Hur kan folkmord ske? Vad finns det för orsaker? Historisk bakgrund? Olika etniska grupper? Olika religioner? Diskriminering av oliktänkande? Ideologi?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Bakgrunden till Pro-Skills Teori och filosofi. Pro-Skills bakgrundsfilosofi Snabba f ö r ä ndringar i v ä rlden kr ä ver mer specialkompetenser + Global.
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Tema: Folkmord Du kommer att få skriva en uppsats om ett specifikt folkmord Arbetet med folkmord kommer att pågå både under samhällskunskapen och Historieundervisningen.
Ett förslag på arbetsgång
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Mode och peruker! Av Matilda och Melina. Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes.
Det här gör vi Vi har dialoger med kommunala politiker och tjänstemän Vi drar igång projekt som engagerar stora som små Vi knyter samman producenter och.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Imperialismen Bakgrund och genomförande.. Bakgrunder till imperialismen Tekniska möjligheter: industriella revolutionen gav möjligheter att tillverka.
Första världskriget 1914–1918. Bakgrund och orsaker Tävlan mellan stormakterna om vem som var starkast Nationalism Kamp om kolonier Kapprustning – ”den.
INCLUSIVE CITY.
Från andra världskrigets slut och fram till i dag
Hur styrs Sverige?.
Vikingatiden Historia åk 4
ORSAKER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Konflikter och hotbilder
Religion - vad är det?.
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Kolonialism/Imperialism
Rotarys Läkarbank.
Internationella relationer
När hotet ständigt var närvarande
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Effects of violent conflict on women and children
Barn och kvinnors förutsättningar och vardag under Vasa-tiden.
Varför läser ni religionskunskap?
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
4. Vad ska det bestämmas om?
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Alexander den store f.Kr.
Realistiskt teori.
Granska läromedel.
Finland 100 år En berättelse om Guds beskydd!
Brottsförebyggande Information
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Fyra företags förväntningar på kommunal tillsyn – en intervjustudie
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Religion.
Vilhelm Moberg
Varför började Det första världskriget?
Romarriket 753 f.Kr-476 e.Kr.
Den etiska plattformen: besvarade och obesvarade frågor
Upplysningen 1700.
NAPOLEONTIDEN.
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Sakrätt I och II
Hur startade Fairtrade?
Judendomen.
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Sökes: CNC-operatör Har du kompetensen har vi arbetstillfället!
Rika och fattiga länder!
Ett fel på kvinnor.
Ett klasslöst samhälle
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Demokrati, politik och val.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
DEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Hållbar utveckling måste vara
Landsbygdskommittén.
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Hur kan folkmord ske? Vad finns det för orsaker? Historisk bakgrund? Olika etniska grupper? Olika religioner? Diskriminering av oliktänkande? Ideologi? Fascism? Nationalism? Krig? Skillnad på social och ekonomisk status i samhället Blir en grupp syndabock för något större problem? Tillgång till militär styrka? Vapen? Politiska och ekonomiska förhållanden mellan länder

Rwanda Ett land i östra Centralafrika Det är till ytan något mindre än Dalarna men har en befolkningsmängd på 10 miljoner Afrikas befolkningstätaste land

Rwanda Ursprungligen var landet bebott av hutu och tutsistammar. Hutuerna tror man anlände till Rwanda under 800-talet, medan Tutsierna invandrade från Etiopien under 1400-talet Tutsi betyder ”rik på boskap” och hutu betyder ”undersåte/tjänare” Rwandas historia

Rwanda Tutsi-stammen utvecklade på 1400-talet ett kungadöme i Rwanda. I detta kungadöme tillhörde tutsi den övre samhällsklassen och hutu den undre. Rwandas historia

Rwanda År 1885 blev Rwanda en tysk koloni. De två folkgrupperna var dock inte så åtskilda utan hade genom åren ”smält samman” genom blandäktenskap eller möjlighet till gruppbyte. Tutsierna fick behålla sin bättre status i samhället.

Rwanda När första värdskriet tog slut 1919 tog Belgien över Rwanda som koloni.

