Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alexander den store 356-323 f.Kr.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alexander den store 356-323 f.Kr."— Presentationens avskrift:

1 Alexander den store f.Kr

2 År 356 f. Kr. i Makedonien, föddes en liten prins som döptes till Alexander.

3 Alexanders föräldrar Olympia och Filip II
Alexanders pappa, Filip II var en riktig slagskämpe, Dessutom saknade han ett öga. Filip var en begåvad härskare och stark militär

4 Alexander: Han var kortvuxen med mycket muskler. Ljus i hyn, även håret. Ögonen var blå, det ena något mörkare än det andra och han hade inte skägg. Men det hade de flesta andra.

5 Redan som sextonåring fick han styra landet när pappa Filip var ute och krigade.
När han var arton fick han hjälpa sin far i strid mot de grekiska staterna, bland annat Aten. De vann över Aten.

6 Filip mördas 336 f. Kr. blev pappa Filip dödad av en lönnmördare. Alexanders soldater hann ikapp honom och dödade honom omedelbart. Det gick lite för lätt och därför tror man att det kanske var Alexander själv som anlitat mördaren till sin pappa. Varför??? Detta ledde till att Alexander blev kung över Makedonien bara 20 år gammal.

7 Krig mot Persien Han ärvde ett krig:
Filip II hade planerat ett krigståg mot Persien som Alexander ärvde.

8 Krig mot Persien Persien hade den största flottan och Alexander visste att han aldrig kunde vinna på havet. Istället gick han med armén. De som gav sig frivilligt fick inte hårda straff.

9 Städer som vägrade t ex Tyros, behandlades hårt och befolkningen blev slavar eller dödades genom korsfästning och staden brändes. När städerna blev erövrade kunde inte perserna gå i land.

10 Krig mot Persien Kung Darius III blev orolig.
Med en nästan dubbelt så stor armé som Alexanders möttes de vid Issos 333 f.Kr. Alexander vann och Darius flydde för att inte bli dödad.

11 Krig mot Persien Alexander fortsatte vidare in i Persien.
Under en fyllefest kom man på idén att bränna huvudstaden som hämnd för den gången Persiens kung Xerxes brände Aten.

12 Han ville också österut mot Indien
Indierna hade tränade stridselefanter. Elefanterna besegrades genom att man högg av deras hälsenor med yxor så att de inte kunde gå. Högg man snabeln av dem blev de galna av smärta och sprang rakt fram genom både ”vänner och fiender”.

13 Tillbaka mot Persien Våren 324 f. Kr reste han till Babylon. Men Alexander drabbades av feber. Man vet inte om det var en naturlig sjukdom, kanske malaria, eller om han blev förgiftad. Den 10:e juni 323 f. Kr. dog han endast 33 år gammal.

14 Efter Alexanders död Alexander hade en son, men han var inte ens född när Alexander dog. Något år efter pappans död, dödades även han tillsammans med sin mamma Roxane. Utan arvinge, inget imperium. Det föll bit för bit.

15 Många städer heter Alexandria
Hans olika generaler kämpade åt sig varsin bit som kungarike. Persien blev en bit, Makedonien en annan, Egypten en tredje osv. Det finns många städer uppkallade efter honom än idag.


Ladda ner ppt "Alexander den store 356-323 f.Kr."

Liknande presentationer


Google-annonser