Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”"— Presentationens avskrift:

1 Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
“Förstudier arbetsmodeller för livslångt lärande” “Ökade möjligheter till arbete för utrikesfödda”

2 Socialfondsprogrammet 2014-2020 Programområden
Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde 2: Öka övergångarna till arbete Programområde 3: Sysselsättningsinitiativet för unga

3 Småland och Öarna En jämställd och inkluderande arbetsmarknad

4 Utlysning 30 miljoner kr tillgängliga.
Projektperiod 1 februari 2016 – 31 januari Ska medfinansieras till 25 %.

5 Bakgrund Traditionella könskontrakt gör arbetsmarknaden sårbar.
Alla individer är viktiga för att gemensamt kunna stärka den regionala tillväxten. Ett mer jämställt samhälle och ett mer diversifierat näringsliv blir mindre sårbart vid lågkonjunktur. Regionen måste utveckla sin förmåga att locka och behålla individer för att få igång tillväxten i regionen.

6 Projekt Långsiktiga satsningar på att nå en könsneutral arbetsmarknad.
Den här utlysningen vänder sig till projekt som drivs i samverkan för att bidra till en minskad könssegregering på arbetsmarknaden. Fokus på traditionellt könsuppdelade branscher och sektorer.

7 Förväntade resultat och effekter
Kompetensutveckling. Bryta den könssegregerade arbetsmarknaden. Bidra till att förbättra samverkan mellan relevanta aktörer.

8 Förutsättningar för genomförande
Projekt omfattas av tre faser: Analys och planeringsfas, upp till 6 månader. Genomförandefas, upp till 27 månader. Avslutningsfas, upp till 3 månader.

9 Beskrivning av deltagare
Sysselsatta, företagare som anställda. Kvinnor och män som är prioriterade i programområde 2.

10 Småland och Öarna Förstudier arbetsmodeller för livslångt lärande

11 Utlysning 8 miljoner kr tillgängliga.
Projektperiod 1 februari 2016 – 31 januari 2017. Finansieras helt av Svenska ESF-rådet och Europeiska socialfonden.

12 Bakgrund Låg formell utbildningsnivå skapar hinder för inträde och rörlighet på arbetsmarknaden. Om regionens arbetskraft inte matchar de kompetenser som efterfrågas finns risk för både ökad långtidsarbetslöshet och minskad konkurrenskraft samt minskad tillväxtförmåga i näringslivet. Fortbildning och vidareutbildning av redan anställda som utbildningsinsatser för arbetslösa måste koncentreras på vad arbetsgivarna efterfrågar. Behov av att starkare knyta ihop högskolor/universitet och yrkesutbildningar med näringslivet.

13 Projekt Kartlägger och utvecklar tydliga systematiska och välförankrade arbetsmodeller i regionen för att stärka individens möjligheter till livslångt lärande. Drivs i samverkan av skola, offentlig sektor och näringsliv. Utvecklar arbetsmodeller som motverkar inlåsningseffekter på arbetsmarknaden, ökar kompetensutvecklingen och bidrar till bättre matchning mellan arbetskraft och näringsliv.

14 Förväntade resultat och effekter
Förstudier genomförda i samverkan mellan skola, offentlig sektor och näringsliv. Stärkt koppling mellan utbildning och arbetsliv. Potentiella arbetsmodeller möjliga att tillämpa i regionen.

15 Förutsättningar för genomförande
Projekt omfattas av tre faser: Analys och planeringsfas, upp till 2 månader. Genomförandefas, upp till 7 månader. Avslutningsfas, upp till 3 månader.

16 Beskrivning av deltagare
Målgruppen omfattar organisationer, myndigheter, företag och andra arbetsgivare inom privat, offentlig och ideell sektor i samverkan.

17 Småland och Öarna Ökade möjligheter till arbete för utrikesfödda

18 Utlysning 43 miljoner kr tillgängliga.
Projektperiod 1 februari 2016 – 31 januari 2019. Ska medfinansieras till 33 %.

19 Bakgrund Tillskott till befolkningsutvecklingen nödvändig för regionens tillväxt. Avgörande för att balansera regionens demografiska balans och framtida arbetskraftsförsörjning. Stärka den regionala utvecklingen och säkra den framtida kompetensförsörjningen. Det krävs samordnade insatser från flera aktörer för att dessa grupper ska få det stöd som de behöver för att komma in i och stanna kvar i arbetslivet. Socialfondsprogrammet möjliggör en högre grad av individanpassning i insatserna jämfört med ordinarie arbetsmarknadspolitiska insatser.

20 Projekt Långsiktiga satsningar för att nå en inkluderad arbetsmarknad.
Stärka arbetskraftsutbudet genom förbättrad integration, bred samverkan och starkt ägarskap. Tillämpa en befintlig metod och vidareutveckla denna, eller förena befintliga metoder för att ta dessa ett steg längre.

21 Förväntade resultat och effekter
Ökad integration på arbetsmarknaden. Förbättrad samverkan mellan relevanta aktörer. En mer jämställd och inkluderande arbetsmarknad.

22 Förutsättningar för genomförande
Projekt omfattas av tre faser: Analys och planeringsfas, upp till 6 månader. Genomförandefas, upp till 27 månader. Avslutningsfas, upp till 3 månader.

23 Beskrivning av deltagare
Nyanlända invandrare, inklusive kvotflyktingar, anhöriginvandrare med flyktinganknytning och ensamkommande barn över 15 år. Långtidsarbetslösa utrikesfödda kvinnor och män. Kvinnor och män som är prioriterade i programområde 1.

24 Tidslinje för utlysningsprocessen
Sammanhållen strategi för strategisk påverkan Utlysning Beredning ESF-rådet* Underlag till SFP Prioritering SFP Beslut ESF 4 juni - 14 september 15 sep – 6 nov 6 nov 7-8 dec Jan 2016 *Kom ihåg att vara tillgängliga under beredningsperioden för kompletteringar!


Ladda ner ppt "Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”"

Liknande presentationer


Google-annonser