar med att fundera över var vi befinner oss idag. 0 motsvarar att vi inte har tagit några som helst mått och steg i riktning mot målbilden, 0 innebär med andra ord att vi står i ”startblocken” för att påbörja arbetet mot målbilden innebär att målbilden är en realitet. Var på skalan befinner vi oss? Tips: rita upp pilen på ett block (eller en whiteboard) och låt gruppen markera var på skalan er organisation befinner sig idag. För en kort diskussion kring detta – har ni hamnat rätt? Är gruppen överens? Någon markering som sticker ut? 2. Vad har vi redan gjort? Nästa steg är att identifiera vad vi redan gjort. Vilka aktiviteter är redan avklarade som leder mot målbilden? Vad har vi påbörjat som leder mot målbilden? Tips: lista några av de redan avklarade aktiviteterna samt de aktiviteter som är påbörjade på ett block, post-it eller whiteboard. 3. Vad vill vi göra framöver? Slutligen – vad ser vi behöver åstadkommas, vad krävs av oss framöver och hur gör vi det för att nå målbilden 2020? Tips: för en diskussion kring detta, två och två. Summera på papper och redovisa sedan för gruppen vad ni diskuterat. 2. Vad har vi redan gjort? 3. Vad vill vi göra framöver?

20 Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället
Det saknas inte utmaningar för dagens ledare och arbetsgivare inom de statliga verksamheterna. Snabba omvärldsförändringar utmanar ständigt våra organisationer. Kraven på god service och hög effektivitet ökar. Allt större ärendevolymer ska hanteras men vi varken kan eller vill göra avkall på rättsäkerhet och kvalité. De statliga verksamheterna bidrar till samhällets utveckling och tillväxt. I en orolig omvärld så hjälper vi Sverige att leva upp till humanism och internationella åtaganden. I en globaliserad värld krävs det att vi har förmågan att verka på olika internationella arenor. I konkurens med andra arbetsgivare måste vi kunna rekrytera den kompetens, både nationellt och internationellt, som gör att vi även i framtiden kan bedriva en effektiv, rättsäker och högkvalitativ statlig verksamhet. De system som styr våra ekonomiska förutsättningar, bygger på att vi löpande kan hushålla med resurser och rationalisera och samtidigt klara av att utveckla verksamheten. Vår gemensamma strategi innehåller en gemensam vision för medlemsorganisationen, tre målbilder och sex delstrategier. Visionen är en ledstjärna som ger en bild av ett framtida önskvärt tillstånd och som visar var vi som statliga arbetsgivare är på väg. Visionen lyder: Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället. Strategins tre målbilder, Utveckling och Innovation, Attraktiv arbetsgivare samt Ledarskap, anger vår färdriktning och utgör kärnan i vårt gemensamma utvecklingsarbete. Till varje målbild hör två delstrategier som beskriver vad statliga arbetsgivare var och en för sig och tillsammans ska arbeta med för att nå målbilderna som anger visionens riktning. Ytterligare summering och sammanfattning.

21 www.arbetsgivarverket.se/strategin Läs mer och ladda ner material
Mer information om strategin finns på Arbetsgivarverkets webbplats,


Ladda ner ppt "Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället"

Liknande presentationer


Google-annonser