Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rika och fattiga länder!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rika och fattiga länder!"— Presentationens avskrift:

1 Rika och fattiga länder!

2 De rika länderna! 1/5 av jordens befolkning (ca. 1,6 miljarder) människor lever i ca. 25 industrialiserade länder. Dessa länder kallas i-länder. Till i-länderna hör Europa, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, några mindre länder i Asien och delar av Ryssland och Kina.

3 De rika länderna! Alla dessa i-länder har hög produktion och hög konsumtion. 80 % av alla inkomster finns i denna rika del av världen. Levnadslängden är nästan 25 år högre i i-länderna. I Sverige är medellivslängden 80 år (män) och 83 år (kvinnor). Utbildning och sjukvård ses som en självklarhet.

4 De fattiga länderna! ¾ av jordens befolkning bor i ca 100 av de fattigaste länderna. Dessa länder kallas u-länder (= utvecklingsländer). Dessa länder finns i södra och västra Afrika, delar av Asien och Sydamerika.

5 De fattiga länderna U-länder har vissa saker gemensamt, bl.a:
- De är överbefolkade och folkmängden växer snabbt. - Många får för lite eller felaktig mat. - De flesta – ca. 90 % - arbetar i jordbruket. Hela familjen är jordbrukare och inga maskiner finns att tillgå. Det råder stor vattenbrist.

6 De fattiga länderna! U-länder har vissa saker gemensamt, bl.a:
- Det råder stor vattenbrist. - Inkomsten är låg och ojämnt fördelad. En del är ofantligt rika medan de allra flesta tjänar mindre än 10 kr. om dagen. Utbildning och sjukvård är inga självklara rättigheter för alla. - De flesta saknar elkraft, rinnande kranvatten och avlopp. För transport använder de egen muskelkraft, dragdjur och vind.


Ladda ner ppt "Rika och fattiga länder!"

Liknande presentationer


Google-annonser