Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett klasslöst samhälle

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett klasslöst samhälle"— Presentationens avskrift:

1 Ett klasslöst samhälle
Kommunism Ett klasslöst samhälle

2 Lenin Lenin menade att det kommunistiska partiet ska ha en ledande roll i samhällsutvecklingen. Partiet ska bestå av yrkesrevolutionärer skolade i marxism-leninism. De ska organisera revolutionen och ha all makt under den första tiden, tills man når det kommunistiska stadiet – det klasslösa samhället.

3 Stalin och Trotskij Efter Lenins död kämpade Josef Stalin och Leo Trotskij om makten. Trotskij landsförvisades och mördades på Stalins order

4 Sovjet och baltländerna
De länder som kommunisterna har tagit makten i har blivit diktaturer, där kommunistpartiet och dess ledare har bestämt allt. Så blev det i Ryssland och i de stater i Östeuropa som Sovjetunionen fick makten över efter 1945. De baltiska staterna ockuperades och blev en del av Sovjet redan 1940.

5 Hur fungerar ekonomin? Planekonomi är ett ekonomiskt system i vissa kommunistiska stater. Det är de styrande politikerna, myndigheterna eller folket direkt som bestämmer planerna beroende på teoretisk eller praktisk inriktning.

6 Ekonomin I dessa bestäms vilka varor och tjänster som skall finnas och vilka priser som skall gälla under 5 år. Även hur forskning, lantbruk och utbild- ning ska se ut och vad man ska forska om.

7 Planekonomi finns i olika varianter
Planekonomi finns i flera varianter. Socialdemokraterna tycker till exempel att vissa delar av den kan användas för att planera och bestämma hur mycket skola och vård ska kosta. De tycker att vissa saker ska staten styra över och inte företagen.

8 NEP Lenin förstod tidigt att det blir problem att få planekonomin att fungera i Sovjetunionen i början, eftersom landet var mycket fattigt och omodernt. Under sina sista år vid makten så införde han Nya ekonomiska politiken (NEP). Den gjorde att bönderna fick sälja en del av sitt överskott på en privat marknad.

9 NEP tas bort När Stalin tog makten efter Lenin 1927, tog han bort NEP och hela Sovjetunionen gick över till femårsplaner.

10 För och mot Idén är att medborgarna ska kunna få demokratisk kontroll över ekonomin istället för att producenter och konsumenter i en marknadsekonomi med pri vatägda företag har kontrollen. Medborgarna ska bestämma om vad som ska produceras och priset för det under 5 år. De länder som avskaffat kapitalism och har strikt planekonomi har blivit diktaturer.

11 För och mot Idag anser dessutom många att planekonomin, som den var i Sovjetunionen är ett dåligt system som inte gör ett land rikt. I många fall har befolkningen i de länder som har eller har haft planekonomi - till skillnad från i en del kapitalistiska länder - visserligen ofta alltid haft mat och rätt till arbete. Ekonomin har ändå slutat utvecklas. Det kan förklaras med att de beslutsfattande politikerna inte varit medvetna om hur behoven ser ut på skilda platser, eller att de ignorerat dessa behov.


Ladda ner ppt "Ett klasslöst samhälle"

Liknande presentationer


Google-annonser