Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varför började Det första världskriget?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varför började Det första världskriget?"— Presentationens avskrift:

1 Varför började Det första världskriget?
Den tändande gnistan Varför började Det första världskriget?

2 Nationalismen Efter Napoleonkrigen spreds nationalismen i Europa.
”Varje nation har rätt att bilda en egen stat”

3 Enande och splittrande
Italien blir ett enat land. Tyskland enas. Belgien gjorde sig fritt från Nederländerna.

4 ”Europa hade en sjuk man”
”Vi har en sjuk man bland oss och vi måste komma överens om begravningen”. -Tsar Nikolaus av Ryssland, 1853.

5 Den sjuke mannen var Osmanska riket
Osmanska riket hade varit den starkaste makten i Medelhavsområdet i 300 år. Sultanen hade erövrat Konstantinopel och döpt om staden till Istanbul.

6 Osmanska riket var mycket stort, ända från Ungern till Irak och Egypten.
Men nu började det stora riket att rasa. De turkiska arméerna hade tappat i styrka. Sultanerna hade tappat kontrollen och de kristna folken på Balkan gjorde sig fria.

7 Balkan under 1800-talet Flera av länderna som ingick i Osmanska riket slog sig fria under 1800-talet. Serbien, Rumänien, Grekland, Bulgarien, Montenegro och Albanien. Syrien, Irak, Palestina och Saudiarabien var fortfarande en del av Osmanska riket, men även inom arabländerna växte nationalismen.

8 Panslavismen En organisation/rörelse som ville sammanföra (sätta ihop) alla folk som talade slaviska språk (kroatiska, serbiska, slovenska, bulgariska och makedonska osv).

9 Krim, Svarta havet De ryska tsarerna gav dem stöd. De hade intresse av att få en passage (väg) till Medelhavet. De hade redan tagit över Krimhalvön och Svarta havet. Nu ville ryssarna ta över Konstantinopel och ta över kontrollen över Medelhavet från Osmanerna.

10 Österrike-Ungern Kejsaren i Österrike-Ungern (dubbelmonarki med både kung och kejsare) ville försvara Balkanhalvön. De hade tagit den Bosniska delen från Osmanska riket.

11 Flera olika makter var alltså i konflikt med varandra om Balkanhalvön
Flera olika makter var alltså i konflikt med varandra om Balkanhalvön. Turkarna ville ha kvar sitt stora rike, Ryssland ville ha delar och en väg till Medelhavet och Österrike-Ungern ville bli starkare och öka sin makt.

12 Rumänien och Ungern Flera av de nya staterna var dessutom inte nöjda med gränserna efter att de gjort sig fria. Rumänien ville ha en del av Transylvanien som låg i Ungern. Grekland, Serbien och Bulgarien ville alla ta över Makedonien.

13 Men störst hat fanns mellan Österrike-Ungern och Serbien.
Ö-U hade tagit över Bosnien och där bodde många serber och kroater. De serbiska nationalisterna ville ju ena alla som talade slaviska språk, därför ville de också ha den Bosniska delen av Ö-U.

14 De stora Allianserna Det var inte bara på Balkan som det var oroligt och konflikter. Frankrike hade varit i krig med Tyskland och förlorat områden. Fransmännen hade sen dess rustat för att hämnas.

15 Preussen, det starka Tyskland
Andra länder var också oroliga för Tysklands styrka. De hade den starkaste armén. Tyskland började skaffa kolonier och Storbritannien blev oroliga, eftersom de varit det största imperiet med flest kolonier.

16 Ryssland gillade inte Tysklands makt heller.
Tyskland hade byggt en järnväg till Medelhavet och Ryssland ville ju ha makten där.

17 Pakterna bildas Trippelalliansen: Tyskland, Österrike- Ungern och Italien Ententen: Storbritannien, Ryssland och Frankrike

18

19 Skotten i Sarajevo Det blev skotten i Sarajevo som blev starten på Första världskriget. 28e juni år 1914 besökte Ö-U:s kronprins och prinsessa Frans Ferdinand och Sofia Bosniens huvudstad, Sarajevo. På väg genom staden åkte de i en öppen bil och båda blev skjutna till döds av en bosnisk student som hette Gavrilo Princip. Han tillhörde en terroristgrupp som ville att Bosnien skulle tillhöra Serbien. Gruppen hette Svarta handen.

20 Ö-U ställer krav på Serbien
Nu vill Ö-U krossa de Serbiska nationalisterna. Frans Josef, pappa till Frans Ferdinand, kräver att de som låg bakom mordet ska straffas och att Österrikiska poliser ska få komma in i Serbien och delta i mordutredningen. Serbien säger nej till det. Frans Josef vänder sig då till den tyska kejsaren Wilhelm I, som de hade allians med. 28e juli, 1914 förklarar Ö-U krig mot Serbien och Det första världskriget har startat.

21 Svarta veckan Ryssland hade länge skyddat de slaviska folken på Balkan. 30e juli kom order från den ryske tsaren att samla ihop arméerna och skydda Serbien från Österrike-Ungern. Frankrike började därför också att samla sin armé, eftersom de hade allians med Ryssland. Tyskland skyddade Österrike-Ungern. De förklarade därför krig mot Ryssland och Frankrike (de hade ju allians med Ö-U). Någon dag senare förklarade därför Österrike-Ungern krig även mot Ryssland. Storbritannien som var i allians med Frankrike och Ryssland förklarade därför krig mot Tyskland. På mindre än en vecka hade alla stormakter i Europa förklarat krig mot varandra.

22 Alla länder deltog inte
Neutrala länder under kriget: Nederländerna, Spanien, Schweiz, Belgien, Albanien och de nordiska länderna. De drabbades av att fartyg sänktes och att handeln med omvärlden störtades.

23 Film


Ladda ner ppt "Varför började Det första världskriget?"

Liknande presentationer


Google-annonser