Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mode och peruker! Av Matilda och Melina. Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mode och peruker! Av Matilda och Melina. Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes."— Presentationens avskrift:

1 Mode och peruker! Av Matilda och Melina

2 Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes som accessoarer och på hattar. – Frankrike var inspirationen till 1700-tals modet i Sverige. – Kläderna gjordes i ljusa färger bl.a ljuslila, rosa, silverblått och blekblått. – Accessoarer var väldigt populära och att ha skärp, rosetter och blommor var inte ovanligt. – Hattar i alla olika storlekar kom med bl.a fjädrar och blommor.

3 Kvinnornas mode – En klänning som vart väldigt populär under frihetstiden var la Chemise, en enkel klänning av ett tunnare tyg av bomull. – Drottningen gillade enkla klänningar och bar dem ofta, då behövde hon inte ha bl.a obekväma korsetter under. – Klänningen spreds sig i Europa. – Som utomhusbeklädnad hade kvinnorna oftast en cape som hade päls inuti.

4 Männens mode – Både deras frisyrer och kläder var inspirerade av militären. – Som utomhusbeklädnad så bar dem en rock. – Till rocken bar dem en broderad väst och till det trånga och knälånga byxor. – eftersom att det var populärt med stora vader ville dem alltid visas upp och det var därför alla män hade knälånga byxor.

5 Peruker – Peruker blev populära ungefär 100 år innan frihetstiden. – Då var perukerna mörka och rödaktiga men under frihetstiden vart det populärt med en vit peruk. – Kvinnornas peruker blev mer komplicerade, man satte konstgjorda blommor och frukter i dem men också spets, pärlor, hårband och fjädrar. – Det fanns ett vitt puder för att få bort löss i perukerna. – Skaparen av peruken kunde ge dem namn och teman som t.ex trädgård eller båt.

6 Mer om peruker – Peruker fanns i många olika prisklasser. – Dem gjordes i bl.a ull som värmde och behöll lockarna. – Den dyraste var av människohår, särkilt ljust hår. – Kvinnornas peruker kunde vara upptill 1 meter höga och ha inbyggda miniatyrträdgårdar. Dem var väldigt obekväma men det ansågs att vara fint om man sova sittandes för peruken skull. – Dem använde inte bara perukpuder utan också hårpomada och det användes för att hålla lockarna på plats, som ett fäste för hårpudret och ibland att färga. – I en hårpomada så var grundingrediensen pomadan, vilket var överskottsfett från parfymindustrin.

7 Barns mode och peruker Korsetter var för att få en bra hållning och barn, både pojkar och flickor, bar dem. Barnens kläder liknade vuxna, flickorna hade klänningar med underkjolar och pojkarna bar klänningar när dem var spädbarn. Barnen bar också peruker som liknade dem vuxnas. Även idag så är barnens kläder väldigt inspirerade av vuxnas.

8 Frågor! – Vilka produkter använder dem i perukerna? – Vilka mönster och färger var populära?

9 Källförteckning: – Historyandvonfersen.com – Wikipedia.org – Ts.skåne.se – Länsmuseetgävleborg.se – Shenet.se


Ladda ner ppt "Mode och peruker! Av Matilda och Melina. Fakta – Under frihetstiden så blev blommor och blommönster i mode. Både levande och konstgjorda blommor användes."

Liknande presentationer


Google-annonser