Samtidigt i Europa

Rwanda Statusskillnaden mellan tutsier och hutuer blev då allt mer tydligare. Det europeiska tänkandet om olika raser bidrog till att öka spänningen mellan hutuer och tutsier. Tutsierna ansågs vara mer lika européerna när det kom till utseende, tro och religion. Belgien beslutade 1933 att det skulle stå om en var hutu eller tutsi i folks ID.

Rwanda Hutuerna har inte längre möjlighet att ”byta grupp” till tutsi Hutu tilldelas inte samma rättigheter som tutsi Endast tutsi gavs tjänster inom administration och utbildning

Rwanda Hutuer var missnöjda över sin orättvisa position i samhället gör de revolt vilket leder till att Rwanda blir självständigt 1962 Det politiska hutu-partiet PARMAEHUTU tar över makten.

Rwanda Hutuerna tar över makten i och med självständigheten 1962 Under revolten mördas nästan alla tutsier i politisk ställning. Massvis med tutsier flyr landet

Rwanda De nya styrande hutuerna börjar driva en nationalistisk politik där hutuernas överlägsenhet betonas. Enligt denna politik och ideologi så tillhör Rwanda alla hutuer och inte tutsier. Rollerna i samhället blir som spegelvända för hutuer och tutsier efter självständigheten 1962

Rwanda Det nationalistiska hutu-partiet börjar driva propaganda som säger att Rwanda endast tillhör tutsier.

Rwanda Några av de tutsier som flytt Rwanda bildar en rebellgrupp vid namn Rwandas Patriotiska Front (RPF). RPF vill att tutsier ska behandlas rättvist igen och bestämmer sig för att invadera Rwanda.

Rwanda När RPF invaderar Rwanda mördas ett flertal människor. Spänningen ökar mellan hutuer och tutsier. INBÖRDESKRIG INBÖRDESKRIG

Rwanda Rwandas president Juvenal Habyarimana möter rebellerna RPF 1993 och sluter ett fredsavtal. Den hutunationalistiska ideologin förblir dock stark och tutsier utmålas som ”kackerlackor” och skadeinsekter genom propaganda. INBÖRDESKRIGET TAR SLUT 1993INBÖRDESKRIGET TAR SLUT 1993

Rwanda Fler hutu-nationalistiska grupper växer fram, som exempelvis gruppen INTERAHAMWE, och hävdar att Rwanda endast tillhör Hutuer. De ogillar fredsavtalet och vill inte att tutsier ska få styra Rwanda.

Rwanda Rwandas president Juvenal Habyarimana dör 1994 då hans plan blir nedskjutet på väg hem. Hutuerna beskyller tutsierna för detta.

Rwanda FOLKMORDET 1994FOLKMORDET 1994 Inom loppet av hundra dagar mördades cirka människor och över två miljoner personer flydde landet.

Rwanda Under flera års tid har propaganda spridits i Rwanda om hur tutsier är skadeinsekter som måste utrotas Var folkmordet planerat?Var folkmordet planerat? En militär grupp vid namn INTERHAMWE har innan folkmordet köpt in massvis med vapen till landet. Den ledande regimen i landet har förberett namnlistor på tutsier och hutuer som vill ha fred mellan grupperna

Rwanda FN ingrep aldrig även fast de var medvetna om vad som hände. Vad gjorde omvärlden?Vad gjorde omvärlden? Frankrike sålde vapen till hutuer i Rwanda. Var omvärlden åskådare? Borde världens länder ha ingripit?

Rwanda Idag har Rwanda ett av världens högsta antal hushåll utan vuxna. Massvis med kvinnor har blivit våldtagna, och är därför i behov av sjukvård, vård mot HIV/AIDS, och psykologiskt stöd. Sjukhus och hälsovårdscentraler saknar personal och resurser Under folkmordet mördades nästan alla jurister i Rwanda. Det har därför varit svårt att döma och straffa de skyldiga bakom folkmordet. Rwanda – efter folkmordet 1994

Rwanda Ett folkmord får oftast ett flertal konsekvenser. Samhällen och framtida generationer påverkas också.